Kunst & Cultuur in Madrid

cultuur-icoon-verkeersbureaus Madrid is cultuur. Zo presenteert het verkeersbureau van Madrid de Spaanse stad aan de miljoenen reizigers die er elk jaar komen. In welk jaargetijde je de stad ook bezoekt, in elke wijk ontdek je kunst, cultuur en muziek.
museo-abc-madrid-3

Madrid Card

Met de Madrid Card krijg je gratis toegang tot heel veel museums in Madrid. Daarnaast geeft de kaart je ook fast-track toegang tot heel veel musea. Dat betekent dat je niet in de rij hoeft te staan tot dat je naar binnen kunt. Je kunt dus extra lang genieten van jouw favoriete museum. De snelle toegang is in ieder geval geldig voor:

 • Museo del Prado
 • Museo Thyssen-Bornemisza
 • Museo Reina Sofía
 • Palacio Real
 • Museo de Cera
 • en een tour door het Bernabéu, het stadion van Real Madrid

De kaart geeft je ook toegang tot monumenten, bezienswaardigheden zoals de Teleférico en korting in restaurants. De Madrid Card is te koop bij het VVV kantoor in Madrid of online op de spaanstalige website www.madridcard.com/en. De kaart is verkrijgbaar voor:

 • 24 uur, 1 dag voor € 47
 • 48 uur of 2 dagen voor € 60
 • 72 uur of 3 dagen voor € 67
 • 120 uur of 5 dagen voor € 77

De Madrid card is er ook voor kinderen van 6-12 jaar oud. De prijzen zijn als volgt:

 • 24 uur, 1 dag voor € 34
 • 48 uur of 2 dagen voor € 42
 • 72 uur of 3 dagen voor € 4
 • 120 uur of 5 dagen voor € 47

 

Dit zijn de leukste hotspots in Madrid

Je kunt deze Madrid tips, die niet hier op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond van Madrid bij.

 

 

Museo ABC

Gratis toegankelijk museum in de wijk malasaña in Madrid. Je ontdekt er het ontstaan van de striptekeningen in de Spaanse cultuur, Superhéroes con ñ. Ook worden er workshops gegeven voor families van 3-80 jaar waarin je zelf aan de slag kunt gaan om te tekenen. Leuk is dat daarvan foto’s worden gemaakt door een professionele fotograaf.
museo-abc-madrid-10

museo-abc-madrid-8

Tijdelijke expositie in ABC Museum in Madrid over Superhelden

Tijdelijke expositie in ABC Museum in Madrid over Superhelden

museo-abc-madrid-18

Reina Sofia Museum

In het Reina Sofia is tot 15-08-2016 een tijdelijke tentoonstelling van Wifredo Lam, een Cubaanse schilder en beeldhouwer. Het schilderij Clairvoyance geschilderd in 1950 is eigendom van Boymans van Beuningen. Dit schilderij is gemaakt in de periode nadat hij beïnvloedt was door Afrikaanse kunst.
madrid-reina-sofia-11

Ook vind je in het Reins Sofia een minimalistisch werk uit 1960 van Sol LeWitt. Een hele muur, wit geverfd. Je zou er bijna langs lopen in een verder lege zaal met slechts 1 ander kunstwerk op de vloer van Carl André. Gelukkig wijst de provoost je vriendelijk op dit werk én het feit dat je 1 meter van de muur moet blijven vanwege het alarm. Het kunstwerk heet Wall Drawing #47.

Een witte muur, ook een kunstwerk

Een witte muur, ook een kunstwerk

De binnenplaats van Reina Sofia

De binnenplaats van Reina Sofia

Lanas

Erg gecharmeerd zijn wij van het werk Lanas uit 1972. De op Las Palmas de Gran Canaria geboren kunstenaar Juan Hidalgo heeft 1600 wollen draden van 50, 60, 80 en 100 cm opgehangen in een vierkant van 4×4 meter.

Lanas: an art piece by Juan Hidalgo, an artist from @visitlapalmacanarias #vkmadrid #reinasofiamuseum

Een video die is geplaatst door Verkeersbureaus.info (@verkeersbureaus) op

Palacio de Velazquez

Rémy Zaugg, Zwitserse kunstenaar uit de 20e eeuw. Zijn werk spant 4 decennia. Hij leefde van 1943 tot 2005. In het museum vindt je tot 28-08-2016 de expositie ‘Questions of Perception’. De artiest bevond zich tussen 2 kampen. Niet alleen was hij een schilder maar ook stak hij zijn tijd graag in architectuur.

