Is Rosendael’s marmelade het beste kasteelrecept van Nederland?

Stichting Dag van het Kasteel organiseert dit jaar voor de tweede keer de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dit jaar is het thema ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Kasteel Rosendael is er trots op dat de ‘Rosendael Marmelade’ tot één van de genomineerde recepten behoort.

Rosendael Marmelade

In de Oranjerie op landgoed Rosendael overwinteren nog steeds, net als vroeger, rijen citrusbomen tot ze begin mei weer naar buiten mogen. Dit is ook een van de plekken waar de ‘Nationale Plantencollectie Citrus’ wordt bewaard. Levende monumenten, al die tijd in topconditie gehouden door de noeste arbeid en de vakkennis van hoveniers, tuinbazen en vrijwilligers.

Dankzij de Oranjerie konden de baron en de barones van Rosendael hun koninklijk bezoek tuiltjes welriekende Oranjebloesem cadeau doen en ’s winters Oranje-appels op tafel zetten. Op die traditie bouwen wij voort. Elke winter plukken vrijwilligers een mand vol met bittere sinaasappels van de Citrus Aurantium. Zij maken er ouderwets lekkere marmelade van.

Juryberaad

Door de jury, bestaande uit ‘Dag van het Kasteel’ voorzitter Nathalie van Verschuer, chef-kok London Loy en culinair historicus Manon Henzen, is een top 10 samengesteld. De winnaar ontvangt €10.000 en draagt de titel ‘Winnaar VriendenLoterij Kasteelprijs 2024’.

Toelichting vanuit de jury op de Rosendael Marmelade: “Jullie Marmelade viel erg in de smaak bij de jury, omdat het een erg origineel en toch simpel recept is. Ook vinden ze de bittere smaken in de marmelade interessant en zouden ze dit graag weer populairder zien worden. De foto’s waren ook erg leuk en een Citrus kas is echt iets dat bij de Nederlandse kasteel en buitenplaats cultuur hoort”.

Laat je stem horen

Breng voor 1 april je stem uit op de Rosendael Marmelade via www.Kasteelprijs.nl en maak kans op een kasteelovernachting & diner voor twee personen.

Toekomstmuziek

De Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende jaren een Kasteelprijs uitreiken, elk jaar met een ander thema.

 

 

 

 

Wist je dat Kasteel Cannenburch samen met Kasteel Doorwerth en Kasteel Hernen ook in 2024 Kidsproof zijn? Kinderen betalen een lager entreetarief. En Museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen op vertoon van hun pas.

Bekijk de locatie van Kasteel Rosendael

Op de kaart kun je precies zien waar kasteel Rosendael ligt. Plan direct je (fiets)route naar of rondom dit kasteel van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.