Hoog bezoek in Hernen komende zondag

Op zondag 3 september 2023 is het hof van de Franse hertog van Berry op bezoek bij kasteel Hernen. Bezoekers kunnen dan aan den lijve ondervinden hoe mensen van alle rangen en standen leefden en werkten rond 1400. Er zijn ambachten zoals kaartweven, kalligrafie en borduren en een groep laat zien hoe de adel zich in die tijd vermaakte.

Hertog van Berry

De Hertog van Berry was rond 1400 de opdrachtgever van de Nijmeegse kunstenaars de Gebroeders Van Lymborch. Drie jonge Nijmeegse broers die naar Frankrijk gingen en daar uitgroeiden tot de beste kunstenaars van hun tijd. Hoe is dat geweest? Als Nijmegenaren aan zo’n sjiek hof? Als bezoeker kun je een potje schaak spelen met een middeleeuwer, kijken hoe ze kleren maakten en hoe ze kookten. Kijk naar het tableau vivant over het Augustusblad van de Gebroeders van Lymborch of luister naar de verhalenverteller. Maar pas op! Blijf wel een beetje uit de buurt van de pestlijders.

 

 

In Nijmegen werkten rond 1400 Herman, Paul en Johan van Lymborch. De drie broers zijn de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Ze waren hun tijd ver vooruit. Hun realistische afbeeldingen van kastelen, edelen en boeren bepalen nog steeds ons beeld van de middeleeuwen. Ze maakten een bliksemcarrière aan het Franse hof en werden rijkelijk beloond. Ze stierven alle drie op jonge leeftijd aan de zwarte dood, de grootste pandemie uit de geschiedenis. Hun afbeeldingen zijn wereldberoemd maar hun naam bleef lang verborgen.

 

 

Datum: 3 september 2023. Tijd: 13.00 – 17.00 uur. Locatie: kasteel Hernen, Dorpsstraat 40 – Hernen. Entree: Volwassenen € 11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00. Donateurs en museumkaarthouders gratis. Reserveren: noodzakelijk via www.glk.nl/hernen

Bekijk de locatie van Kasteel Hernen

Op de kaart kun je precies zien waar kasteel Hernen ligt. Plan direct je (fiets)route naar of rondom dit kasteel van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).

 

 

 

Uitgelezen?

 

 

Comments are closed.