Hier beleef je stad, natuur en cultuur

Wat dacht je van een heerlijke lange week vakantie vieren op een afstand die zowel met de auto als met de trein goed te doen is? Struinen door historische steden, kastelen bezoeken, genieten van een goede keuken en je culturele honger voeden met Caspar David Friedrich. Waar? In Dresden natuurlijk. Lees je mee? Ik deel deze week graag leuke tips met je, vanaf de camping zodat je met de e-bike alle plekjes kunt ontdekken.

Fietsen langs de Elbe bij Dresden

 

Met je caravan of camper naar Dresden Elbland

In 8 uurtjes rijd je op je gemak naar Sachsen naar Dresden Elbland. Daar in de buurt ligt Moritzburg en daar vind je de beste camping van de regio. Tussen de bossen en weilanden biedt Bad Sonnenland Ferienpark kampeer- en tentplaatsen en ook een aantal vakantiehuizen. Ontstaan uit een FKK naturisten vereniging biedt Camping Waldteichfreunde tegenwoordig nog steeds voordelen zoals een sauna en daarna afkoelen in het meer. Tegenwoordig zijn de campinggasten weer gekleed. Op www.kulturlandschaft-moritzburg.de/%C3%BCbernachtung/camping-bungalows.html lees je alles over de mogelijkheden.

Kamperen langs de Elbe

Ga je met de camper naar deze Oost-Duitse regio? Bij de parkeerplaats van kasteel Moritzburg ligt een (betaalde) camperplaats voor 10 campers. Met uitzicht op het kasteel Moritzburg is dit dé plek waar je met de camper moet overnachten en genieten. In de omgeving liggen ook horecagelegenheden waar je lekker kunt eten. Of wat dacht je van yoga oefeningen aan de rand van het meer?

Yoga bij de Dippelsdorfer Teich bij Moritzburg

Ga erop uit met de fiets

Vanaf de camping ontdek je met de e-bike Moritzburg en het 16e-eeuwse kasteel. In het wildrijke Friedewald liet voormalig Hertog Moritz van Saksen van 1542 tot 1546 een jachtslot bouwen op een granieten heuveltop. Het behoorde tot de populairste jachtverblijven van de Saksische keurvorsten en koningen. Het kasteel is elke dag open van 10:00 tot 18:00 uur. Meer informatie over het kasteel en kaartverkoop op www.schloss-moritzburg.de/.

Krijg je geen genoeg van kastelen en de rijkdom uit de 16e eeuw? In het laat-barokke stijl in Moritzburg ligt het Fasanenschlösschen. In chinese stijl en volledig gerestaureerd is dit een plaatje voor het oog. Op www.youtube.com/watch?v=LGENQibSegU kun je alvast een voorproefje zien van de rijkdom en je verwonderen over de inrichting van dit kleine kasteel.

Fasanenschlösschen Moritzburg

Iets verderop ligt een vuurtoren. “Een vuurtoren?”, hoor ik u denken. Hier werden in de 18e eeuw zeeslagen nagebootst in het meer met houten fregatten, onder andere de Slag bij de Dardanellen in 1770 tussen de Turken en het Russische rijk onder leiding van keizerin Catharina de Grote. De Saksische vorstin Anna Amalia, doopte deze nabootsing op het meer om tot de Moritzburger Dardanellen.

 

 

Wil je meer zien? De VVV van Dresden, Dresden Marketing heeft op Komoot 7 fietsroutes geplaatst die je gratis kunt downloaden. De routes zijn elk tussen de 13 en 27 kilometer en brengen je door landelijk, historisch, dromerig en modern Dresden. Veel plezier met fietsen en ontdekken!

 

Wandelaars pakken de Sächsische Weinwanderweg

Ook aan wandelaars is gedacht in Dresden. De Sächsische Weinwanderweg is een wandelroute in de categorie eenvoudig en daardoor aantrekkelijk voor elke vakantieganger in de regio. De route telt 6 etappes en kan in elke richting worden gelopen. Op de site weinwandern-sachsen.de kun je gratis de GPX tracks downloaden zodat je niet verdwaalt.

Friedensturm in Weinböhla

Langs de route vertellen wijnmakers en andere wijnambassadeurs spannende verhalen over de Saksische wijn. Hoe? Via een audio guide. Bij elk punt onderweg vind je een QR code die je onderdompelt in de wereld van de Saksische wijn. Zelf dorstig geworden? Langs de route zijn meer dan genoeg plekken om de lokale wijn te proeven. Veel plezier met wandelen op de Saksische Wijnwandeling!

Dompel je onder in cultuur

Na een paar dagen natuur is het tijd voor verdieping en cultuur. Dit jaar wordt 250 jaar Caspar David Friedrich gevierd. De belangrijkste kunstenaar van de vroege Duitse Romantiek leeft een groot gedeelte van zijn leven in Dresden. Dus het is logisch dat dit groots gevierd wordt dit jaar. In de musea van Dresden vind je tal van exposities. En de oplettende fietser en wandelaar herkent vast ook de plekken die Caspar David Friedrich inspireerden tot het creëren van zijn prachtige schilderijen. En misschien herken je in de schilderijen en tekeningen de prachtige natuur van Dresden en het Elbegebied, waar bezoekers toen en nu blij van worden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.