Community-based toerisme heeft een vlucht genomen in Jamaica

Jamaica staat bekend om ware ansichtkaart idylle; met adembenemende landschappen, dromerige stranden en de ontspannen sfeer is het Caribische eiland een populaire reisbestemming. Naast een bezoek aan de bekende toeristische trekpleisters, kan Jamaica nu ook op een originele manier worden ontdekt. Het trendy en duurzame ‘Community-based toerisme’ heeft een vlucht genomen.

Community-based toerisme geeft bezoekers een inzicht in het authentieke Jamaica. Reizigers kunnen zich onderdompelen in het dagelijkse leven van de lokale bevolking en leren meer over de tradities en gebruiken. Tegelijkertijd genieten zij van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Deze duurzame aanpak bevordert culturele uitwisseling, draagt ​​bij aan de economie en helpt de ontwikkeling van lokale gemeenschappen versterken. Hierbij staat niet alleen het behoud van natuur centraal, maar het zorgt ook voor een meer actieve betrokkenheid en ondersteuning van de lokale bevolking.

 

 

Meerdere gemeenschappen in Jamaica hebben zich aangesloten bij community-based toerisme en bieden daarmee een authentieke ervaringen voor reizigers. Zo kunnen bezoekers onder meer traditionele kooklessen bijwonen, meewerken bij de productie van handwerk of deelnemen aan traditionele ceremonies en festivals. Deze activiteiten worden begeleid door locals die hun kennis en kunde delen met bezoekers en zo een uniek inzicht bieden in de Jamaicaanse cultuur.

 

 

Door de directe integratie van gemeenschappen, worden banen en inkomenskansen gecreëerd die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd worden natuurlijke hulpbronnen beschermd omdat gemeenschappen er groot belang bij hebben om hun omgeving intact te houden en daar verantwoord met om te gaan. De Jamaicaanse overheid werkt nauw samen met de gemeenschappen, geven training, ondersteunen infrastructuurprojecten en vergemakkelijken de toegang tot financieringsmogelijkheden. Deze aanpak heeft geholpen bij de bevordering van het community-based toerisme in Jamaica.

Maroon gemeenschap

Een succesvol voorbeeld van community-based toerisme op Jamaica is de Maroon gemeenschap Accompong in Cockpit Country. De Maroons zijn afstammelingen van ontsnapte slaven die zich eeuwen geleden in de bergen verstopten en hun eigen autonome gemeenschap hebben gesticht. Bezoekers kunnen Accompong bezoeken en leren over de fascinerende geschiedenis en tradities van de Maroons, inclusief hun unieke muziek, dans en traditionele keuken.

Treasure Beach

Een ander opmerkelijk project is het Treasure Beach Community Tourism Network. Kleine kustdorpen in het zuiden van het eiland hebben een collectief gevormd om duurzaam toerisme te promoten. Hier kunnen bezoekers verblijven in milieuvriendelijke accommodatie, lokale vissers helpen bij hun werk of deelnemen aan ecologische projecten die helpen bij het behoud van kust-ecosystemen.

Jamaica opent zijn deuren en nodigt iedereen uit om een ​​nieuwe kijk op de bestemming te krijgen, waar niet alleen genoten wordt van de schoonheid van de natuur en stranden van Jamaica, maar waar men ook kan onderdompelen in de cultuur en het dagelijks leven van de lokale bevolking.

Voor actuele informatie over Jamaica in het algemeen, bezoek de officiële website van VisitJamaica en de Nederlandtalige Facebook-pagina van de Jamaica Tourist Board.

 

 

 

 

 

Comments are closed.