In deze Europese landen is een vignet voor de auto verplicht

Als je van plan bent om met de auto door Europa te reizen, is het handig om te weten dat in veel landen, zoals Hongarije, een vignet verplicht is voor het gebruik van snelwegen en enkele autowegen. Een autovignet is een digitale of fysieke vergunning die je moet aanschaffen voordat je bepaalde wegen kunt gebruiken.

1. Hongarije vignet

In Hongarije is een vignet vereist voor het gebruik van de meeste snelwegen en enkele autowegen. Het vignet Hongarije is digitaal en wordt gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Je kunt Hungary-Vignette online kopen. Je ontvangt dan na betaling een bevestiging per e-mail. Vergeet je om digitaal een Hongarije vignet aan te schaffen? Dan kun je bij de meeste grensovergangen naar Hongarije terecht, bij verkooppunten en grotere tankstations. Ook in buurlanden zoals Oostenrijk en Slovenië, zijn verkooppunten voor Hongaarse vignetten te vinden. Houd qua kosten rekening met zo’n 20 euro voor een vignet voor een personenauto, met een geldigheidsduur van tien dagen. Met een caravan of aanhanger de auto worden deze kosten dubbel berekend.

2. Oostenrijk vignet

In Oostenrijk is een vignet verplicht voor het gebruik van de snelwegen en sommige autowegen. Je kunt een vignet aanschaffen bij tankstations, grensovergangen en online, maar ook online aanschaffen. De prijzen en geldigheidsduur van deze vignetten verschilt iets van die van de Hongaarse vignetten. Je kunt kiezen uit een geldigheidsduur van tien dagen, twee maanden of een jaar en de prijzen liggen iets lager dan die voor de varianten van Hongarije.

3. Zwitserland vignet

Ook in Zwitserland is een vignet verplicht, wanneer je wil reizen via snelwegen. In tegenstelling tot bij het Hongarije vignet, kan je bij de Zwiterse variant niet kiezen uit verschillende looptijden. Je koopt in plaats daarvan voor iets meer dan 50 euro altijd een variant die een jaar geldig is.

4. Slovenië vignet

In Slovenië is een vignet verplicht voor het gebruik van snelwegen en sommige autowegen. Je kunt een vignet aanschaffen bij tankstations, grensovergangen en online. De kosten variëren afhankelijk van de duur van het vignet, waarbij je net als bij Hongarije vignetten kunt kiezen uit drie opties: een geldigheidsduur van een week, een maand of een jaar.

 

 

5. Tsjechië vignet

Ook in Tsjechië is een autovignet verplicht als je over de snelwegen wilt reizen. En net als in andere landen kun je dit online aanschaffen, maar ook bij (grotere) tankstations en bij grensovergangen. De looptijd van de Tsjechische vignetten is gelijk aan die van de Hongarije vignetten: tien dagen, een maand of een jaar. De prijzen voor de Tsjechische varianten liggen iets lager dan die van de Hongaarse.

 

 

Plan je reis vooraf

Wanneer je van plan bent om met de auto door Europa te reizen, is het essentieel om vooraf te controleren of een vignet verplicht is voor de landen die je zult doorkruisen. Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Tsjechië zijn enkele van de landen waar je niet zonder vignet op de snelwegen mag rijden. Door je vignet op tijd aan te schaffen, vermijd je boetes en kun je zorgeloos genieten van je reis. Vergeet niet om de specifieke regels en kosten voor elk land te controleren en je goed voor te bereiden op je autoreis door Europa.

 

 

 

 

 

Comments are closed.