OAD en de grote veranderingen in reisbranche

Het nieuws over het faillissement van OAD verscheen op het scherm van mijn iPhone vlak nadat ik honderd studenten toerisme had toegesproken over de veranderingen in de reisbranche, de veranderingen bij de consument en hoe je een businessmodel daarop dient aan te passen. Dit trieste bericht kon geen duidelijker voorbeeld zijn en een verdere toelichting op mijn betoog was niet meer nodig.

Een triest bericht voor iedereen

Voor alle medewerkers in de reisbranche, want iedereen heeft wel een band met dit negentigjarige bedrijf, alle personeelsleden, de oprichters en aandeelhouders de familie Ter Haar en natuurlijk de duizenden klanten die een onbezorgde vakantie hadden verwacht. Joop ter Haar was voor mij een motivator. Ik weet nog goed dat wij een fietstocht maakten door Toscane in Italië en, ondanks het feit dat hij tot de gewaardeerde senioren behoorde, altijd vol energie samen met mij voorop reed. Joop was de laatste in de bar en de eerste bij de vergadering de volgende dag. Ook zijn kinderen die het roer van hem hadden overgenomen draag ik een zeer warm hart toe.

En hoe zit het zakelijk?

Maar even de emoties opzij en een zakelijke benadering. Uiteindelijk zijn DAF en Fokker er ook niet meer en is de wereld niet stil blijven staan. Integendeel. In sterk aan verandering onderhevige sectoren zijn het helaas vaak de bedrijven van de oude garde die het onderspit delven. Terecht trots op hun verleden, maar te log om zich snel aan te passen, te trouw aan verworvenheden en te onzeker over de juiste beslissingen. Tegelijkertijd komen er nieuwe spelers op de markt, veranderen de spelregels en de omstandigheden.

OAD is helaas een voorbeeld van die oude garde. Een verouderd businessmodel, niet voldoende technisch ondersteund voor een online toekomst, te veel overheadkosten en een structuur van bedrijfsonderdelen die elkaar om zeep helpen in plaats van elkaar aanvullen. Gaat het slecht in je reiswinkel, dan holt jouw tour operator ook achteruit. En als klap op de vuurpijl startte OAD onlangs met een onvriendelijk beleid ten opzichte van trouwe, externe reisadviseurs. OAD voert de goede zomer op als een van de laatste oorzaken. Volgens mij is de afname in boekingen voor de afgelopen maanden mede een gevolg van het eigen agentenbeleid en niet simpelweg van het zonnige weer.

Wat wil de consument?

Het is met dit faillissement keihard duidelijk geworden dat de consument heeft gekozen voor individuele reizen. Geen pakketreizen meer die massaal van tevoren zijn samengesteld. De consument wenst flexibiliteit, snelheid en gemak, en wil zich kunnen onderscheiden. Oude businessmodellen voldoen hier niet aan en zijn te log en te kostbaar om zich aan te passen. Reisaanbieders dienen zich te richten op niches of op specifieke bestemmingen. Kortom keuzes maken, daar gaat het om.
travelcounsellor-image

hoge klantenwaardering

Travel Counsellors is acht jaar geleden begonnen in Nederland als nieuw bedrijf zonder enige erfenis of traditie. Kersvers, met uitsluitend een blik op de toekomst, op de nieuwe markt en op de nieuwe wensen van de consument, niet gehinderd door het verleden en door oude denkbeelden. Travel Counsellors maakt een duidelijke keuze en dat is er een voor service, persoonlijke aandacht en maatwerk. Het is niet het internet dat het einde betekent van de reisbranche zoals die ooit was, het is de reiziger zelf die het einde inlast voor de verouderde bedrijfsstructuren en traditionele klantenbenaderingen.

Travel Counsellors heeft een aanzienlijk lagere overhead, werkt op momenten die de klanten wel goed uitkomen, is van toegevoegde waarde, snel en flexibel en werkt op maat. Niet voor niets is Travel Counsellors inmiddels een top 50-reisonderneming met een continuerende groei en een zeer hoge score in klantenwaardering.

Comments are closed.