Pas-de-Calais is een originele dichtbijbestemming voor de herfst

Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk wordt steeds meer ontdekt als nieuwe dichtbijbestemming. Op 3,5 uur rijden vanaf Amsterdam en 1,5 uur vanaf Brussel, combineert deze streek authentieke Franse charme met een gevarieerde natuur: van de stranden, duinen en krijtkliffen langs de Opaalkust tot het zachte platteland en polderlandschap in het binnenland.

Couleur locale en interessante cultuur zijn er in kleine, knusse steden als Arras, Saint-Omer, Béthune en ook in het Louvre-Lens museum en de Unesco-locaties in de vroegere mijnstreek. Een gebied waar het hele jaar door mooie (reis)verhalen over te vertellen zijn!

Herfsttip 1. Weekendje weg in sfeervol Arras

Met zijn historische pleinen, vele terrassen, bruisende zaterdagmarkt, mooie belfort en de citadel biedt de stad Arras een veelzijdige culturele ervaring. En dat zowel boven als onder de kasseien. Er zijn namelijk rondleidingen door de ‘boves’, een middeleeuws gangenstelsel onder de stad. In de Wellington-groeve aan de rand van Arras daalt de bezoeker af naar een recenter verleden: hier groeven geallieerde strijdkrachten een netwerk van kazernes die plaats boden aan 24.000 soldaten.

 

 

Bovengronds laat Arras zich van haar mooiste én gezelligste kant zien op Place des Héros en Grand’Place, twee prachtige historische pleinen met veel terrassen. Het oude centrum heeft leuke winkels en in de biercafés en estaminets (lokale eetcafés) kun je lokale bieren en typisch Noord-Franse gerechten proeven.

 

 

Vanaf november: winterse sferen tijdens de kerstmarkt

Het kerstdorp van Arras is met 900.000 bezoekers de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk. Van 24 november tot 29 december zijn er meer dan 140 exposanten in sfeervol verlichte kramen en chalets op de grote pleinen in de stad. Op Place des Héros staat traditiegetrouw de 25 meter hoge kerstboom voor het stadhuis. Naast het brede aanbod van ambachtelijke kerstcadeaus en -decoraties, zijn er een reuzenrad, schaatsbaan en tal van zoete en hartige winterse specialiteiten om van te proeven.

 

De leukste hotspots in Pas-de-Calais in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Nord-Pas-de-Calais tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Nord-Pas-de-Calais plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Net buiten Arras: kunst in de vroegere mijnstreek

Rondom Arras herinneren de terrils (mijnbergen) aan het roerige mijnverleden van de streek. Veel van deze slakkenbergen kregen een tweede leven als natuur- of recreatiegebied en voormalige steenkoolfabrieken en arbeiderswijken zijn omgetoverd tot culturele trekpleisters. Het bekendste voorbeeld van zo’n nieuwe bestemming is het museum Louvre-Lens, gelegen in Lens, op 20 km van Arras. Het is gebouwd op de plek van een voormalige mijnschacht en waar eerder steenkool gewonnen werd, schittert nu een indrukwekkende kunstcollectie in een modern gebouw van glas en staal.

Cultuurtip: op 27 september opent Musée Louvre-Lens een nieuwe expositie over de rol van fabeldieren in kunst door de eeuwen heen. De sfinx, de draak, de griffioen, de eenhoorn, de feniks… Deze mythische creaturen blijven intrigeren, getuige ook hun aanwezigheid in eigentijdse films en series als Harry Potter en Game of Thrones. Tot 15 januari 2024.

Herfsttip 2. Uitwaaien langs de Opaalkust

Pas-de-Calais is een strand- en uitwaaibestemming bij uitstek! Je kunt lange wandelingen maken over de uitgestrekte zandstranden en de natuurgebieden langs de Côte d’Opale, tussen Calais en Berck-sur-Mer. Extra mooi in het zachte najaarslicht: de twee grote kapen, Les Deux Caps. Vanaf deze spectaculaire uitzichtpunten kun je de Engelse kust zien liggen.

Rond deze krijtkliffen is er prachtige natuur afgewisseld door oude kustplaatsen. Diverse badplaatsen in de streek herinneren aan de Belle Epoque, zoals Le Touquet-Paris-Plage en Wimereux, terwijl in Wissant, Audresselles en Ambleteuse nog de sfeer van oude vissersdorpen hangt. Langs de gehele Opaalkust loopt een bekende wandelroute, de GR 120. Fietsers kiezen voor La Vélomaritime, de fietsroute die 160 kilometer grotendeels direct langs de Opaalkust voert.

Insidertip: op 12 kilometer van de kust ligt het pittoreske Montreuil-sur-Mer. Dit prachtige ommuurde stadje zit vol restaurants en ambachtelijke winkels en wordt ook wel de gastronomische hoofdstad van Pas-de-Calais genoemd. Cultuurtip: in het Kant- en Modemuseum in Calais is nog tot 12 november de mode-expositie ‘Yves Saint Laurent – Transparences’ te zien, met ruim 60 ontwerpen van de beroemde couturier. Een compleet overzicht met alle bezoektips voor de komende maanden is te vinden op de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.