Beleef deze zomer het verrassende Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt ligt midden in Duitsland en is een nog relatief onbekende vakantieregio vol avontuur, cultuur en natuur. De deelstaat biedt bezoekers een hoop verrassingen en strekt zich uit van de Altmark tot de Harz, via Halle en Magdeburg tot aan Lutherstad Wittenberg en Dessau. Wie deze zomer af wil reizen naar een diverse regio vol ongerepte natuur en een hoop interessante bezienswaardigheden moet zeker Saksen-Anhalt op de lijst zetten.

Of je nu een lang weekend, een paar ontspannen dagen of een langere actieve vakantie wilt plannen; Saksen-Anhalt is de komende maanden een heerlijke bestemming voor jong en oud.

Heerlijke gezinsvakantie in de Altmark

Een vakantie in de Altmark is zowel actief als ontspannen. Een ideale mix waar je helemaal opgeladen van thuiskomt. Deze vakantieregio in het noorden van Saksen-Anhalt staat bekend om de ongerepte natuur, heerlijke meren, levendige hanzestadjes en een enorm aanbod aan activiteiten. Ideaal voor een gezinsvakantie dus.Wandelaars en natuurliefhebbers genieten van de veelzijdige flora en fauna in de twee UNESCO-biosfeerreservaten die de Altmark rijk is. In het reservaat Drömling vind je een leuke gps-tocht rondom de otter, leuk voor kinderen en wie weet ontdek je een aantal van deze bijzondere dieren.

Ook de Arendsee is een heerlijke plek om te wandelen; een rondje om het meer kost je een uur of drie en tussendoor kan er op verschillende plekken een verfrissende duik genomen worden.

Een wandeling rondom de Stakenberg in Zichtau is zeker de moeite waard. Verschillende routes brengen je door de bossen waar je met een beetje geluk zeldzame diersoorten tegenkomt. Cultuur snuiven kan in een bezoek brengen aan landgoed Zichtau. Voor kinderen is het noordelijk gelegen Salzwedel ook een leuke plek; hier vind je namelijk een sprookjes- en geurpark, waar elfen en gnomen in een bijzondere sfeer tot leven komen.

Bloemenpracht in Bad Dürrenberg

Wie van mooie tuinen houdt, is in Saksen-Anhalt op de juiste plek; hier vinden bezoekers talrijke prachtig aangelegde kasteeltuinen en parken met allemaal een eigen stijl en thema. De tuinen liggen verspreid over de hele deelstaat en zijn goed te combineren met een kasteelbezoek, fietstocht of themawandeling. Naast deze zogenoemde Gartenträume, wordt binnenkort ook de vijfde Landesgartenschau van de deelstaat afgetrapt; sinds 19 april 2024 kunnen bezoekers een half jaar lang genieten van het thema “zoutkristal en bloemenmagie”. Bloemenmagie, vanwege de prachtige tuinen die zijn aangelegd naar ontwerpen van Europese tuinen uit verschillende tijdperken. Zoutkristal, vanwege het zoutplaatsje Bad Dürrenberg dat een beroemd kuuroord is dankzij het imposante gradeerwerk van wel 636 meter lang en 12 meter hoog.

 

 

De Gartenschau vindt plaats het inmiddels monumentale kuurpark van Bad Dürrenberg en geldt als een van de mooiste historische parken van Saksen-Anhalt.
Wie meer wil zien van de omgeving kan een fietstocht maken langs de wijngaarden van Saale-Untrut. Behalve door wijnterrassen wordt de regio ook getypeerd door rivierdalen en veel kastelen. Een prachtige regio voor romantici dus. Ook voor waterratten is het hier goed vertoeven; in de rivieren de Saale en de Unstrut kan gezwommen en gekanood worden.

 

 

Goseck, een klein stadje tussen Naumburg en Weissenfels, is ook een leuke plek. Hier werd ruim 30 jaar geleden de hemelschijf van Nebra ontdekt. Deze oudste zonnewijzer ter wereld is de bewonderen in het Landesmuseum van Halle en rondom Goseck zelf kun je wandelen en het bezoekerscentrum bezoeken.

Avonturen in de Harz

De Harz is een avontuurlijke bestemming voor alle soorten vakantiegangers die een hoop willen ondernemen. Je vindt er dichtbegroeide wouden, oude kastelen, leuke stadjes en heel veel spannende activiteiten. Je kunt er lange wandelingen maken, kastelen bezoeken, mountainbiken en rotsen beklimmen. Op veel plekken vind je stoeltjesliften en kabelbanen die vanaf de top van de berg ingeruild worden voor spannende rodelbanen. Het beklimmen van de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland mag ook niet overgeslagen worden. Wandelfanaten kunnen de berg bewandelen met verschillende routes, vanaf de top heb je een grandioos uitzicht over de hele regio en ver daarbuiten.

Wanneer het een dagje minder mooi weer is, zijn de verschillende druipsteengrotten, musea en de Rammelsbergmijn een aanrader. Je komt hierbij ook nog eens een hoop te weten over de geschiedenis van de regio en de aarde. Waaghalzen kunnen de spectaculaire Titan-RT boven het Rappbodetal bezoeken; deze hangbrug is ruim 400 meter lang en al sinds 2017 een niet meer weg te denken attractie midden in het Harzgebergte.

 

 

 

 

 

Comments are closed.