Online Visum Turkije leidt tot verwarring

Het lijkt allemaal zo efficiënt: geen lange rijen op de luchthaven van je vakantiebestemming om 15 euro te schuiven voor een stempeltje, maar je visum thuis in een paar muisklikken vanachter je computer regelen. Pdf’je downloaden, printen en dan niet vergeten mee te nemen.

visum-turkije

Vooraf visum regelen voor Turkije

Sinds het voorjaar van 2013 biedt Turkije de mogelijkheid om, als je dat wilt, je visum reeds vooraf online te regelen. Dat doe je dan hier. Dat is fijn, want dan kan je dat op de bestemming mooi een extra rij schelen. Klein detail: je kan alleen maar met een creditcard van Visa of Mastercard betalen. Heb je een andere kaart, of zoals veel mensen in de doelgroep, helemaal geen credit card, dan blijft de toegang tot Turkije gesloten voor je. Er zijn dan drie mogelijkheden om alsnog je visum te regelen:

1. Je kent iemand wiens credit card je mag gebruiken. Dat is de goedkoopste oplossing.

2. Duurder is het om je visum te laten regelen door een daarin gespecialiseerd bureau zoals CIBT. Die vragen bovenop de visumkosten van 15 euro een bedrag van 15 euro (excl btw) bemiddelingskosten om dit (online) voor je aan te vragen.

3. Een tijdelijke creditcard aanvragen; wil je weten hoe dat werkt, lees dan mijn post daarover (maar ook niet zonder extra kosten)

Jammer dat Turkije het gemak van iDEAL betalingen nog niet ontdekt heeft voor de Nederlanders.

Istanbul

Groter wordt het probleem, als vanaf 10 april 2014 het visum niet meer aan de grens of op de luchthavens verkrijgbaar is. Dan kan je het alleen maar vooraf regelen. Mensen zonder credit card zijn zwaar de dupe. Verwarring alom, zeker als je verder gaat zoeken naar informatie hierover. De site van het Verkeersbureau rept nog helemaal niet over de verplichting om het visum elektronisch te regelen en bij de meeste online reisorganisaties kom je de informatie niet tegen tijdens het boekingsproces.

Turkije logo

Begin januari zijn de reisorganisaties en het ANVR wakker geschud toen de eerste vragen vanuit het publiek binnen kwamen bij het op gang komen van de zomerboekingen. Dit terwijl de nieuwe regeling al maanden geleden door de Turkse autoriteiten was aangekondigd. Touroperators hebben toen zitten slapen waardoor de informatie niet meer in de gidsen kon worden gepubliceerd.

Bij mij in het reisbureau hebben we de chaos aan zien komen en de oplossing kant en klaar: heb je geen credit card en wil je toch naar Turkije dan regelen wij het visum de zelfde dag nog via een eigen credit card; de klant kan de kosten dus contant of met pin voldoen.

Comments are closed.