De Eifel heeft dit jaar wat te vieren

2024 is voor de Eifel een bijzonder jaar, want er worden 2 jubilea gevierd. De langeafstandswandeling Eifelsteig viert haar 15-jarig jubileum en het Nationalpark Eifel kijkt terug op het 20-jarig bestaan. De Eifel is niet voor niets zo populair onder natuurliefhebbers. De afwisselende natuur met veel zeldzame flora en fauna biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelen en fietsen.

15 jaar Eifelsteig

In 2009 werd de 313 kilometer lange wandelroute dwars door de Eifel tussen de historische steden Aken en Trier geopend. Deze wandelroute is niet meer weg te denken uit het toeristisch aanbod van de Eifel. Weinig wandelroutes in Duitsland hebben landschappelijk zoveel te bieden: van de Hoge Venen (het grootste nog intacte hoogveen van Europa), het bosrijke Nationaal Park, de imposante sporen van het vulkanische verleden in de Vulkaneifel tot aan de markante rotsformaties van rode zandsteen in de buurt van Trier. Elk jaar wordt het aanbod rondom de route verbeterd en uitgebreid. Het waarborgen van de kwaliteit staat centraal. Alleen als de bewegwijzering uitstekend is, als er veel natuurlijke paden zijn én als de route door een prachtig en afwisselend landschap loopt, mag je je ‘Premiumwandelroute’ noemen.

Arrangementen voor elk type wandelaar

Eifel Tourismus heeft in de loop der jaren wandelreizen ontwikkeld voor elk type wandelaar. Naast een aantal ‘klassieke’ trektochten met etappes van tussen de 15 en 28 kilometer per dag, zijn er nu nieuwe arrangementen met kortere etappes. Deze zijn bedoeld voor iedereen die meer tijd wil hebben om van de omgeving te genieten en ook wat onderweg te bekijken. Voor alle arrangementen geldt dat naast de overnachtingen met ontbijt, ook het bagagevervoer en lunchpakketten zijn inbegrepen. Voor degene die niet elke dag zijn koffer wil pakken, zijn er standplaatsreizen vanuit een fijn hotel, inclusief haal- en brengdienst naar de Eifelsteig.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Pauzeplekken met uitzicht

Aan mooie uitzichten geen gebrek op de Eifelsteig. Op een paar plekken zijn er recent speciale rustplaatsen aangelegd die uitnodigen om even helemaal op te gaan in het landschap. Vanaf de Perdsley bij Monschau-Rohren kunnen bezoekers uitkijken over het schilderachtige Rurdal in de richting van Monschau.

Omdat de hellingen langs de Rur hier erg steil zijn, kunnen ze niet worden gebruikt voor landbouw. Hierdoor hebben dieren en planten een relatief ongestoord leven en komen hier veel zeldzame soorten voor. Ook bij Dedenborn kun je hoog boven het Rurdal van een magnifiek uitzicht genieten. Hier staat een bank die is geïnspireerd door het verloop van de meanderende rivier. Een bijzonderheid van deze bank zijn de pendels. Zet een pendel in beweging en kom tot rust, totdat de pendel ook weer tot rust gekomen is.

 

 

Nationaal Park Eifel: woud, water en wildernis

Het Nationaal Park Eifel wordt gekenmerkt door beboste bergen met daartussen grillige stuwmeren, rivieren en kabbelende beekjes. Het beslaat een gebied van ongeveer 110 vierkante kilometer midden in het grensoverschrijdende natuurpark Hohes Venn Eifel. In het enige nationale park van Noordrijn-Westfalen kan de natuur zich sinds 20 jaar weer ongestoord ontwikkelen en terugkeren naar haar eigen cyclus van groei en verval. Waar de mens geen toegang heeft kunnen weer oerbossen ontstaan.

 

 

Andere gebieden zijn vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen op het grote netwerk van fiets- en wandelpaden het beschermde gebied doorkruisen en genieten van de ongerepte natuur. Van de 10.960 soorten planten en dieren die in het Nationalpark Eifel zijn geregistreerd, zijn er meer dan 2.300 bedreigd: van de wilde kat die door de bossen sluipt tot talrijke soorten wilde orchideeën.

Feestelijke activiteiten

Het jubileum van het Nationalpark wordt gevierd met een aantal evenementen. Op de Europese Dag van het Park bijvoorbeeld (zondag 26 mei) zijn er in het kader van het Meilerfest (kolenbrandersfeest) in Heimbach Düttling zogeheten junior rangerrondleidingen. Het bijzondere rangerparcours garandeert een interessante belevenis. In de tentoonstelling ‘Wildnis(t)räume’ in het Nationalpark-Zentrum Eifel wordt in 40 fotoparen getoond hoe de wildernis zich hier ontwikkelt. Er zijn dit jaar bovendien extra veel rondleidingen met een ranger. Ook worden er bij Vogelsang sterrenwandelingen met speciale gidsen georganiseerd; hier in het dark-sky-park kun je de sterrenhemel en de Melkweg nog zonder lichtvervuiling bewonderen. Meer Informatie: eifel.info/nl en eifelsteig.de/nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.