Beleef Kerst én de komende winter in Dresden Elbland

Heb je plannen om een Kerstmarkt in Dresden te bezoeken? Alleen al in Dresden zelf zijn er 11 kerstmarkten. In de regio, zoals op de marktpleinen in Meißen of Pirna vind je nog meer kerstmarkten. Kom je naar Dresden? Je kunt ook een tripje plannen na afloop van de kerstmarkten. Dit winterseizoen is er veel te doen in Dresden Elbland en zijn de hotels aantrekkelijk geprijsd omdat het laagseizoen is.

 

Hier vind je de kerstmarkten in Dresden

De 589e Dresden Striezelmarkt wordt op 29 november 2023 geopend. De kerstmarkten vinden tot begin januari 2024 ook plaats op de Neumarkt in Dresden, de Augustusmarkt en in de Stallhof. De echte ambassadeur van het genieten van de kerstbestemming is de originele Dresden Christmas Stol. Hoeveel liefde en ervaring er in elke individuele stollen zit, blijkt uit de stollenbakkers workshop op de Striezelmarkt, waar op 9 december 2023 het beroemde Dresden Stollenfestival plaatsvindt.

Daarnaast kun je bij geselecteerde bakkerijen een stollenbakcursus boeken. Zoals in het Dresdner Backhaus en bij de Wippler bakkerij in Pillnitz. Een compleet overzicht van het kerst- en winterseizoen in Dresden Elbland vind je op www.dresden-christmas.info.

 

 

Ervaar romantische plekjes in deze regio

Samen met Saksisch Zwitserland, Hamburg, Berlijn en Greifswald viert Dresden de 250ste verjaardag van de belangrijkste kunstenaar van de vroege Duitse romantiek, Caspar David Friedrich. De romantische vallei langs de Elbe tussen het kloosterpark Altzella, Meissen via Dresden naar Sächsische Schweiz biedt jou de mogelijkheid om in de voetsporen van deze romanticus te treden. Laat je inspireren door deze route die alle authentieke stations bevat www.komoot.de/collection/2049716/-auf-den-spuren-von-caspar-david-friedrich-slow-travel-durch-dresden-elbland

Er zijn ook talloze kunstenaars, schrijvers en muzikanten uit deze tijd die nauw verbonden zijn met Dresden over deze uitzonderlijke kunstenaar zoals Gerhard von Kügelgen, Ludwig Richter, Clara en Robert Schumann, Richard Wagner en Carl Maria von Weber. Je krijgt meer informatie hierover in het Kügelgenhaus, het museum van de Dresdense Romantiek.

 

Bezoek een jubileumtentoonstelling deze winter

De Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) is gestart met de voorverkoop van kaartjes voor de grote jubileumtentoonstelling in 2024. Het SKD wijdt de tentoonstelling “Caspar David Friedrich. Waar het allemaal begon” aan de romantische schilder op 2 locaties. Een in het Albertinum (van 24-08-2024 tot 05-01-2025) en de andere in het Kupferstich-Kabinett (van 24-08-2024 tot 17-11-2024).

De voorverkoop van de kaarten is inmiddels begonnen. Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende ticketopties. Tickets voor het Albertinum zijn te boeken met een tijdslot of als flexticket in de SKD webshop. Voor de tentoonstelling in het Kupferstich-Kabinett is geen tijdslot ticket nodig. Informatie over verdere tentoonstellingen en evenementen vind je in deze PDF presentatie.

 

Culturele hoogstandjes in Dresden

Het winterseizoen biedt een bijzondere gelegenheid om in alle rust te genieten van de prachtige en unieke culturele schatten van Dresden.

  • De Gemäldegalerie Alte Meister, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld, heeft een grote collectie Italiaanse werken die verband houden met Venetië. Canaletto’s uitzicht op de lagunestad is hier vertegenwoordigd, evenals de grote olieverfschilderijen van zijn neef Bellotto, die het decor vormden voor het barokke Dresden.

 

  • Een speciale tentoonstelling in de Gemäldegalerie is gewijd aan het thema: Tijdloze schoonheid. Een geschiedenis van het stilleven.
  • In januari en februari herdenkt de Dresden Staatsoperette de Venetiaanse rokkenjager wiens familie in Dresden woonde en die zelf twee operateksten heeft bijgedragen aan het Dresden Carnaval met de revue Casanova.

 

Het 3e Elbvenezianischer Carneval (Venetiaans Carnaval aan de Elbe) op 9 en 10 februari 2024 herinnert aan de eeuwenoude banden tussen de 2 kunststeden en de bijna 350 jaar oude traditie van het Venetiaanse Carnaval in de Saksische Residentie. Bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een elegante historisering van zien en gezien worden.

 

Op 24 februari 2024 nodigt het traditionele Semperopernball je uit voor een exclusieve ervaring in het prachtige operagebouw ontworpen door architect Gottfried Semper. De festiviteiten vinden ook plaats op de Theaterplatz direct voor de Semperoper. Ook shows in de Semperoper en concerten van bijvoorbeeld de Dresden Philharmonie en in de Dresden Frauenkirche staan garant voor muzikaal hoogstandjes.

 

Gunstige hotel prijzen

De talrijke aanbiedingen in het laagseizoen worden aangevuld met bijzonder gunstige hotelaanbiedingen. Sommige Dresden hotels bieden naast sauna’s ook heerlijk verwarmde binnenzwembaden, zoals het gerenommeerde hotel Taschenbergpalais Kempinski, dat na een volledige renovatie weer open gaat.

 

Whisky in de Winter

De Schotten hebben het misschien uitgevonden, maar whisky is ook populair op ons continent. Dit jaar werd in Dresden de grootste en modernste whiskyproductiefaciliteit op het Europese continent geopend. Tegen 2025 zal de Hellinger 42 Whisky uitsluitend worden geproduceerd met lokale ingrediënten, trouw aan het motto “De charme van Dresden en de ziel van Saksen”. Er wordt al samengewerkt met een speciale editie met de nabijgelegen wijnhuizen in Dresden Elbland. Proeverijen en fabrieksrondleidingen in het Engels zijn beschikbaar bij de Dresdner Whisky Manufaktur.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.