Tips van een expat voor zaken doen in Suriname

Suriname is booming business: of het nu gaat om eco-toerisme, het delven van grondstoffen of de export van tropische levensmiddelen – Suriname is the place to be. Niet zo vreemd dus dat steeds meer Nederlandse bedrijven hun medewerkers naar dit Zuid-Amerikaanse land zenden om de mogelijkheden voor hun organisatie te onderzoeken en contacten te leggen. In dit artikel een aantal handige tips en tricks die zeker van pas komen als je voor zaken in Suriname bent.

Suriname zaken doen Nathalie Peters

Hotspots voor het zakenleven

Het Surinaamse zakenleven speelt zich vooral af in Paramaribo, de hoofdstad van het land. Als het gaat om bedrijven die grondstofdelving als core business hebben kan Nickerie (de 2e stad van Suriname) ook een plek zijn waar zaken worden gedaan, maar de kantoren van deze bedrijven zijn over het algemeen alsnog in Paramaribo gevestigd.

Hotels en hang outs

De hangouts voor zakenlieden vind je dan ook voornamelijk in het centrum van de Paramaribo. Torarica is het voornaamste hotel waar zakenmannen en -vrouwen in Suriname verblijven.

Hotel Royal Torarica in Paramaribo.

Hotel Royal Torarica in Paramaribo.

Het ‘Royal Torarica’ wordt geacht als het zakelijke hotel van het complex (dat in totaal uit 3 accomodaties bestaat). ‘Royal’ is dan ook een goede plek om af te spreken met zakenpartners, vooral dankzij de rustige omgeving en de centrale ligging van het hotel. Wil je een zaal huren voor een vergadering of conferentie? Dan zijn ook Courtyard by Marriott en Hotel Krasnapolsky goede venues.

Business borrel

De business borrel waar je veel mensen uit het zakenleven zult ontmoeten is Peers, deze borrel vindt plaats op elke laatste vrijdag van de maand.

Lunch en diner

Goede plekken voor een zakenlunch zijn Puur, Lekker en Sarinah (Javaanse keuken). Ben je op zoek naar restaurants die geschikt zijn voor een zakelijk diner? Dan zijn bijvoorbeeld Garden of Eden, het rooftop restaurant van Ramada en Baka Foto uitstekende locaties.

Eetgelegenheid 'Lekker' is een goede plek in Paramaribo om te lunchen.

Eetgelegenheid ‘Lekker’ is een goede plek in Paramaribo om te lunchen.

Restaurant Garden of Eden.

Restaurant Garden of Eden.

Eten

Eten is belangrijk in Suriname. Hoe belangrijk? Heel belangrijk! Organiseer je zelf een vergadering of host je een event in Suriname – prioriteit nummer één is het serveren van goed eten! Je event of vergadering kan nog zo goed zijn gegaan, maar als het eten niet goed was, dan is dat zeker iets wat de deelnemers bij blijft. Organiseer je een hele dag met een bepaalde groep mensen? Zorg dan bijvoorbeeld dat er tijdens de lunch genoeg tijd is om ergens warm te eten.

Cultuur en zaken doen in Suriname

Het blijft bijzonder dat als je na 9 uur vliegen aan de andere kant van de wereld gewoon Nederlands kan blijven spreken. Dat er geen taal barrière is maakt zaken doen in Suriname natuurlijk een stuk gemakkelijker, maar uiteraard zijn er een aantal culturele verschillen waar je in Suriname rekening mee moet houden, zeker als je er voor je werk naar toe gaat.

 

 

Helaas is naar het Caribisch gebied weinig cultureel onderzoek gedaan. Sla een boek van Hofstede of Trompenaars open en je vindt analyses van bijna alle gebieden in de wereld, met uitzondering van Suriname. Daarom vind je hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor zaken doen in Suriname; uiteraard zijn deze factoren altijd afhankelijk van de organisatie en de personen waarmee je zaken doet, maar het zijn wel algemene culturele waarden die in het Surinaamse bedrijfsleven belangrijk worden gevonden:

Handel beleefd en met respect

Surinamers zijn gesteld op beleefdheid en respect voor elkaar. Wanneer men iemand net ontmoet heeft zal men dan ook niet snel tutoyeren. Daarnaast wordt onze Nederlandse directe manier van spreken ook niet altijd op prijs gesteld, zeker niet als het om een negatieve uiting gaat. Formuleer zaken met een negatieve lading liever met iets meer zorgvuldigheid, dan komt de boodschap bij de andere partij beter aan dan wanneer je er op z’n Hollands overheen walst.

Hiërarchie

In Suriname is hiërarchie in grotere mate aanwezig dan in Nederland. Organisaties zijn over het algemeen minder plat en de hiërarchie tussen diverse functionarissen speelt daarnaast ook een belangrijkere rol binnen Surinaamse bedrijven. Dit uit zich bijvoorbeeld in het niveau waarop beslissingen worden genomen, of de keuze van een gesprekspartner. Heb je een vergadering waarbij de directeur van een organisatie aanwezig is? Dan wordt het in veel organisaties zeker gewaardeerd als van jouw organisatie ook de directeur (of in ieder geval iemand van het management team) deelneemt aan de conversatie.

Tijd

Met dit artikel wil ik in ieder geval één vooroordeel uit de wereld helpen: het is al lang niet meer zo dat tijd vloeibaar is in Suriname, een suggestie die zo nu en dan in Nederland nog wel eens gewekt wordt. Surinamers zijn, zeker als het gaat om zaken doen, gewoon op tijd en zullen het dan ook echt niet waarderen als je zelf te laat bent. Houd er dus rekening mee dat bijvoorbeeld het verkeer in Paramaribo vaak voor vertragingen zorgt en niet alle taxi chauffeurs iedere business plek in Suriname uit hun hoofd weten. Wees goed voorbereid: vertrek op tijd en zorg dat je altijd het adres en de omliggende straten van een locatie in je telefoon hebt staan.

Organisaties

Uiteraard zijn er ook een aantal organisaties in Suriname actief die je kunnen helpen bij zaken doen in het land. De belangrijkste voor ons is natuurlijk de Nederlandse Ambassade. Daarnaast hebben ook Internations en Global Connection contactpersonen in Paramaribo, deze organisaties zijn over het algemeen wel gericht op expats, maar kunnen zeker ook van toepassing komen wanneer je meer informatie nodig hebt over zaken doen in Suriname!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Groeten van Nathalie uit Suriname

Groeten uit Suriname!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *