Op de fiets in Trier

22 zondagen per jaar mag ik de meest luxueuze hotels, droombestemmingen, comfortabele treinen en moderne vliegtuigen laten zien in het lifestyle tv-programma LXRY TV op RTL. Ik presenteer en inspireer de kijkers vanaf tropische zandstranden, vanuit culinair hoogstaande restaurants, eerste-klas-stoelen en trendy bars. Ik merk regelmatig dat ik al een opvallende ‘luxe-reiziger-sticker’ op mijn voorhoofd heb. Op die momenten denk ik meteen aan de simpele stadsappartementjes waarin ik ook verblijf, de kleine caravan op de Golan-hoogvlakte en de tent in de bush van Zuid-Afrika. Maar ja, televisie creëert voor een deel iemands imago. Het kan erger.
trier

Contrast

Vorige week moest ik wel heel hard denken aan het contrast tussen dat luxe-imago en de meer alledaagse reizen die ik maak. Ik was een paar dagen in de Duitse stad Trier in de Eifel voor een conferentie. Met de auto zou dat ongeveer 4 uur rijden zijn. Met de trein deed ik er ruim 7 uur over en moest ik drie keer overstappen. De terugreis duurde zelfs 10 uur. Bepaald niet de luxe van een hogesnelheidstrein dus. Op mijn vrije avond ben ik naar een voorstelling gegaan in het theater van Trier (voor cultuurliefhebbers overigens een aanrader, maar daarover later meer). Na de voorstelling fietste ik met een vriend achterop door de stad. Zie je? Echt niet altijd limo’s voor mij. We reden op een degelijke Duitse fiets, dus voor- en achterlichten werkten prima.
 

 

Politieauto

Vrolijk fietsend merkte ik al enige tijd een politieauto op die naast ons in mijn fietstempo bleef rijden. Ik was me van geen kwaad bewust en in de wetenschap dat de lichten werkten, fietste ik dapper door. Na zo’n 200 meter trappen, ging het raam van de politieauto naar beneden en kregen wij op niets verhullende toon te horen: “Absteigen!” Meteen had ik door dat het maar het beste was om de ‘domme’ toerist te spelen en vooral niet in het Duits te vragen wat er mis was, maar in het Engels heel vriendelijk ‘Good evening’ te roepen. Wat bleek, in Duitsland is het verboden iemand achterop de fiets mee te nemen. Gelukkig volgde er geen boete, maar het betekende wel nog een halfuur lopen.

Theater Trier

Theater Trier is het domein van talentvolle en gerenommeerde dansers, zangers en musici. Regelmatig zijn er boeiende producties te zien, van opera en ballet tot concerten en musicals: Hair, Romeo en Julia, Carmen, om maar wat te noemen. Trier is, kortom, een ideale dicht-bij-huisbestemming, al ga ik volgende keer wel lekker met de auto. Het is een prima stad om te winkelen. eeuwenoude monumenten te aanschouwen en de Duitse sfeer te proeven met een wijntje of biertje op het terras, in een gezellig café of in een sfeervolle wijnbar. Mijn persoonlijke tip? Das Weinhaus, Brückenstraße 7 tegenover het huis van Karl Marx.

trier-markt

trier-kasteel

trier-das-weinhaus

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.