Tentoonstelling Tate Britain komt naar Maastricht

Op 8 maart 2024 opent in het Bonnefanten What Freedom Is To Me, een overzichtstentoonstelling van wereldwijd gevierd kunstenaar Sir Isaac Julien. Het is de grootste tentoonstelling van Juliens werk tot nu toe en het eerste overzicht in een Nederlands museum. De tentoonstelling is een samenwerking met Tate Britain in Londen.

Pionier

Isaac Julien (Londen, 1960) is een pionier op het gebied van video- en installatiekunst, die voortdurend de grenzen van film als kunstvorm verlegt. Sinds de vroege jaren ’80 maakt hij indrukwekkende installaties die het medium film verenigen met kunstvormen als fotografie, performance, muziek, en schilderkunst. Juliens werken vertellen belangrijke verhalen en geven prioriteit aan esthetiek, poëzie, beweging en muziek als communicatiemiddelen. Zo onderzoekt hij het potentieel van het medium om traditionele opvattingen over geschiedenis, ruimte en tijd af te breken én uit te breiden. Inhoudelijk beweegt Julien zich op het snijvlak van verschillende vormen van maatschappelijk engagement. Sociale rechtvaardigheid is een constant aandachtspunt in zijn films. In het bijzonder reflecteert hij op de Zwarte en queer identiteit, waarbinnen hij zaken als klasse, seksualiteit en culturele geschiedenis voor het voetlicht brengt. In Nederland bevindt Juliens werk zich in de museumcollecties van het Bonnefanten Maastricht, het Stedelijk Museum Amsterdam en De Pont in Tilburg.

 

 

Het nieuwe culturele seizoen is weer bomvol gevuld

We brengen de kunst weer buiten de museummuren en naar het publiek toe met het spectaculaire Bonnefanten Pop-up museum. Zowel op festival Cultura Nova in Heerlen als op het Maastrichtse festival MAAS! zijn we te vinden met bijzondere presentaties. Op Cultura Nova is o.a. de unieke en spannende vampierfilm Nosferasta: First Bite van Adam Khalil en Bayley Sweitzer te zien. Deze korte film vertelt het verhaal van de eerste Zwarte vampier Oba. En tijdens MAAS! wordt o.a. Of Men and Gods and Mud (2022) van de Libanese kunstenaar Ali Cherri vertoond. Een van de meest recente aankopen voor de collectie van het Bonnefanten. Deze sensationele filminstallatie werd eerder vertoond op de veel geprezen Biënnale van Venetië in 2022.

BINNENSTEBUITEN, lekker denken, voelen, luisteren en doen

Vanaf 14 oktober is BINNENSTEBUITEN te zien. Een grootse, interactieve tentoonstelling voor ‘kids’ van 6-106 jaar waarin alles draait om de vraag: Welke invloed heeft de wereld om jou heen op jou? En andersom. Je wordt uitgedaagd om niet alleen te kijken, maar ook denken, voelen, luisteren en doen. Een absolute aanrader voor jong en oud.

Save the date: 1 december – Shinkichi Tajiri

Op 1 december opent ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri de grote solotentoonstelling Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer. Heel bijzonder is dat het hier gaat om een intergenerationele samenwerking met zijn kleinkinderen Tanéa en Shakuru Tajiri. We maken er dan ook graag een Free Friday opening van. Zie ook verderop.

Roofkunst in het Bonnefanten?

Ja, je leest het goed. We sluiten het jaar af met een spannende tentoonstelling met werken uit onze collectie oude kunst. Roofkunst, herkomstonderzoek en restitutie staan dan centraal. Zeer actueel ook. Want welke reis legden de kunstwerken af voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog? We geven je graag een inkijk in de beladen geschiedenis van de objecten.

Bonnefanten Free Fridays: gratis en voor niets

Dat de terugkerende Free Fridays een succes zijn, blijkt wel uit de landelijke navolging van ons verrassende concept. Tijdens de Bonnefanten Free (gratis) Fridays zetten we van 20.00 tot 23.00 uur onze deuren gratis wagenwijd open. Voor iedereen. Bomvol allerlei verrassende activiteiten.

Zet ‘m in je agenda: 15 september

Vrijdag 15 september staat in het teken van Maastrichts Zilver met Schwung. Verwacht een avond met workshops, muziek, zilver-etiquette en je kunt zelfs je eigen zilveren objecten laten taxeren.

 

 

En zet deze er ook meteen in: 13 oktober. Net zoals vorig jaar organiseren we ook nu een speciale kids-editie van de Bonnefanten Free Friday: 13 oktober nemen kids de hele avond het roer bij ons over. En dan ook nog de uitsmijter van het jaar: 1 december. Op 1 december staat de Free Friday in het teken van de nieuwe tentoonstelling Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer. Laat je verrassen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.