Rozendaal

De gemeente Rozendaal is een groene gemeente in de provincie Gelderland. Vele dagjesmensen en zelfs internationale toeristen zullen de Bedriegertjes van naam kennen. Rozendaal is de kleinste gemeente van Nederland en is een groene gemeente met veel bos, bijzondere bomen, parken en ook de plek waar kasteel Rozendael staat. Rozendaal is geliefd bij wandelaars en fietsers vanwege de schitterende wandelroutes en fietsmogelijkheden in deze regio op de Veluwe.
Spelen bij de Bedriegertjes

Spelen bij de Bedriegertjes

Rozendaal (met een z) ligt tussen de hooggelegen Veluwe en het laaggelegen IJsseldal in. Daar deze natuurlijke ligging, ontstaan in de ijstijd is er een stroming van water mogelijk. Reeds in de vroege middeleeuwen hadden de bewoners van de burcht hierdoor altijd de beschikking over vers drinkwater. Zeer belangrijk in die tijd.

Reizen naar Rozendaal

Met auto en trein is Rozendaal goed bereikbaar. Afslag A12 bij Arnhem of de trein naar station Arnhem Velp en daar met de bus verder naar een bushalte in Rozendaal.

Beste tijd om te reizen naar Rozendaal

Het hele jaar door kun je Rozendaal goed bezoeken. In de wintertijd met sneeuw maak je schitterende wandeltochten door de parken. In de lente en zomer is een picknick in Rozendaal een goed idee.

Bezienswaardigheden in Rozendaal

De mooiste bezienswaardigheid van Rozendaal staat op landgoed Rosendael. Hier vind je Kasteel en park Rosendael. Een imposant gebouw waarvan de toren (een donjon) stamt uit het jaar 1314. Wist je dat dit de dikste kasteeltoren is die Nederland nog rijk is? In de 18e eeuw heeft de toenmalige bewoonster er een lichtkoepel op laten zetten zodat er daglicht in de kamers in de toren was.

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael met de donjon rechts

De toren en de aangrenzende gebouwen hebben eeuwen lang de Hertogen van Gelre gehuisvest. Op het landgoed is goed het verval te zien. De 3 vijvers staan met elkaar in verbinding en van boven naar beneden is een verschil van bijna 16 meter. Hier vind je ook de theekoepel met een ondergrondse wijnkelder, de schelpengalerij en een waterval op het hoogste punt met beelden van Neptunus en Mercurius. In de 18e eeuw is de tuin, naar de gebruiken van toen, gemodelleerd naar Engelse landschapsstijl.

De gids vertelt ook buiten meer over het park

Tijdens WOII sloegen granaten gaten in de boeken in de bibliotheek

 

Rondleiding in Kasteel en park Rosendael

Het is mogelijk om het kasteel en het aanpalende park te bezoeken. Sinds 1990 is het kasteel, na een grondige restauratie, open voor het publiek. Onze tip: kies voor een rondleiding met gids. De enthousiaste vrijwilligers nemen je in geuren en kleuren mee naar de tijd van weleer van kasteelheren en hofdames.

Onder bezielende leiding  van een gids, in kostuum, leer je over de geschiedenis van het kasteel

Onder bezielende leiding van een gids, in kostuum, leer je over de geschiedenis van het kasteel

Zo leer je dat het kasteel altijd in de familie is gebleven via vererving. Alleen de 1e koper, Dirck van Dorth, heeft destijds een koopsom betaald voor het landgoed. Hij is ook de persoon die tuinen, vijvers en beken liet aanleggen op het landgoed Rosendael. Het landgoed ging over naar de Familie van Arnhem en later de familie Torck. Zij hebben de wereldberoemde bedriegertjes laten aanleggen. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Daarna kun je op eigen gelegenheid het uitgestrekte park bezoeken. Een combiticket kost in 2022 €12 voor volwassenen. Museumkaart houders betalen geen entree voor Kasteel en park Rosendael en mogen gratis naar binnen.

Een slaapkamer in kasteel Rosendael

Een leuk detail is dat de vrijwilligers zich een keer per maand in kostuum hijsen, waardoor de beleving nog mooier wordt. In de aangrenzende Oranjerie worden in de winter de planten opgeslagen zodat deze in het voorjaar weer naar buiten kunnen. Dit witte gebouw doet daarna dienst als horeca gelegenheid waar het heerlijk toeven is.

In de oranjerie overwinteren de planten

Taartjes in de Oranjerie

 

Meer foto’s van Kasteel Rosendael

Keuken met koperen pannen

Pillenkastje van de kasteelheer

Trap voor het bedienend personeel

Ruimte voor de Grote Boodschap

 

Hotels in Rozendaal

Volgens Booking.com zijn er rond de 40 hotels in de buurt van Rozendaal. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips.

 

 

 

 

Tips van VVV & Verkeersbureaus Rozendaal

Om je verblijf in Rozendaal aangenaam te laten verlopen geeft Verkeersbureaus Rozendaal jou de volgende tips:

  • Op booking.com vind je voordelige en goede hotels in Rozendaal
  • In de bossen, natuurterrein en landgoederen van Geldersch Landschap & Kasteelen kun je heerlijk wandelen

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Rozendaal om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Rozendaal

VVV Rozendaal / Toeristisch informatiepunt Rozendaal

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
Nederland
Telefoon: +31 263644645


Twitter: twitter.com/visitveluwe/
Facebook: facebook.com/visitveluwe/
Instagram: instagram.com/visitveluwe

 

Neem contact op met VVV Rozendaal

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

Kaart van Rozendaal