De Nordeifel is een natuurparadijs net over de grens

Net na Vaals en Aken begint de Nordeifel. Onberoerde natuur, grillige stuwmeren en een hemel zonder lichtvervuiling staan garant voor een ontspannende vakantie lekker dicht bij huis. Naast het bekende Nationalpark Eifel of het pittoreske Monschau zijn er ook nog genoeg onbekende pareltjes te ontdekken, zoals de Drover Heide en burchtstadje Nideggen.

Burg Nideggen

Nieuwe wildernis

In het 110 km² grote Nationalpark Eifel mag de natuur sinds 2004 weer haar gang gaan. Hierdoor vinden duizenden dieren- en plantensoorten een plekje in de nieuwe biotopen. Bijvoorbeeld de zwarte ooievaar, de oehoe en de wilde kat voelen zich thuis in het gebied. Het Nationalpark Eifel is bijzonder waterrijk. Door de aanleg van stuwdammen zijn er grote meren ontstaan met interessante oeverlandschappen. Ontdek de natuur te voet op het 240 km lange netwerk van wandelpaden of tijdens een rondleiding met de ranger.

Geweldige uitzichten

De schoonheid en veelzijdigheid van de Nordeifel ligt aan je voeten op het uitkijkpunt Perdsley. Laat je blik glijden over de uitgestrekte bossen en de grillige Rursee. Ook vanaf het Vogelsang-complex heb je een heerlijk uitzicht. Bovendien is hier in het Nationalpark-zentrum veel achtergrondinformatie over de het park en de zeldzame flora en fauna te vinden. In de bombastische architectuur is zichtbaar dat hier vroeger de toekomstige partijelite van de nazi´s werd opgeleid. In een tentoonstelling wordt de tijd van het nationaalsocialisme kritisch belicht.

Vogelsang IP in Schleiden

 

 

Sterrenlandschap

Als het donker wordt heeft de Eifel iets mystieks. Want de streek heeft iets heel zeldzaams te bieden: het is er donker. Zó donker dat je ook zonder telescoop de sterrenhemel in zijn volle glorie kunt bewonderen. Uitleg over wat er allemaal aan het firmament te zien is, krijg je bij een sterrenrondleiding door gidsen die hiervoor speciaal zijn geschoold, de Sternenguides. Een van deze gidsen, Rainer Kuhl, heeft in de tuin van zijn vakwerkboerderij voor gasten van het knusse vakantiehuisje een sterrenwacht ingericht. Echte sterrenliefhebbers kunnen ook hun eigen instrumenten meenemen.

Sterrenhemel bij Nideggen in de Nordeifel

 

 

Verrassende heide

Het natuurreservaat Drover Heide is nog niet zo bekend. Het is weliswaar niet zo groot, maar toch heel bijzonder. Hier vind je een heidelandschap afgewisseld met groene weides en bossen. In de poelen leven oerkreeften en kamsalamanders. De heide is ook een belangrijk leefgebied voor meer dan 130 vogelsoorten, van boomleeuwerik tot graspieper. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren lopen de wandelroutes deels over vlonderpaden.

Drover Heide

Pittoreske plaatsjes

Een van de populairste fotomotieven in de Eifel is het stadje Monschau. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In de oude binnenstad in het smalle dal van de rivier de Rur staan statige panden van de lakenwevers naast goed bewaarde vakwerkhuizen. Niet zo bekend, maar ook bijzonder fotogeniek is Nideggen. Hier zijn twee oude stadspoorten bewaard gebleven. Een stoere burcht troont hoog boven het plaatsje op een rots. Door een van de vele steegjes kom je uit bij dit imposante bouwwerk. De weg naar boven is steil, maar de inspanning wordt beloond met een geweldig uitzicht over het Rurdal.

Vakwerkstadje Monschau

Overnachtingstip

Een bijzondere plek om je helemaal onder te dompelen in de natuur is het kleine vakantiedorp Neugrad. Midden in de wildernis staan prachtige, luxe cabins met panoramavensters. Zo kun je vanaf de bank of zelfs vanuit de douche de natuur bewonderen. Het spiegelglas beschermt tegen ongewenste blikken van reeën, vossen of wie dan ook. Sommige cabins hebben een eigen sauna, open haard en onbelemmerd uitzicht op de sterrenhemel.

Meer informatie: eifel.info/nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.