Tips voor mooie treinroutes in Duitsland met het 49-euro-kaartje

Sinds 2 maanden kunnen reizigers met het 49-euro-kaartje gebruik maken van het regionale- en lokale openbaar vervoer in heel Duitsland – ongeacht in welke deelstaat of bij welk vervoersmaatschappij het kaartje is gekocht. Een aantal tips voor mooie treinroutes die je in Duitsland kunt afleggen met dit kaartje.

Hinterzarten

Moselstrecke: van Koblenz naar Trier

Langs deze route volg je de meanderende Moezel en het uitzicht is prachtig. Het loont de moeite om halverwege in Neef uit te stappen, al is het maar om over de brug te lopen en de plaatselijke wijn in het naburige Bremm te proeven. Met een beetje moeite kun je de steilste wijngaard van Europa beklimmen via de Calmont-klettersteig. Het uitzicht is de moeite waard. Voor je liggen niet alleen de middeleeuwse ruïnes van het klooster Stuben, maar ook de beroemde Moselschleife, een 180-graden bocht van de rivier. Er is ook nog een mogelijkheid om Bullay te bezoeken, waar een aftakking genaamd de Moselweinbahn leidt door wijndorpjes. En als je eenmaal in Trier bent aangekomen, kun je je terug laten voeren naar de Romeinse tijd – of gewoon ontspannen aan de oever van de Moezel.

 

 

Van Hamburg naar Sylt over de Hindenburgdam

Uit de grote stad en op naar de zee: vanuit Hanzestad Hamburg, die de schrijver Theodor Storm ooit omschreef als een “grijze stad aan zee”, bereik je in minder dan twee uur de kustplaats Husum. Alluviaal land en het Kielkanaal op een diepte van 40 meter passeren jouw raam. Daarna gaat de indrukwekkende reis midden door het Nationaal Park Waddenzee. De Hindenburgdam verbindt het Noord-Friese vasteland met het eiland Sylt. Kilometers zandstrand, heidelandschappen – en aan het eind van de dag een ontspannen treinrit terug naar het leven van alledag.

Hamburg

Höllentalbahn: door het Schwarzwald van Freiburg naar Donaueschingen

De Höllentalbahn loopt van Freiburg in Breisgau naar Donaueschingen. Op het traject tussen Himmelreich en Hinterzarten overbrugt hij een hoogteverschil van 400 meter over een afstand van slechts 12 kilometer. Daarmee is de Höllentalbahn één van de steilste spoorlijnen in Duitsland. De rest van de 76 kilometer is ook spectaculair: het gaat door negen tunnels en over talloze bruggen, waaronder het 224 meter lange Ravenna Viaduct, dat de gelijknamige kloof oversteekt. Onderweg heb je unieke uitzichten over het Zwarte Woud, door weidse valleien en over het Titisee-meer.

 

 

Fichtelbergbahn: op naar de hoogstgelegen stad van Duitsland

Een andere bijzondere treinervaring in Saksen biedt de Fichtelbergbahn, een smalspoor dat naar Oberwiesenthal leidt. Het luchtkuuroord midden in het Ertsgebergte is de hoogstgelegen stad van Duitsland – je kunt het rustig bereiken met een stoomlocomotief. Een hoogtepunt op de route: de rit over het 110 meter lange Hüttenbachviaduct.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Vanuit Nederland

Hoewel je deze ticket eigenlijk niet kan gebruiken in Nederland, zijn er een select aantal locaties bij de grens waar dit wel mogelijk is. Zo kun je naar Hengelo of Enschede reizen en vanaf daar de trein naar Duitsland pakken. Op verbindingen tussen Hengelo en Bielefeld, Enschede en Dortmund en Enschede en Münster is het 49-euro-kaartje namelijk wel geldig. De provincie Overijssel betaalt de kosten hiervoor.

 

 

 

 

 

Comments are closed.