Het Elephant Nature Park in de buurt van Chiang Mai, Thailand

Tijdens een van onze reizen door Thailand zijn mijn vrouw en ik een dag op bezoek geweest bij het Elephant Nature Park. Dit park, eigendom van de Thaise Sangduen Chailert (Lek) is gevestigd op een afstand van ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van Chiang Mai in Thailand.

Bring The Elefant Home

In het Elephant Nature Park in Thailand worden 36 bevrijde olifanten opgevangen en verzorgd. Onder de olifanten bevinden zich vier door Bring The Elefant Home vrijgekochte olifanten, waaronder Dok Ngeon. Deze moeder bracht in 2009 in het park een gezonde baby ter wereld.

Wilna is de olifanten aan het voeren

Wilna is de olifanten aan het voeren

Olifanten werden en worden in Thailand in het algemeen slecht behandeld. Ze worden in een hok gestopt en geslagen en vastgebonden. Hierdoor probeert men de olifant te laten luisteren naar zijn “Mahout” (verzorger). Veel van deze olifanten worden vervolgens na hun “opleiding” gebruikt in de toeristenindustrie. Het komt zelfs voor dat de olifanten in Bangkok worden ingezet door bedelaars.

Het Elephant Nature Park is van een ander kaliber. Hier worden de olifanten liefdevol verzorgd door veelal vrijwilligers die enige tijd op het park komen werken. Bij onze komst op het park, schitterend gelegen in de heuvels rondom Chiang Mai, werden wij ingezet door de vrijwilligers om te helpen bij het voeren van de olifanten. Iedere olifant heeft een soort badkuip waarop zijn of haar naam staat, waarin het eten voor het beest zit. Wij mochten een badkuip meenemen en hebben het eten aan de desbetreffende olifant gevoerd.

Badderen in de rivier

Gedurende de dag konden wij ons begeven tussen de rondlopende olifanten. Een hoogtepunt was het moment dat de olifanten gingen badderen in de rivier die door het terrein stroomt. Wij konden ons kostelijk vermaken met het natgooien van de enorme kolossen.

Lekker badderen in de rivier

Lekker badderen in de rivier

Bijna alle olifanten die in het park verblijven hebben een handicap. Zo is er Jokja, deze olifant is blind. Er zijn ook olifanten die een gebroken heup hebben of anderszins kreupel lopen. Tijdens de wandelingen die de olifanten door het uitgestrekte gebied van het park lopen, leren zij weer om zich te gedragen als een wilde olifant en om hun eigen voedsel en medicijnen te zoeken.

 

 

Een zaak hebben wij na het bezoek aan het park voorgenomen en dat is dat wij nooit maar dan ook nooit meer naar een toeristisch olifantenpark gaan waar de beesten met elkaar voetballen, met hun slurf schilderen en waar je op de rug van de olifanten een tochtje kunt maken.

Naast de verzorging van olifanten zijn er de laatste jaren ook honden, katten, koeien en buffels in het park aanwezig. Van de honden is bekend dat deze afkomstig zijn uit gebieden die jaarlijks in september of oktober overstromen door hevige regenval. Deze gebieden zijn gelegen rondom Bangkok en Ayutthaya.

Elephant Natura Park

Een bezoek aan het Elephant Natura Park is absoluut de moeite waard wanneer je in de buurt van Chiang Mai verblijft. Je kunt je aanmelden via de website van het park. Op de dag van het bezoek aan het park worden jullie door een mini busje opgehaald bij jullie verblijfplaats, terwijl je na afloop omstreeks 17.00 uur weer wordt teruggebracht.

Voor informatie over de stichting Bring The Elefant Home, verwijs ik naar de website van deze organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *