Dit zijn de meest unieke overnachtingsplekken in de Zweedse wildernis

De mooiste plekken om te overnachten vind je in de natuur. In Zweden is de natuur nooit ver. Dankzij het Zweedse allemansrecht – allemansrätten – is de natuur voor iedereen toegankelijk. Wie iets anders wil dan een tent, maar wél de rust, ruimte en groen op wil zoeken, vindt in Småland genoeg opties: van wildernishutten en onbewoonde eilanden tot onder architectuur gebouwde shelters.

De natuur is goed voor je. Niet alleen overdag, maar ook tijdens je nachtrust. Dat bewijst een onderzoek (2023) van de Linnaeus Universiteit in Växjö. Overnachten in de natuur draagt daadwerkelijk bij aan het menselijk welbevinden. Een verblijf midden in de natuur is niet alleen mooi en leuk, maar ook nog goed voor lichaam en geest. De onderzoekers testten afgelopen jaar het stressniveau en algehele welzijn van gasten bij binnenkomst en vertrek bij diverse natuuraccommodaties in Zuid-Zweden. Wie het zelf wil proberen, heeft in Småland heel wat mogelijkheden.

Kylås Vildmark – alleen op de wereld

De natuur van Småland is uitgestrekt en bestaat grotendeels uit bossen en meren. Je kunt hier gemakkelijk het gevoel te hebben alleen op de wereld te zijn. Dat is precies de bedoeling als je verblijft bij Kylås Vildmark in de bossen van de Småland. Hier dompel je jezelf onder in rust en stilte en de enige buren die je hebt zijn de bomen om je heen. Met hooguit wat elanden of herten om je heen, zul je hier verder niemand tegenkomen. Er zijn twee accommodaties beschikbaar, waaronder de oude kolenhut Vildmarksbyn. Je bent hier verder op jezelf aangewezen. Dat is niet echt een straf: er is een grillplaats waar je je eigen eten kunt bereiden op open vuur en je leeft hier midden in de prachtige natuur.

Stora Hammarsjön – verblijf op je eigen eiland

Midden in het prachtige meer Stora Hammarsjön vind je een klein eiland met een gezellig huisje. Hier kunnen gasten zich ontspannen, luisteren naar het gezang van de vogels en rustig in slaap vallen met de zachte golven die tegen de rotsen klotsen. Met je eigen bootje kun je nabijgelegen baaien verkennen en in de ochtenduren vanaf het water de natuur om je heen rustig zien ontwaken. Het eilandhuisje is met 50 m2 niet groot, maar beschikt over alles dat je nodig hebt, waaronder een keukentje, twee slaapkamers en een open haard.

ArkNat in Västervik – wandelen en slapen

Net buiten de kustplaats Västervik kun je overnachten in een van de onder architectuur gebouwde shelters (windhutten). De hutten maken onderdeel uit van het Scandinavische architectuur project ArkNat. Bouwkundestundenten ontwerpen de shelter die dienstdoen als pauzeplek tijdens een wandeling, maar ook kunnen fungeren als overnachtingsplek. De eerste drie shelters zijn in de zomer van 2023 opgeleverd en liggen langs de wandelpaden Tjustleden en Loftaleden. In de zomer van 2024 worden er nog eens zeven bijgebouwd. Als onderdeel van het project kun je een route lopen langs de diverse shelters. De hutten zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

 

 

Wilderniskamp Hätteboda – duurzaam overnachten

Met het oog op duurzaamheid is de keuze voor Hätteboda Wilderness Camp een logische. Deze camping bindt meer koolstofdioxide dan het uitstoot. De camping ligt in een dennenbos met veel grote bomen. Het is hier wel back-to-basic: er is geen elektriciteit en water moet handmatig gepompt worden. Dat betekent werk aan de winkel. Kampeerders hakken hun eigen hout hakken om te koken of de sauna te verwarmen. Een paradijs voor wie graag op een georganiseerde manier in de wildernis wil leven. Het is niet ongewoon om elanden over de camping te zien ronddwalen, en er nestelen veel watervogels langs de oevers.

 

 

Kosta Safaripark – slapen in een glazen boomhut

De boomhutten in Kosta Safaripark staan ​​op pilaren van 4 meter. Hier zweef je hoog boven de grond en leef je tussen de boomtoppen, maar wel met het comfort van een hotelkamer. De boomhutten liggen midden in het safaripark Kosta dat ruim 200 hectare groot is. De grote glazen hutten bieden uitzicht op het wildlife in het safaripark, waaronder de Europese bizon, edelherten, elanden en moeflonschapen die hier vrij rondlopen. Het park sluit om 18.00 uur voor het publiek en dat betekent dat je vanaf dat moment alleen bent, met de dieren, de natuur en de sterrenhemel boven je hoofd.

 

 

 

 

 

Comments are closed.