Kopenhagen bezienswaardigheden top 5

Kopenhagen is een stad die je volgens mij het best kunt identificeren met ‘diversiteit’. In de Deense hoofdstad vind je urban design stores vlak bij eeuwenoude Koninklijke paleizen. Er is in Kopenhagen van alles te ontdekken, maar de volgende 5 bezienswaardigheden mogen tijdens je stedentrip in ieder geval niet ontbreken!

1. De kleine zeemeermin

Toeristische attractie nummer één in Kopenhagen: het beeld van de kleine zeemeermin (in het Deens ‘Den lille Havfrue) is in 1913 door biermagnaat Carl Jacobsen aan de stad cadeau gegeven. Het beeld van de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van schrijver Hans Christiaan Andersen vind je aan de Langelinie.

Het beeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen

Het beeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen

Bij goed weer is het heerlijk om een wandeling te maken over de Langelinie, dit is een van de meest schilderachtige stukken van Kopenhagen. Ga met de trein naar station Osterport en wandel vervolgens over de Folke Bernadottes Allé naar de kleine zeemeermin. Vanaf deze straat staat duidelijk aangegeven hoe je precies naar het beeld kunt lopen.

Tip: Als je de kleine zeemeermin bezocht hebt, loop dan langs het water naar de Sankt Albans Kirke, het is een mooie wandeling langs verschillende standbeelden en het kerkje aan het einde van de wandeling is absoluut sprookjesachtig.

2. Nyhavn

Deze 18e eeuwse haven die omringt wordt door kleurrijke koopmanshuizen is één van de bekendste plekken van Kopenhagen. Leuk om te weten is dat sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen in drie van deze koopmanshuizen heeft gewoont (op nummer 18, 20 en 67). De charmante, oude haven ligt vol met boten. Een mooi uitzicht vanaf de terrassen en vanuit de verschillende cafés en restaurants aan de haven. Een kopje koffie is hier dan ook niet goedkoop, houd er rekening mee dat een gewone koffie in één van deze restaurants al snel tussen de € 5 en € 7 kost.

Nyhavn, de oude haven van Kopenhagen

Nyhavn, de oude haven van Kopenhagen

3. Amalienborg

Amalienborg is een paleizencomplex dat bestaat uit vier paleizen, in deze paleizen woont de Deense Koninklijke familie. Als de Koningin thuis is staat de Koninklijke lijfwacht voor het paleis.

Amalienborg Kopenhagen - het paleizencomplex waar de Deense koninklijke familie woont

Amalienborg Kopenhagen – het paleizencomplex waar de Deense koninklijke familie woont

Tip: Bezoek Amalienborg rond 12.00 uur in de middag, dan maak je namelijk de wisseling van de wacht mee. De wacht van kasteel Rosenborg wisselt dan namelijk met de wachters die bij Amalienborg het fort bewaken. Dit is een behoorlijk spektakel om te zien, naast de lijfwacht komt namelijk de fanfare voorbij gemarcheerd.

De buitenkant van het paleizencomplex is erg indrukwekkend, maar van binnen is het nog mooier. In het paleis waan je jezelf door de kamers van de Deense royals door de jaren heen. Een kaartje dat je toegang geeft het paleis van de Koniklijke familie van binnen te bezoeken kost 50 DKK, dat is ongeveer € 7.

Bekijk de kamers van de Koninklijke familie in Amalienborg

Bekijk de kamers van de Koninklijke familie in Amalienborg

Tegenover Amalienborg staat de Marmorkirken. Ben je al eens in de Sint-Pieter in Rome geweest? Dan is de kans groot dat de binnenkant van de koepel van deze kerk je bekend voorkomt. Hij is namelijk gemodelleerd naar de katholieke kerk in Vaticaanstad.

Koepel van de Marmorkirken in Kopenhagen

Koepel van de Marmorkirken in Kopenhagen

Tip: Als je om 12.00 uur Amalienborg hebt bezocht is het natuurlijk tijd om te lunchen. Mijn favoriete lunchroom in de buurt van het paleis is Mormors. De vintage inrichting is knus en gezellig en de clubsandwich hier is een echte aanrader!

Wil je Koninklijk overnachten? Boek dan je overnachting in het Phoenix Hotel Kopenhagen. Dit hotel aan de Bregade ligt vlak bij het Koninklijke paleis, met het uitzicht vanuit de kamers op de Marmorkirken wordt je heerlijk wakker.

Koniklijk overnachten in dit hotel aan de Bregade, nabij Amalienborg

Koniklijk overnachten in dit hotel aan de Bregade, nabij Amalienborg

4. Slotsholmen

De kleine vissersplaats Kopenhagen werd in de 11e eeuw gesticht op het eiland Slotsholmen in 1167 werd hier een kasteel gebouwd. Het paleis Christiansborg dat er nu staat huisvest het Deense parlement, het Joods Museum en de paleiskerk.

Christianborg op het eiland Slotsholmen

Christianborg op het eiland Slotsholmen


De Royal Reception Rooms van het paleis zijn een absolute must om te bezoeken. In dit paleis ontvangt de Deense Koningin haar officiële bezoekers. Huwelijken en andere officiële gelegenheden worden ook in dit paleis gevierd. Naast een bezoek aan de Royal Reception Rooms kun je ook de ruïnes onder het paleis bekijken, deze zijn ontdekt tijdens de bouw van het huidige paleis.

De Royal Reception Room in Christianborg

De Royal Reception Room in Christianborg


Tip: Bezoek Slotsholmen op zondag, dat is namelijk de enige dag dat je ook een rondleiding door het parlement kunt doen. Erg interessant, zeker als je de Deense televisieserie Borgen volgt!

Tip: Als je in de buurt van Slotsholmen bent is de beste plek om te lunchen café Stella. Hier verkopen ze echt de beste sandwiches van de stad. De absolute aanrader: de sandwich met garnalen.

Café Stella

Café Stella

5. Christiania

Tot slot mag tijdens je stedentrip naar Denemarken een bezoek aan vrijstad Christiania niet ontbreken. Deze ‘hippie stad’ is een wereld in Kopenhagen op zich. De mensen die in vrijstad Christiania wonen zijn deel van een gemeenschap waar je niet gemakkelijk lid van kunt worden. Ze bouwen hun eigen huizen in de stad en genieten op hun manier van het leven, zo wordt er op deze plek gewoon softdrugs gebrukt. Het is een bijzondere plek ten opzichte van het beeld wat je krijgt van de andere bezienswaardigheden een meer ‘conservatief Koninklijk Kopenhagen’. Leuk om je bezoek in de stad af te sluiten, houdt er wel rekening mee dat er binnen Christiania drie regels gelden: ‘maak plezier‘, ‘niet rennen‘ en ‘geen foto’s‘.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *