Wereld Wai Kru Ceremonie: nieuwe thaibokshelden & eeuwenoude tradities

De ‘Wereld Wai Kru Ceremonie’ is een jaarlijks terugkerend evenement in Thailand waarbij honderden thaiboksers uit de hele wereld bijeenkomen om hun thaiboksleraren en de oude thaibokslegendes eer te bewijzen. Afgelopen maandag 17 maart 2014 vond de 10e editie plaats.

Het evenement werd gehouden in de oude hoofdstad van Ayutthaya. Ayutthaya was de hoofdstad van Thailand, maar werd in 1767 verwoest door de Birmezen. Nu zijn er enkel nog ruïnes over van de tempels en paleizen.

Ayutthaya. ©Manouk

Ayutthaya

Thaibokslegendes

Nai Khanomtom, de beroemde thaibokslegende verwelkomde ons bij de ingang van het tempelcomplex. Nai Khanonthom was een groot krijger die gevangen werd genomen door Birmezen in hetzelfde jaar dat Ayutthaya werd verwoest. Hij maakte indruk op de Birmese koning door vele Birmese vechters te verslaan en verkreeg gratie, waarna hij terugkeerde naar Thailand als een nationale held. Nai Khanonthom werd later bekend als de vader van het thaiboksen.

Beeld Nai Khanonthom bij de ingang van het tempelcomplex. Foto door Manouk.

Beeld Nai Khanonthom bij de ingang van het tempelcomplex

Op het terrein stonden tientallen kraampjes. Met name de tatoeagetent was erg populair. Tatoeages spelen van oudsher een belangrijk rol binnen het thaiboksen. Een deel van de aanwezige buitenlandse thaiboksers greep dan ook de kans aan om een thaibokstatoeage op de traditionele manier te laten zetten.

Traditionele Thaise tatoeages bij de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie.  Foto: Manouk.

Traditionele Thaise tatoeages bij de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie

Miracle Muay Thai

In de middag vond het spannende ‘Miracle Muay Thai’ toernooi plaats en hierna was het eindelijk tijd voor de officiële ‘Wereld Wai Kru Ceremonie’. Honderden ‘Mong Kon’s (harde ceremoniële hoofdband met beschermde krachten) liepen in een lange stoet het ceremonie terrein op.

De lange rood-zwarte stoet. Foto: Manouk.

De lange rood-zwarte stoet

De oude thaiboksmeesters leidden de stoet en namen op het podium plaats terwijl de andere boksers op een van de vele klapstoeltjes aan de zijkant van het terrein gingen zitten. Om ons heen zaten boksers uit de hele wereld. Van Oezbekistan tot Brazilië. Tevens zaten er veel jonge Thaise vechters.

Jonge Thaise vechters. ©Manouk.

Jonge Thaise thaiboksvechters

Honderden thaiboksers van over de hele wereld. Foto: Manouk.

Honderden thaiboksers van over de hele wereld

Vanaf onze stoeltjes hadden we goed zicht op het veld waarop de ceremonie plaatsvond. De ceremonie opende met een indrukwekkende optocht met witte olifanten. Hierna volgde er een traditioneel dansoptreden met prachtige, gracieuze Thaise danseressen.

Gracieuze danseressen bij de ceremonie. Foto: Manouk.

Gracieuze danseressen bij de ceremonie

Mong Kon

Een witte Thaise offertafel bood podium tot een apart altaar waarin beeldjes van de oude thaibokslegenden stonden. Na ritmisch gezang en gepreek van een van de oudere Thaise ceremonieleiders werd een aantal thaiboksers naar voren geroepen die gestegen waren in rang. Zij ontvingen een nieuwe ‘Mong Kon’. Er waren drie rangen: een ererang, een zilveren rang en een gouden rang.

Offertafel. Foto: Manouk.

Offertafel

Eén voor één ontvingen de thaiboksers hun nieuwe ‘Mong Kon’ nadat ze drie keer gebogen hadden voor het altaar. Elke buiging is specifiek gewijd aan iets wat belangrijk is voor de vechter. Bij sommigen is bijv. de eerste buiging voor het land, de tweede voor de religie en de derde voor de koning.

Alvorens de nieuwe rang werd ontvangen, werden er drie buigingen gemaakt. Foto: Manouk.

Alvorens de nieuwe rang werd ontvangen, werden er drie buigingen gemaakt

Hierna was het onze beurt. Samen met honderden andere boksers stopten we één voor één bij de offertafel waar wij drie buigingen maakten en hierna een witte ‘Mong Kon’ ontvingen. De ‘Mong Kon’ werd hierna door de vriendelijke ceremonieleiders vanaf hun hoge troon op ons hoofd gezet. Tenslotte liepen we een lange rij langs de thaiboksmeesters die al de absolute top van het thaiboksen hadden bereikt. Zij spraken een zegen over ons uit, pakten onze hand beet of vroegen geïnteresseerd waar we vandaan kwamen.

Ook in nam een witte Mong Lon in ontvanst. Foto: Manouk.

Ook ik nam een witte Mong Kon in ontvangst

Wai Kru ceremonie

Het laatste onderdeel van de ceremonie bestond uit een gezamelijke ‘Wai Kru’ ceremonie. Het hele veld was nu rood en zwart gekleurd. Een bijzonder gezicht: al die vechters uit de hele wereld die tegelijkertijd dezelfde spirituele, ritmische bewegingen van de ‘Wai Kru’ uitvoeren.

Wachtend op de gezamelijke 'Wai Kru'. Foto: Manouk.

Wachtend op de gezamelijke ‘Wai Kru’

Deze 10e Wereld Wai Kru Ceremonie liet me zien dat de oude tradities nog diepgeworteld zitten in het hedendaagse thaiboksen. Naast de spirtuele betekenis van het evenement is het ook een belangrijke manier om de sport te promoten en om haar tradities te beschermen. Het was een absolute eer om deel uit te maken van deze bijzondere dag.

Klaar voor het laatste onderdeel van de bijzondere dag. Foto: Manouk.

Klaar voor het laatste onderdeel van de bijzondere dag

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.