Boekenweek 2014: Een koffer vol met reisboeken

‘Reizen’ is het thema van de boekenweek (8 t/m 16 maart), tijd om eens terug te blikken naar de boeken die mij inspireerden (en nog verder moeten bewegen) om op reis te gaan.

1. The Great Railway Bazaar; Paul Theroux  (1975)

Het eerste reisboek dat ik op mijn 18e in één adem uit las, nog niet zo lang terug van mijn eerste Interrail reis door Europa, hevig besmet door het treinenvirus. Waar ik nog steeds niet van verlost ben overigens. Mijn reis ging niet verder dan Istanbul, maar Paul Theroux was daar nog maar bij hoofdstuk 3 en er zouden er nog 27 volgen. Hoofdstukken met namen als “The Khyber Pass Local” en “The Howrah Mail” sleuren je mee door de krochten van Azië. Met trein en al op een ferry over een meer diep in Turkije en meer van dat soort bewegingen, ik smulde er van. Ik kan het boek nog steeds aanraden aan iedereen die voor de rest van zijn leven chronisch treinverslaafd wil blijven.

The Great Railway Bazaar

 2. Eilanden; Boudewijn Büch  (1981)

Zoals Paul Theroux in zijn boek allerlei spoorlijnen met exotische benamingen opvoert, kwam Boudewijn Büch in de jaren 80 met een collectie van ver weg gelegen eilanden met namen die nóg verder weg klonken: Lennox & Nueva, Palau, Bikini en natuurlijk Sint-Helena. Sinds ik het boek voor het eerst las, heb ik nog geen enkel eiland uit zijn bloemlezing mogen bezoeken en dat is toch wel heerlijk: mijn bucket list blijft zo nog vol staan met bestemmingen waar ik altijd nog eens heen moet. Eiland hoppen in de voetsporen van Büch: zeker geen simpele pakketreisjes. Maar de manier waarop de schrijver je inwijdt over de geschiedenis en eigenaardigheden van zijn eilandbestemmingen blijven voer voor de wanna-be avonturier.Boudewijn Buch - Eilanden

3. The Big Red Train Ride; Eric Newby  (1978)

Als je overland reist kan je duidelijk meer vertellen dan per vliegtuig, dus daarom weer een boek over treinreizen. De Engelse schrijver Eric Newby reist met zijn vrouw, een fotograaf en een officiële gids door de Sovjet Unie van Moskou naar de Pacific via de Transsiberische spoorlijn. Een boek vol met ontmoetingen, verhalen over slecht eten, nog slechtere drank en Sovjet-bureaucratische barrières die geslecht moeten worden.

 

 

The Big Red Train Ride - Eric Newby

En dan nog een tip voor 2014:

Onlangs verscheen bij de Arbeiders Pers, het debuut van Iris Hannema, een Haarlemse reisjournaliste en wereldreizigster die in haar eentje landen als Iran, Bénin en Colombia doorkruiste en terug kwam met koffers vol verhalen langs de rafelranden van landen waar je je als normale toerist niet zo snel zal wagen. Voldoende reden om thuis te blijven of juist nog meer te willen horen. En dat kan tijdens deze boekenweek volop: ze toert zich suf langs de Nederlandse boekhandels met haar lezingen, is op 10 maart bij Giel op 3FM te beluisteren en check haar website.

Miss Yellow Hair Hello

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *