Voel je goed en reis duurzaam in Duitsland

Reis duurzaam door Duitsland, lever een positieve bijdrage aan het milieu – en voel je goed. Of je nu met de (ICE) trein op groene stroom reist, regionale specialiteiten proeft en door de natuur wandelt vanuit je eco-accommodatie, in Duitsland is de keuze uit duurzaam reizen groot. Niet voor niets staat Duitsland op de 6e plek wereldwijd in de duurzaamheidsindex. Lees je mee?

 

 

Compenseer je emissies

Reis je met de auto of met het ov naar Duitsland? Sinds 1 mei van dit jaar kun je met het 49-euro-kaartje gebruikmaken van het regionale en lokale openbaar vervoer in heel Duitsland. Je kunt er zelfs gratis vanuit Nederland mee maar Duitsland reizen: pak de trein vanaf Hengelo of Enschede naar Duitsland. Op verbindingen tussen Hengelo en Bielefeld, Enschede en Dortmund en Enschede en Münster is het 49-euro-kaartje namelijk ook geldig.

Wil je nog meer doen en jouw CO2-emissie compenseren? Op de pagina www.germany.travel/de/feel-good/nachhaltigkeit.html vind je precies wat de uitstoot van jouw Duitsland reis is en hoe je dit kunt compenseren. Je kunt zelfs controleren of de accommodatie waar je gaat slapen gecertificeerd is door Greensign.

 

 

 

Spaar geld én het milieu

Wat ook handig en goed voor het milieu is: in plaats van elke keer een flesje bronwater te kopen, kun je je eigen waterfles op meer dan 6.000 publieke hervulstations in Duitsland ‘voltanken’. Van Kranenburg net over de grens tot aan Potsdam bij Berlijn. Als je een eigen herbruikbare koffiekop meeneemt voor jouw ochtend ‘coffee to go’, krijg je op veel plekken een leuke korting op je cappuccino. Wie groenten en fruit koopt op een van de vele boerenmarkten of supermarkten, kan zijn vitaminen zonder plastic verpakking inkopen en daarmee geld besparen. Zo spaar je je portemonnee én het milieu.

 

Duurzaam is ook: genieten van de natuur

De Duitse steden zijn aantrekkelijk en de omliggende natuurlandschappen minstens net zo bezienswaardig. Een derde van Duitsland bestaat uit beschermde landschappen. 16 nationale parken, 16 bioreservaten en meer dan 100 natuurparken: keuze in overvloed, van bergbeklimmen tot wadlopen. Wie verlangt naar een natuurlijk dag-nacht-ritme, kan terecht in zogenaamde Dark Sky Parks. Hier is lichtvervuiling minimaal zodat je de hele nacht naar de Melkweg en andere sterren kan kijken. Ook dieren profiteren van deze ongerepte duisternis. Bijvoorbeeld in de Eifel-regio, bij de grens met België en Luxemburg. Het Eifel Natuurpark, 65 kilometer van Keulen, is bijna lampen vrij en sinds 2019 een Dark Sky Reserve. De Vogelsang organiseert nachtkijkworkshops voor toeristen.

Nationaal park Eifel

 

Barrièrevrij reizen

Barrièrevrije wandelpaden, voor mensen met en zonder beperking, zijn een belangrijk aandachtspunt in het Duitse toerisme. Op de website www.germany.travel/feelgood vind je tal van tips voor duurzaam reizen in Duitsland voor elke doelgroep.

 

Leer over een duurzame toekomst in Duitse musea

Dat musea niet saai zijn bewijzen ze in Duitsland wel. Ze lopen daar voorop bij het bedenken van wetenschappelijke oplossingen voor de klimaatcrisis. Stap een willekeurig museum binnen en je komt alles te weten over duurzaamheid en klimaatoplossingen. Zoals in het Futurium, vlak naast het Hauptbahnhof in Berlijn. Kan een heel dorp zelfvoorzienend zijn qua energie? Feldheim in Brandenburg bewijst het (met o.a. 55 windturbines). Het Huis van de Duurzaamheid staat in Trippstadt, midden in biodiversiteitreservaat Pfalz-Noord-Vogezen en biedt inventieve handreikingen over hoe jij zelf groener in het leven kunt gaan staan.

Huis van de Duurzaamheid

Maar ook de Duitse Kerstmarkt wordt duurzamer. Er is een groot aanbod van bio-vlees en vegetarische of vegane specialiteiten en je vindt er steeds meer ambachtelijke lekkernijen zoals de wereldberoemde Lebkuchen uit Nürnberg, Aachener Printen en Marsepein uit Lübeck.

 

Made in Germany?

Koop jij ook graag mooie souvenirs op je Duitsland reis? Check je dan weleens waar het vandaan komt? Als er “Made in PRC” opstaat komt het uit China. Nieuwe hebbedingetjes zijn leuk, maar tweedehands spullen (vintage) zijn veel duurzamer, ook met kerst.

Handgeblazen kerstbal

Een bezoek aan een plaatselijke vlooienmarkt of brocante is ook een leuke manier om met de lokale bewoners kennis te maken. Vraag hen waar je de lekkerste koffie drinkt. In het Mauerpark in Berlijn is elke zondag een alternatieve lifestylemarkt en elke zomermaand vind je in Bonn een megamarkt met 2.000 verkopers in het Rheinaue park. In Hamburg, in de populaire wijk St. Pauli, vind je de HEY DU Store die zowel atelier & studio is voor ambachtslieden als een pop-up winkel voor jou.

 

Simply Feel Good in een kuuroord

Duitsland zou heel anders zijn zonder de 350 Duitse kuuroorden. Hier zeg je echt: “I Simply Feel Good”. Veel kuuroorden besteden extra aandacht aan duurzaamheid en maken gebruik van lokale bronnen. Ze liggen vaak midden in prachtige natuur, waar jij verwend wordt met wellness en traditionele geneeswijzen en gezond eten.

Rustgevende landschappen en idyllische locaties horen bij het totaalpakket. Zoals bij Bad Zwischenahn, in het Nedersaksische Ammerland. De helende effecten van de hei zouden bij reuma en andere aandoeningen helpen. ‘Wellness by the sea’ geeft rust met een pekelbad. Kuuroord Bad Neuenahr (vlak bij Bonn) vertrouwt op zijn moderne aanpak, waarbij een fontein die tot 10 meter hoog geneeskrachtig water opspuit. In Heringsdorf in Mecklenburg-Vorpommern is een bos dat gezondheid voor kinderen promoot. Door schone lucht van zowel de bergen als de zee is dit “Heilwald” een fijne plek voor een vakantie. Voel je goed in Duitsland!

 

 

 

 

 

Comments are closed.