Het Palacio de Valezquez in het Retiro Park

Het Palacio de Valezquez in het Retiro Park

De serie 'Für ein Bild' uit 1986-1987 werd vormgegeven met standaard afmetingen. Geschilderde woorden uitgelijnd op een witte achtergrond. Expositie van Rémy Zaugg

De serie ‘Für ein Bild’ uit 1986-1987 werd vormgegeven met standaard afmetingen. Geschilderde woorden uitgelijnd op een witte achtergrond. Expositie van Rémy Zaugg

Schau, im Augenblick bin ich blind, schau

Schau, im Augenblick bin ich blind, schau

Met een rondleiding leer je veel over de expositie

Met een rondleiding leer je veel over de (tijdelijke) exposities

Prado museum

In het Prado, Madrid’s bekendste museum, vind je honderden, zo niet duizenden schilderwerken van alle beroemde schilders die deze wereld heeft gekend. Werken van Rembrandt, Rubens maar ook Spaanse Schilders als Vélazquez. Het werk ‘Nymphs and Satyrs’ (1615) vertelt over de vruchtbaarheid van de natuur. Hunschoonheid ‘aroused the desires of the forest dwelling satyrs’. Rubens heeft dit werk na vele jaren overgeschilderd nadat hij het origineel heeft gemaakt.

De ingang van het Prado in Madrid

De ingang van het Prado in Madrid

Prado, Madrid, overal klassieke werken

madrid-prado-museum-7-kaart

Adam & Eva

Adam & Eva

Religieuze schilderingen

In het midden van de 173 eeuw kwam er een belangrijke wijziging in religieuze schilderingen in Madrid. De eerdere statische harmonische composities gingen over naar een canvas gevuld met licht en heldere kleuren. Daarbij zwaar beïnvloed door Rubens en de 16e eeuwse Venetiaanse schilders. Hun werken vooral vooral te vinden in koninklijke kringen.

Genieten van gratis Street Art in Malasaña

De opkomende wijk Malasaña is een uniek stukje Madrid. Mede door de hoeveelheid street art die je in deze hippe wijk vindt en de grote hoeveeld galeries, boutiques en koffietentjes waar je kunstwerken aan de muur vindt. Voel je als een local in deze internationale wijk.

madrid-street-art-5

La Fiambrera

In Calle del Pez op nummer 7 ontdek je La Fiambrera. Op het eerst gezicht een cadeauwinkel maar als je door de smalle gang naar achterloopt kom je in een galerie. In mei 2106 bezochten wij er een expositie van de Amerikaanse kunstenaar Derek Yaniger “new works by His Royal Highness of Retro Hipness”.

madrid-kultuur-malasana-expositie-la-fiambrera-4

La Latina

De straat Calle de Embajado staat letterlijk bol van de kunst. Via de kronkelende omhooglopende straatjes in La Latina ontdek je steeds weer nieuwe street art. In de wijk is elke zondag de bekende El Rastro Market; Madrid’s grootste openlucht rommelmarkt. Zeker op zondag hoef je je hier in ieder geval niet te vervelen en is er genoeg te ontdekken. Onze tip: kom op tijd om je slag te slaan!
madrid-street-art-2

madrid-street-art-3

madrid-street-art-6

madrid-street-art-8

madrid-street-art

Straatmuzikanten in La Latina

Vrolijke dansende mensen, iedereen geniet van de live muziek die door een orkest ten hore wordt gebracht. Ook dat is La Latina.
madrid-straatmuzikanten-el-rastro

Tabacalera Promoción del Arte

In het museum Tabacalera Promoción del Arte vind je elke 2 of 3 maanden een nieuwe expositie. Van fotografie tot objecten, de exposities zijn voor jong & oud gratis te bezoeken. Geregeld worden er ook verschillende workshops gegeven. Het volledige programma kun je vinden op www.promociondelarte.com.
madrid-museum-promocion-del-arte-2

madrid-museum-promocion-del-arte-6