Ontdek Saksen-Anhalt als actieve bestemming voor jong en oud

Saksen-Anhalt is een diverse vakantieregio met een veelzijdig aanbod aan cultuur en natuur. Ook met kinderen is deze deelstaat in hartje Duitsland een mooie bestemming. In Saksen-Anhalt vind je een rijk aanbod aan natuur, cultuur, uitstapjes, gezellige steden en leuke restaurants. Van de avontuurlijke Harz en het bruisende Magdeburg tot aan kastelen en kanoplezier in het zuiden.

Of je nu een weekend, een paar dagen of een langere fietsvakantie wilt plannen; Saksen-Anhalt is de komende maanden een heerlijke bestemming voor grote en kleine ontdekkers.

Bruisend Magdeburg

Als bruisende hoofdstad van Saksen-Anhalt trekt Magdeburg – ook wel Maagdenburg genoemd – jaarlijks veel bezoekers. De stad is een mooie mix van historie en modern; je kunt er mooie gebouwen bezoeken maar ook fijn winkelen en op gezellige terrasjes neerstrijken.

 

 

Het knalroze gebouw van de kunstenaar Hundertwasser valt meteen op; vanwege de vele bomen en struiken wordt het gebouw de “groene citadel” genoemd. Je kunt er overnachten en je vindt er veel grappige winkeltjes. Het beklimmen van de dom is ook een aanrader. Magdeburg ligt direct aan de Elbe en is het uitgangspunt voor veel wandel- en fietsroutes. Wie gewoon lekker wil ontspannen in het stedelijke groen mag een bezoek aan het Elbauenpark niet overslaan; het park aan de Elbe een heerlijke bestemming voor gezinnen. Er zijn volop speelplaatsen en voor oudere kinderen is ziplinen vanaf de piramidevormige “Jahrtausendturm” een echt spektakel.

Avonturen in de Harz

De Harz is een avontuurlijke bestemming voor grote en kleine kinderen. Je vindt er dichtbegroeide wouden, oude kastelen, leuke stadjes en heel veel spannende gezinsactiviteiten. Op veel plekken kun je de berg op met een stoeltjeslift of kabelbaan en vervolgens de berg weer af met de rodelbaan. Met de HarzCard heb je gratis toegang tot spannende attracties, dierenparken, zwembaden en nog veel meer. Zeker een aanrader voor gezinnen die veel willen ondernemen.

Het beklimmen van de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland, mag ook niet overgeslagen worden. Wandelfanaten beklimmen de Brocken helemaal, maar een rit met de historische stroomtrein is ook mogelijk. Wandelen in de Harz is trouwens nooit saai, want met de zogenaamde “Wandernadel”, een speciale wandelpas, kun je langs verschillende routes stempels verzamelen en je laten bekronen tot wandelprins(es) of wandelkoning(in).

 

 

Het zonnige zuiden: Saale-Unstrut

In het zuiden van Saksen-Anhalt ligt de regio Saale-Unstrut. De regio wordt getypeerd door romantische rivierdalen, wijngaarden en veel kastelen. Waterratten genieten hier van de vele plekjes bij meren en rivieren, zoals de Unstrut, waar gekanood en gezwommen kan worden. Ook bij campingliefhebbers is Saale-Unstrut een populaire bestemming. Voor kinderen is Goseck, een klein stadje tussen Naumburg en Weissenfels, ook een leuke plek. Hier ontdekten archeologen ruim 30 jaar geleden de hemelschijf van Nebra, de oudste zonnewijzer ter wereld. In het bezoekerscentrum leer je hier van alles over. Wil je de schijf zien dan kan dat in het Landesmuseum van Halle.

Hip Ferropolis

Een groot deel van het landschap in Saksen-Anhalt werd getypeerd door bruinkool. Een mooi voorbeeld van het ‘verhippen’ van oude industrieen vind je in Ferropolis. Ferropolis wordt ook wel de ijzeren stad genoemd en ligt op een schiereiland in een groot kunstmatig meer dat vroeger diende als afgravingsgebied. Het meest opvallend van dit evenemententerrein en openluchtmuseum is dat de reusachtige indrukwekkende machines er nog gewoon staan en dat deze namen hebben gekregen als Mad Max«, Mosquito en Medusa. Tussen de machines door worden er in de zomer veel festivals en evenementen georganiseerd.

Ferropolis

Meer informatie

De deelstaat Saksen-Anhalt op gemiddeld een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en is ook met de trein goed te bereiken.
Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op in hotels, vakantiehuizen, campings en pensions. Meer informatie over bezienswaardigheden, horeca, brochures en routes is te vinden op de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.