Green Spirit: wandelingen op de Top Trails die goed bereikbaar zijn met bus en trein

Wandelen is een van de meest duurzame en milieuvriendelijke bezigheden. Zeker als het begin- en eindpunt van de wandeltocht goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Dat wandelen in de uitgestrekte natuur in dunbevolkte gebieden en reizen met het openbaar vervoer elkaar niet uitsluiten, bewijzen onze routevoorstellen van de 13 Top Trails of Germany.

Elke wandelregio streeft ernaar, elk op zijn eigen manier, om het aanbod aan openbaar vervoer te verbeteren, zodat wandelaars onbekommerd op pad kunnen. Sommige routes vermelden alle beschikbare openbaarvervoerverbindingen per etappe, terwijl andere routes een gastenkaart voor gratis openbaar vervoer bieden of speciale wandelbussen inzetten. Zo wordt een breed scala aan dagtochten, standplaatsvakanties en trektochten mogelijk

Gratis openbaar vervoer met de gastenkaart

Maar liefst 145 plaatsen in het Zwarte Woud doen mee met de Konus-Gästecard. Meer dan 11.000 accommodaties geven hun gasten bij aankomst een gratis ticket voor bussen en treinen in het hele Zwarte Woud. Dit betekent dat je bij een trektocht op zowel de Westweg als de Schluchtensteig gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

 

 

Treinstations zijn er niet zoveel in natuurparadijs Harz; busverbindingen gelukkig wat meer. Met het Hatix Urlaubsticket kun je gratis de bus nemen. De kaart krijg je gratis bij een overnachting in een van de deelnemende bedrijven in de districten Harz, Goslar en Göttingen.

 

 

Ook in de Noord-Eifel ontvang je voor de duur van je verblijf een gratis gastenkaart van de deelnemende hotels langs de Eifelsteig. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van bussen en treinen in het uitgestrekte gebied van de Vervoersbond Rijn-Sieg (VRS) en de Vervoersbond Aken (AVV). Wandelaars die de Albsteig, de Rothaarsteig of de Kammweg Erzgebirge-Vogtland verkennen, kunnen ook profiteren van deels kosteloos openbaar vervoer dankzij de gastenkaart.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Speciale wandelbussen

Eén kenmerk verbindt alle Top Trails: ze leiden stuk voor stuk door prachtige natuur en gevarieerde landschappen. Om tijdens het zomerseizoen in landelijke gebieden vervoersmogelijkheden te bieden, zetten verschillende wandelroutes in op wandelbussen. In het Schmallenberger Sauerland, langs de Rothaarsteig, wordt bijvoorbeeld tweemaal per dag een wandelbus ingezet tussen Schanze, Latrop en Jagdhaus. Voor velen is dit traject een van de mooiste stukken van de Rothaarsteig, met onderweg een hangbrug en indrukwekkende sculpturen van de WaldSkulpturenWeg. In het zuidelijke deel van het Zwarte Woud is bijvoorbeeld een wandelbus beschikbaar die wandelaars naar het begin- en eindpunt van de populaire Wutachschlucht brengt. Deze kloof strekt zich uit over 28 kilometer en vormt het hoogtepunt van de Schluchtensteig. Langs de Heidschnuckenweg op de Lüneburger Heide rijdt de gratis Heide Shuttle van medio juli tot medio oktober. Met maar liefst vijf bussen worden diverse routes volgens het hop on, hop off-principe aangeboden, met meer dan 100 bushaltes om uit te kiezen.

Routevoorstellen voor iedereen

De WesterwaldSteig biedt een breed scala aan mogelijkheden voor elke wandelaar, variërend van een dagwandeling tot een meerdaagse trektocht. De geselecteerde etappeplaatsen zijn allemaal minstens elke twee uur met de trein bereikbaar, en de toegangspaden naar de WesterwaldSteig zijn duidelijk aangegeven. Hierdoor wordt het plannen van een ontspannen wandelweekend in het beboste Westerwald bijzonder eenvoudig.

In het Sauerland speelt vooral de bus een belangrijke rol in het openbaar vervoer. Een uitgebreid overzicht op de website van de Rothaarsteig biedt inspiratie voor dagwandelingen, variërend van licht tot uitdagend, met aanzienlijke hoogteverschillen die overwonnen moeten worden.

Flexibel en overzichtelijk

Voor diegenen die graag zelf bepalen welke etappes ze gaan wandelen, biedt de wandelroute Hermannshöhen uitstekende informatie. Op de website is van elke etappe concrete informatie beschikbaar over trein- en bushaltes, en wordt vermeld welke plaatsen gemakkelijk bereikbaar zijn, inclusief overstapmogelijkheden. Dit stelt je in staat om vooraf te controleren of je wandelplannen eenvoudig uitvoerbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de Albsteig. Voor elke etappe kun je ter plekke, met slechts een klik, direct zien welke actuele verbindingen beschikbaar zijn.

Inspiratie voor wandeltochten die goed met het openbaar vervoer te combineren zijn vind je op toptrails.nl.

 

 

 

 

 

Comments are closed.