Het Chinese Nieuwjaar staat voor de deur

Het Westerse Nieuwjaar is inmiddels weer achter de rug, maar het Chinese Nieuwjaar staat alweer voor de deur. Rondom de viering van het Nieuwjaar worden er in Hongkong talloze festiviteiten georganiseerd tussen 31 januari en 14 februari. Op 31 januari viert de Chinese gemeenschap overal ter wereld weer één groot feest. Dit jaar ter ere van het jaar van het paard. Ook in Hongkong wordt dit uitgebreid gevierd want nergens anders is dit bruisende feest toegankelijker dan in deze wereldstad met onder meer de jaarlijkse Cathay Pacific kleurrijke optocht met praalwagens op 31 januari ’s avonds en op Nieuwjaarsdag 1 februari een spectaculaire vuurwerk in Victoria Harbour om 20.00 uur. Voor een overzicht van nieuwjaarfestiviteiten zie discoverhongkong.com.

hong-kong-skyline-1

Het jaar van het paard

In tegenstelling tot onze Westerse kalender waarbij onze sterrenbeelden zijn gekoppeld aan een maand geldt volgens de Chinese kalender het geboortejaar als leidraad voor het sterrenbeeld en die zijn gebaseerd op de Chinese dierenriem. 2014 is het jaar van het paard en dit is duidelijk terug te zien in de versieringen op de straten van Hongkong. Mensen geboren in dit jaar – maar ook in de andere jaren van het paard zoals 1906, 1819, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990 en 2002 – hebben een karakteromschrijving die luidt als volgt: elegant, loyaal, intuïtief, vrijdenkend, populair, sexy, extravert en leergierig, maar ook egocentrisch, onvoorspelbaar en onbevreesd.

 

 

Chinese sterrenbeelden

Wie in 2014 geboren is kan zich wellicht vinden in de karakteromschrijving van het paard, maar ook degenen die zijn geboren in andere jaren worden natuurlijk niet vergeten. Via bijvoorbeeld de website kun je heel gemakkelijk uitzoeken wat jouw Chinese sterrenbeeld met bijbehorend karakter is. Een korte omschrijving:

 • Aap: een aap is nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig, maar ook niet erg diepgaand, lomp, huichelachtig en met zichzelf bezig.
 • Draak: ben je een draak, dan ben je trots en levendig, enthousiast, eigenwijs, extravert en inspirerend.
 • Geit: geiten zijn creatievelingen, rustig maar hartstochtelijk en excentriek, maar ook leunend op rijke of sterke partner.
 • Haan: Ben jij geboren in een jaar van de haan, dan ben je kleurrijk, onbevangen, en beschermend, maar ook nuchter en breedsprakig, opschepperig en niet subtiel.
 • Hond: een hond is trouw, loyaal, open, eerlijk en verdraagzaam, maar ook bits, negatief en inflexibel.
 • Konijn: konijnen zijn rechtschapen, intuïtief, gevoelsmatig en voorzichtig.
 • Os: als os ben je een harde werker, principieel, zachtaardig en geduldig, maar ook koppig, excentriek, tegendraads en geen tegenspraak verdragend.
 • Rat: ben jij een rat, dan ben je waarschijnlijk charmant, slim, en efficiënt, maar ook stiekem, opportunistisch, verkwistend en op eigen gewin uit.
 • Slang: als slang ben je intelligent, mysterieus, sensueel en discreet, met een scherpe actieve geest, maar ook hypocriet en metend met twee maten.
 • Tijger: tijgers zijn energiek, bewonderenswaardig, revolutionair en hebben leiderscapaciteiten, maar zijn ook kwetsbaar en ijdel.
 • Varken: ben jij een varken, grote kans dat je dan tolerant, begrijpend, sensueel, geestdriftig en aardig bent, maar ook driftig, kleinzielig en lui.
 • Wie is De Mol?

  In het kader van de nieuwe Wie is de Mol? serie die is opgenomen in Hongkong hebben wij ook de sterrenbeelden van de deelnemers van dit seizoen achterhaald. Wie weet helpt het jou om via hun sterrenbeelden de Mol beter te bepalen.

  Aaf Brandt Corstius: 1975, is een Konijn
  Daphne Bunskoek: 1973, is een Os
  Freek Bartels: 1986, is een Tijger
  Jan-Willem Roodbeen: 1977, is een Slang
  Jennifer Hoffman: 1980, is een Aap
  Maurice Lede: 1986, is een Tijger
  Owen Schumacher: 1967, is een Geit/Schaap
  Sofie van den Enk: 1980, is een Aap
  Susan Visser: 1965, is een Slang
  Tygo Gernandt: 1974 is een Tijger

  groepsfoto-wie-is-de-mol-hong-kong

  Chinees Nieuwjaar in Hongkong

  Rondom de viering van het Chinese Nieuwjaar worden er talloze festiviteiten georganiseerd tussen 31 januari en 14 februari. De optocht met praalwagens start om 20.00 uur in Tsim Sha Tsui, in de winkels is het overal uitverkoop, jongeren ontvangen rode envelopjes met geld, men bezoekt tempels om te bidden voor een gelukkig Nieuwjaar en 2 februari gaat men massaal naar de paardenraces in Sha Tin.

  Comments are closed.