Vervoer in Oostenrijk

vervoer-icoon-verkeersbureaus
Er zijn vele mogelijkheden om je binnen en naar Oostenrijk te vervoeren zoals reizen met de auto, trein en bus. Het openbaar vervoer is vooral handig wanneer je binnen Oostenrijk zelf reist. Ook de auto is een erg geliefd vervoersmiddel onder de Nederlanders die op vakantie gaan in Oostenrijk.

Het kan iedereen overkomen; je bent lekker met de auto op vakantie in Oostenrijk, blijken de binnensteden zoals die van Wenen ineens verboden gebied. Om daar te mogen rijden moet je namelijk in het bezit zijn van een Oostenrijkse milieusticker.

Met de auto

In de meeste Oostenrijkse steden zijn nog geen milieu beperkende maatregelen van kracht die buitenlandse toeristen treffen. Voor vrachtvervoer gelden deze maatregelen wel. In enkele regio’s in Oostenrijk, rond Wenen en een deel van Boven-Oostenrijk, zijn milieuzones. Als vrachtvervoer deze gebieden in willen rijden moeten zij over een Abgasplakette, ook wel een milieusticker, bezitten.

Abgasplakette

De Abgasplakette is verkrijgbaar voor €25 in garages en steunpunten van de ÖAMTC, de Österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub, zeg maar de Oostenrijkse ANWB of bij de ANWB. Kijk voor meer informatie op deze site.

Uitzondering

Vrachtvervoer onder 3.500 kg, campers en historische voertuigen hoeven niet in het bezit te zijn van een milieusticker.

 

Wil je meer weten over de Europese regels voor Duitsland? De Europese Commissie heeft een handige app gemaakt waarin alle regels staan. Vraag de app hier aan door je e-mailadres in te vullen:

 

Ontvang de EU app GoingAbroad!

Ontvang de EU app Ontvang de EU app GoingAbroad! met alle tips voor de Europese verkeersregels. Deze app is onmisbaar op vakantie in Europa.

Naam
Naar welk land reis je?

 

Routes door Oostenrijk

Wie met de auto door Oostenrijk op de Oostenrijkse snelwegen wilt rijden moet in het bezit zijn van en vignet. Dit geldt voor zowel toeristisch als zakelijk verkeer. Het vignet is verkrijgbaar in Oostenrijk bij alle snelweg grensovergangen of bij de ANWB. Volgens de ANWB rijd je via Duitsland via Ulm – Bregenz het snelst naar het westen van Oostenrijk. De snelste route naar het midden van Oostenrijk rijd je via Duitsland via München – Kufstein of Salzburg en de snelste route naar het oosten van Oostenrijk rijd je via Duitsland via Passau – Linz.

Alternatieve routes

Geen liefhebber van de snelweg en onderweg naar Italië? Dan zijn alternatieve routes een fijn uitgangspunt. Zo raden wij de route via de Brenner Bundesstraße die parallel loopt aan de Brenner Autobahn aan. Deze weg is verboden voor auto’s met caravan of een aanhangwagen. Handig weetje: bijna alle overige grensovergangen met Italië liggen in bergpassen. Het is aan te raden hier alleen te rijden wanneer je over enige ervaring met rijden in de bergen bezit.

Wachau, Oostenrijk