Luchtvaartschappijen willen schoner vliegen en hebben daarbij hulp nodig #iataagm

Aan de vooravond van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van IATA waren journalisten uitgenodigd om de belangrijkste cijfers en onderwerpen aan te kaarten. Journalisten uit de hele wereld werden ingevlogen door Emirates met Dubai als gastland om het laatste nieuws te horen.

Volledig herstel van de markt in het Midden-Oosten en Afrika

De carriers uit het midden-oosten zijn volledig hersteld na COVID. Ze staan zelfs 6,14% boven het niveau van 2019. De aanname is dat in 2023 het aantal passagiers verdubbeld zal zijn naar 530 miljoen. In het Midden-Oosten en Afrika zijn er uitdagingen voor luchtvaartmaatschappijen zoals:

  • Economische regulaties
  • Vermogen dat wordt geblokkeerd door overheden
  • Rechten van passagiers

Uitzondering daarop is bijvoorbeeld Saudi-Arabië waar goede samenwerkingen mee zijn. Wat ook nodig is, gelet op hun toerisme doelstellingen voor 2030. 42 staten in Afrika zitten onder de ICAO standaard voor wat betreft veiligheid. In het Midden-Oosten zijn dit 5 staten. Denk aan runway veiligheid, interpretatie van “verkeersborden op de startbanen” verminderen en het gebruik van luchtruim. Een airline beheren kost in Afrika stukken meer dan elders in de wereld.

De huidige markt in de Amerika’s

Vliegen is belangrijk in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. Meer dan 90% van de toeristen die in de Amerika regio’s komen, arriveert met met vliegtuig. Airlines hebben globaal 380 miljard aan belastingen en charges betaald tussen 2018 en 2023. In Toronto en Calgary betalen passagiers $100 aan extra taxes en fees in hun vliegtickets. Veel mensen gaan daarom met de auto de grens over en vliegen vanuit de USA om deze veel te hoge belastingen te voorkomen.

De kosten van brandstof bedragen wereldwijd gemiddeld 31% van de totale kosten van een airline. Een bijkomende probleem is de nieuwe regel in de USA waarbij passagiers te eenvoudig een refund kunnen krijgen in het geval van onregelmatigheden bij een vlucht. Ongeacht of de schuld hiervan bij de airline ligt. Een bijna ongeloofwaardig probleem is dat er 1 claim is per 227 passagiers in Brazilië. Dus bij elke vlucht is er 1 passagiers die een claim indient.

1 officiële klacht per vliegtuig

Zo is er zelfs een geval bekend waarbij iemand niet zijn favoriete merk cola kreeg maar een ander merk en daarvoor een officiële claim indiende. Dat kost de industrie heel veel geld. Gelukkig is er ook goed nieuws. IATA en overheden werken goed samen om wachttijden bij immigratie terug te brengen van uren wachten bij paspoort controle tot maximaal een half uur.

SAF, schonere brandstof

Marie Owens Thomsen van IATA vertelt over Sustainable Airline Fuel. Voor de reductie van CO2 zal de inzet van SAF de grooste bijdrage leveren, een vermindering tot 65%. Maar ook op andere levels zijn acties nodig om de net-zero emissie doelstelling van 2050 te behalen. Daarvoor is steun van overheden én het publiek nodig. Het grote probleem voor de industrie blijft dat er niet genoeg SAF wordt gemaakt.

Een antwoord daarop kan co-processing zijn in bestaande raffinaderijen. Renewable diesel kan ook een keuze zijn om de shift naar SAF te maken. Het gebruik van SAF komt helaas met hogere kosten meldt Marie Owens Thomsen.

 

 

Opening door H.E. Abdullah bin Touq AlMarri, minister van economie van Dubai

Sustainability is een focuspunt voor Dubai en de UAE meldt de minister tijdens de officiële opening van de AGM. Het is een top prioriteit om de totale economie low-carbon te maken.

