Geblokkeerde fondsen van airlines blijven een grote uitdaging voor IATA

De International Air Transport Association (IATA) heeft een daling van 28% gerapporteerd in het bedrag aan door overheden geblokkeerde luchtvaartgelden. De totale geblokkeerde fondsen bedroegen eind april ongeveer $1,8 miljard, een vermindering van $708 miljoen (28%) sinds december 2023.

Positieve daling van 28%

De IATA heeft een daling van 28% gerapporteerd in het bedrag aan door overheden geblokkeerde luchtvaartgelden voor repatriëring. De totale geblokkeerde fondsen bedroegen eind april ongeveer $1,8 miljard, een vermindering van $708 miljoen (28%) sinds december 2023. IATA herhaalde de oproep aan overheden om alle barrières voor de repatriëring van luchtvaartinkomsten uit ticketverkoop en andere activiteiten te verwijderen in overeenstemming met internationale overeenkomsten en verdragsverplichtingen.

“De vermindering van geblokkeerde fondsen is een positieve ontwikkeling. De resterende $1,8 miljard is echter aanzienlijk en moet dringend worden aangepakt. De efficiënte repatriëring van luchtvaartinkomsten is gegarandeerd in bilaterale overeenkomsten. Nog belangrijker is dat het een voorwaarde is voor luchtvaartmaatschappijen—die werken met kleine marges—om economische vitale connectiviteit te kunnen bieden. Geen enkel bedrijf kan op lange termijn opereren zonder toegang tot rechtmatig verdiende inkomsten,” zei Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.

De belangrijkste oorzaak van de vermindering was een aanzienlijke vrijgave van geblokkeerde fondsen in Nigeria. Egypte keurde ook de vrijgave goed van zijn aanzienlijke accumulatie van geblokkeerde fondsen. In beide gevallen werden luchtvaartmaatschappijen echter nadelig beïnvloed door de devaluatie van het Egyptische Pond en de Nigeriaanse Naira.

Vooruitgang in Nigeria

Op het hoogtepunt in juni 2023 bedroegen Nigeria’s geblokkeerde fondsen $850 miljoen, wat de luchtvaartactiviteiten en financiën in het land aanzienlijk beïnvloedde. Luchtvaartmaatschappijen ondervonden moeilijkheden bij het repatriëren van inkomsten in Amerikaanse dollars, en het hoge volume van geblokkeerde fondsen leidde ertoe dat sommige luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten verminderden en één luchtvaartmaatschappij tijdelijk stopte met operaties naar Nigeria, wat de luchtvaartindustrie van het land ernstig beïnvloedde. Echter, vanaf april 2024 is 98% van deze fondsen vrijgegeven. De resterende $19 miljoen is te wijten aan de voortdurende verificatie van uitstaande forward claims door de Centrale Bank.

 

 

“We prijzen de nieuwe Nigeriaanse regering en de Centrale Bank van Nigeria voor hun inspanningen om dit probleem op te lossen. Individuele Nigerianen en de economie zullen allemaal profiteren van betrouwbare luchtconnectiviteit waarvoor toegang tot inkomsten cruciaal is. We zijn op de juiste weg en dringen er bij de overheid op aan de resterende $19 miljoen vrij te geven en de luchtvaart te blijven prioriteren,” zei Walsh.

Acht landen zijn verantwoordelijk voor 87% van de geblokkeerde fondsen

Er zijn meer 8 landen verantwoordelijk voor 87% van de totale geblokkeerde fondsen, samen goed voor $1,6 miljard aan tegoeden:

| Land | Bedrag in US$ Miljoen | Maanden Gehouden |
|————–|———————–|——————|
| Pakistan | 411 | 40 |
| Bangladesh | 320 | 40 |
| Algerije | 286 | 37 |
| XAF Zone | 151 | 50 |
| Ethiopië | 149 | 58 |
| Libanon | 129 | 52 |
| Eritrea | 75 | 116 |
| Zimbabwe | 69 | 84 |

Pakistan en Bangladesh

De situatie is ernstig geworden in Pakistan en Bangladesh, waar luchtvaartmaatschappijen $731 miljoen ($411 miljoen in Pakistan en $320 miljoen in Bangladesh) aan inkomsten verdiend in deze markten niet kunnen repatriëren.

 

 

“Pakistan en Bangladesh moeten de $731 miljoen aan geblokkeerde fondsen onmiddellijk vrijgeven om ervoor te zorgen dat luchtvaartmaatschappijen essentiële luchtconnectiviteit kunnen blijven bieden. In Bangladesh ligt de oplossing in handen van de Centrale Bank, die de toegang van de luchtvaart tot buitenlandse valuta moet prioriteren in overeenstemming met internationale verdragsverplichtingen. De oplossing in Pakistan ligt in het vinden van efficiënte alternatieven voor het systeem van audit- en belastingvrijstellingscertificaten, die lange verwerkingsvertragingen veroorzaken,” zei Walsh.

 

 

 

 

 

Comments are closed.