Lipno in Tsjechië: klaar voor de multigeneratie-vakantie

Multigeneratie-vakanties zijn in opkomst. Steeds vaker gaan we niet alleen met ons gezin op pad, maar nemen we opa en oma ook mee voor wat ‘quality time’ met elkaar in de vakantie. In het Tsjechische Lipno nad Vltavou, een winter- en watersportparadijs aan het Lipnomeer, zijn ze helemaal klaar voor deze trend.

Grote vakantiehuizen

Lipno nad Vltavou is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot een modern vakantieoord. In het plaatsje, dat op 500 inwoners een capaciteit van zo’n 5000 bedden heeft, staan behalve enkele hotels vooral veel vakantiehuizen. Daaronder bevinden zich flink wat huizen met niet vier of zes, maar bijvoorbeeld tien bedden, plus een ruime woonkamer en een groot terras om met z’n allen te kunnen zitten. Handig voor als je met de hele familie op vakantie bent, maar ook erg gezellig met een groep vrienden.

Stoeltjeslift-en-boomkroonpad-Lipno

Alles binnen handbereik

Wat Lipno ook ideaal maakt voor een multigeneratie-vakantie, is dat de vele voorzieningen en activiteiten dicht bij elkaar liggen. Zo is er voor iedereen iets leuks te doen en kun je tussendoor toch makkelijk samen eten en verhalen uitwisselen. Wie actie wil, kan in de winter gaan skiën of een rondje schaatsen op het meer, en in de zomer een kick krijgen van het bikepark, het touwklimpark, de rodelbaan of de 52 meter lange glijbaan van het boomkroonpad. Wie het liever rustig aan doet, kan op een huurfiets (eventueel met hulpmotor) over een vlak fietspad langs het meer rijden, een kopje koffie drinken op een schaduwrijk of juist verwarmd terras of een mooie rondvaart over het 44 kilometer lange stuwmeer maken. Behalve fietsen zijn in Lipno ook ski’s, steps, inline skates, boten en nog veel meer uitrustingen te huur. Op die manier is het activiteitenaanbod enorm, terwijl bijna alles op loopafstand van elkaar ligt.

Zeilen-op-het-Lipnomeer

Aandacht voor toegankelijkheid

Natuurlijk vinden opa en oma het ook leuk om te zien wat hun kleinkinderen allemaal beleven en willen ook rolstoelgebruikers en gezinnen die een kinderwagen nodig hebben onbeperkt genieten van een leuke vakantie. Daarom is het fijn dat er in Lipno alles aan wordt gedaan om activiteiten voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het boomkroonpad. Wie niet lopend of met de stoeltjeslift naar het boomkroonpad kan of wil, kan daarom ook de bus nemen. Het boomkroonpad zelf heeft een lage hellingsgraad, waardoor je eigenlijk niet merkt dat je omhoog loopt. Het is breed, vlak en volledig rolstoeltoegankelijk: voor het trappetje naar de laatste verdieping is een lift aanwezig.

Wel is het verstandig om bij het boeken van een vakantie in Lipno goed te kijken naar de ligging van je appartement. Bij appartementen die verder van het water af liggen, is het mogelijk dat je een stukje heuvelopwaarts moet om bij je vakantiewoning te komen.

Fietspad-Frymburk-Lipno

Voordeel met de Lipno Card

Als je met een groot gezelschap reist, kunnen de kosten van al die activiteiten natuurlijk wel flink oplopen. Ook daar is aan gedacht. Er is een Lipno Card die je als gast kunt aanschaffen, maar die soms ook al bij de accommodatie is inbegrepen. Met die kaart krijg je korting op wel zestig activiteiten in en om Lipno, zoals de stoeltjeslift, de rodelbaan en de huur van materialen. Zo blijft het leuk voor het hele multigeneratie-gezelschap, ook voor de generatie die de portemonnee trekt.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *