Bijna 20% groei in het aantal overnachtingen in Duitsland

Tijdens een druk bezochte persconferentie in Chemnitz waar de 50e editie van de Germany Travel Mart plaatsvindt maakte CEO Petra Hedorfer bekend er in Duitsland 80,9 miljoen overnachtingen zijn geweest in 2023. Een grote groei van bijna 20%.


De Nederlandse markt is voor 98% hersteld ten opzichte van de pandenmie. In totaal werden er 11,48 miljoen nachten geboekt door onze landgenoten in 2023. Ook is er is een toename van 8% in reizigers die met de trein komen. Hoewel vliegtuig en auto nog steeds het favoriete vervoersmiddel blijven van Nederlandse reizigers om in Duitsland te komen. Dat de vraag naar treinen groeit vertelde ook Alexander Mokros van de Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen. Daarom zijn er miljarden geïnvesteerd in nieuwe treinen. Ook op het traject Amsterdam-Frankfurt, waar de bekende Siemens ICE trein rijdt, komen vanaf medio juni nieuwe treinen. De huidige treinstellen zijn al meer dan 20 jaar oud, hoewel je dat nog niet zou zeggen, gelet op hun futuristische uitstraling. Maar daardoor zijn ze wel foutgevoeliger en is er helaas vaker een verstoring de afgelopen jaren. Vanaf de zomer wordt de vloot stukken groter en moet de ICE naar Duitsland weer net zo betrouwbaar worden als voorheen. Ook de nieuwe ICE L, gemaakt door Talgo SA uit Spanje, wordt belangrijk. Deze biedt tot wel 3 rolstoelers een plek in de trein. Zo kunnen ook mensen met een beperking comfortabel door Duitsland reizen.

 

 

Duitsland is een populair vakantieland

Duitsland is, na Spanje ,het meest populaire vakantieland bij Europeanen. Daarna komt Frankrijk. Alle deze landen laten een groei zien in het aantal inkomende reizigers. Echter voor Duitsland is de groei relatief het grootst. Wat ook steeds groter wordt is het aantal privé reizen t.o.v. het aantal zakenreizen naar Duitsland.

Zakenreizen vs. prive reizen

Een city break is voor de meeste reizigers de meest populaire vakantievorm. Voor een culturele vakantie staat Duitsland op de 1e plek. Maar ook natuurvakanties naar Duitsland hebben een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Duitsland presenteert zichzelf graag als cultuurland, met de vele kastelen en honderden musea is dat relatief makkelijk.

Duitsland= Cultuurland

Reizigers zijn tevreden over Duitsland als vakantiebestemming. Ze Duitsland als vakantieland daarom goede rapportcijfers. Op een schaal van 1-6, waar 1 het beste is, krijgt Duitsland op alle vlakken gemiddeld een 1,9. Qua sustainable development volgens SDG staat Duitsland op de 4e plek t.ov. andere Europese landen.

Blijf je wat langer?

De campagne “Stay Longer” heeft ervoor gezorgd dat het aantal verbleven nachten omhoog ging van 8,3 naar 9 nachten in 2023. Opvallend is dat 29% van de accommodatie boekingen direct plaatsvindt. Dat betekent dat de toerist direct bij het hotel zelf boekt of via een online boekingsplatform. 16% van de reizigers boekt een reis naar Duitsland bij een reisagent. 87% van het totaal aantal reizigers gebruikt het internet om te boeken.

Een reis boeken naar Duitsland via internet is populair

Het EK 2024 in Duitsland

Tijdens de aankomende EK 2024 voetbal zomer zijn er vele culturele programma’s in de 45 steden. Hier kunnen bezoekers voetval bekijken én meer beleven. In totaal zijn er meer dan 300 events waar de toerist uit kan kiezen deze zomer tijdens het EK-2024. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen juist ook Duitsland bezoeken tijdens het EK om Duitsland als vakantieland te ervaren en niet alleen voor het voetbal komen. En dat komt goed uit voor de toerist. Omdat uit onderzoek van IPK Wold Monitor blijkt dat 28% van de mensen méér wil reizen dan vorig jaar.

 

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

 

 

Comments are closed.