H.E. Abdullah bin Touq AlMarri, Minister of Economy

13 miljoen vluchten worden er dit jaar gemaakt volgens Willie Walsh, voorzitter van IATA. Dat zijn ruim 5 miljard mensen die in 2024 een vlucht pakken. Een triljoen dollar aan omzet maken de luchtvaartschappijen daarmee. En ze houden slecht 30 miljard aan netto winst over. Per passagiers is dat een schamele $6,14 aan winst meldt Willie. Een punt dat vaker terugkomt in zijn verhaal.

Schiphol

Wat steeds terugkomt op de agenda van IATA is de situtie in Nederland en Schiphol in het bijzonder. Het plan om de slots op Schiphol aan te passen is een politieke beslissing volgens Willie. IATA heeft hard gevochten, met hulp van de Amerikanen om deze situatie aan te passen. Ook om een voorbeeld te stellen en te voorkomen dat andere landen een zelfde strategie zouden gaan volgen, zoals België leek te gaan doen. Vorige week maakte ook Emirates bekend dat zij er alles aan zullen doen om een restrictie in slots te voorkomen. Willie is ook erg fel op de EU 261-regel. Die is niet “fit-for-purpose”. Het is geen standaard en heeft geen positieve impact gehad op vertragingen. Maar het kost airlines heel veel geld.

Willie Walsh

Emirates

Tijdens de ledenvergadering blijkt dat de tafelmicrofoon van Sir. Tim Clark niet goed werkt. Hij krijgt een handmicrofoon en maakt een grapje: “Ik klink nu als Enrique Iglesias…, maar ik lijk er niet op”. Waarop de zaal lacht.

Sir Tim Clark met een microfoon in de hand

Speciale aandacht is er voor voormalige KLM baas Pieter Albers die nu voor IndiGo in India werkt. IndiGo heeft meer dan 350 toestellen en meer dan 1.000 toestellen in bestelling staan. Pieter doet goed werk en zorgt voor grote uitbreidingen in India en maakt vliegen zo bereikbaar voor een steeds groter wordend deel van de 1,4 miljard inwoners van India. Delhi zal volgend jaar de IATA AGM 2025 hosten van 8-10 juni 2025.

 

 

Turbulentie is een serieuze bedreiging

De recente gevallen met turbulentie met gewonden en zelfs een passagiers die overleed heeft ook de attentie van IATA. IATA heeft een eigen systeem ontwikkeld, Turbulence Aware Platform, dat turbulentie bewaakt en doorgeeft aan andere toestellen en piloten. Zo zijn zij beter voorbereid dat er turbulentie kan plaatsvinden op een bepaalde route. Eind mei heeft ook Emirates zich aangesloten bij dit real-time systeem.

De transitie naar Net-Zero komt helaas niet zonder dat klanten hiervoor gaan betalen, meldt Willie Walsh. Zoals eerder gezegd maakt brandstof 31% van de kosten uit van een airline. Sir Tim Clark haalt ook SAF aan. Waarom is het zo moeilijk om meer SAF te produceren? Houdt de politiek het tegen? Airlines willen (en moeten) naar Net-Zero maar ze worden tegengehouden lijkt het.

Sir Tim Clark

Heeft het hub model nog wel een toekomst?

Volgens Sir Tim Clark werkt het hub-model goed. Het is voordeliger en beter voor het milieu om mensen naar een hub te brengen. Om vanaf daar (ulta)long range te vliegen met grote toestellen omdat deze meer mensen kunnen vervoeren. Met een single-isle long-range toestel kan dat niet.

Veel ruimte voor passagiers en crew in de A380 van Airbus

Simpelweg omdat je daar minder passagiers mee kunt en mag vervoeren over langere tijd. Bijvoorbeeld omdat er meer crew aan boord moet zijn vanwege werk-en rusttijden. Dat is onmogelijk met een single-isle toestel. Wide-body toestellen zijn hierop ingericht met slaapplekken voor de crew.

Bar in de A380 van Emirates

 

 

 

 

 

Comments are closed.