250ste verjaardag van de beroemde schilder van de Duitse romantiek

In 2024 viert het Duits Verkeersbureau de 250e verjaardag van Caspar David Friedrich. De schilder, graveur en tekenaar, die op 5 september 1774 werd geboren in Greifswald – in die tijd nog Zweeds Pommeren en tegenwoordig Mecklenburg-Vorpommern – is één van de belangrijkste kunstenaars uit de romantiek.

Krijtrotsen op Rügen

Zijn bekendste werken “Het kruis in de bergen (Tetschen altaar, geschilderd rond 1807)”, “De monnik aan zee” (1810), “De wandelaar over de zee van mist” (1818), “Krijtrotsen op Rügen” (1818), “De noordelijke ijszee” (1823/24) of “De levensfasen” (1835) zijn ook internationaal zo populair dat Friedrich nu wordt beschouwd als de beroemdste Duitse schilder na Albrecht Dürer. Zijn gedetailleerde schilderkunstige composities zijn synoniem geworden met een bedachtzame weergave van het landschap in de romantiek.

Het culturele belang van Caspar David Friedrich

Aan het begin van de 19e eeuw vormden Friedrichs´ schilderijen, die op de esthetiek van religieuze landschappen gericht waren, een revolutionaire breuk met de toen heersende opvatting van kunst als romantische schilderkunst. Maar ook als sentimentele uitdrukkingskunst met de tradities van de landschapsschilderkunst uit de barok en het classicisme. Daarmee leverde hij een belangrijke bijdrage aan de moderne kunst. De romantiek ontwikkelde zich onder impuls van Duitse filosofen, muzikanten, dichters en kunstenaars. De vele kunstwerken uit deze beroemde cultuurhistorische periode zijn nog steeds bijzonder aantrekkelijk voor internationale cultuurtoeristen.

De grootste bron van inspiratie voor Caspar David Friedrich waren zijn wandelingen door de natuur, vooral op Duitslands grootste eiland Rügen, maar ook in het Elbsandsteingebergte in Saksisch Zwitserland met zijn atypische rotsformaties en mystieke valleien. Daarom hebben toeristen de kans om, naast de talrijke tentoonstellingen die in heel Duitsland worden aangeboden in het kader van het thema 250 jaar Caspar David Friedrich, ook buiten de steden de sporen van de wereldberoemde kunstenaar te volgen en daarbij de natuur te ervaren.

Tentoonstellingen en andere evenementen

Voor het jubileumjaar zijn verschillende unieke tentoonstellingen en evenementen gepland die gerelateerd zijn aan Caspar David Friedrich. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit ten minste 30 evenementen die overal in Duitsland plaatsvinden, ter ere van het werk van de schilder. Van 15.12.2023 tot 01.04.2024 presenteert de Hamburger Kunsthalle in Hamburg de ‘Caspar David Friedrich Kunst fur eine neue Zeit’, een overzicht van het oeuvre van de schilder. Andere tentoonstellingen vinden o.a. plaats in de Alte Nationalgalerie in Berlijn van 19.04.2024 tot 04.08.2024, of in zijn geboorteplaats Greifswald met de tentoonstelling ‘Lebenslinien’ in het Pommersches Landesmuseum in Mecklenburg-Voor-Pommeren van 28.04.2024 tot 04.08.2024, en de tentoonstelling ‘Caspar David Friedrich. Das verborgene Leben der Bilder’ in het Caspar-David-Friedrich-Zentrum vanaf mei 2024.

 

 

Bovendien heeft de beroemde kunstenaar Olafur Eliasson ramen ontworpen in de kerk van St. Nikolai in Greifsweld, die zijn opgedragen aan de schilder en op 07.04.2024 op een feestelijke wijze voor het publiek worden tentoongesteld. Daarnaast heeft componist Christian Jost een muzikaal stuk gecomponeerd voor de wereldberoemde kunstenaar, dat op 26 juli in Greifswald in première gaat.

 

 

Duitsland de eerste culturele bestemming voor Europeanen

Petra Hedorfer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) vertelt: “Duitsland is wereldwijd de belangrijkste culturele reisbestemming voor Europeanen.” Volgens het onderzoek ´Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel van de European Travel Commission´ van april 2023 behoren cultuur en het culturele erfgoed tot de belangrijkste criteria voor Europese reizigers bij het kiezen van een bestemming, naast zon, strand en stedentrips. In deze omstandigheden zien we grote kansen om reizigers naar Duitsland te halen als bestemming met een onderscheidend aanbod op het gebied van cultuurtoerisme.” Met de activiteiten in het kader van het jubileumjaar van Caspar David Friedrich zet de DZT zijn bijzondere werken in verband met actuele trendthema’s zoals authenticiteit, de zoektocht naar een intacte natuur en de geborgenheid.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Duitsland op eerste plaats culturele reizen in Europa

In 2022 hebben Europese reizigers in totaal 140 miljoen culturele reizen gemaakt. Hiervan waren er 16,4 miljoen in Duitsland, wat overeenkomt met een marktaandeel van 12 procent en de eerste plaats in de wereldwijde ranglijst van Europese reizigers. Ook waarderen gasten van overzee het Duitse aanbod in dit segment, aangezien de meeste ´cultuurtoeristen´ uit de Verenigde Staten komen (13%). Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (11%), Italië en Frankrijk (beide 9%), Zwitserland en Nederland (beide 8%).

 

 

 

 

 

Comments are closed.