Trek een sprintje naar Frankrijk

Excuus nodig om naar Frankrijk te gaan? Goed nieuws: er staan weer prachtige sportevenementen op de agenda die je uiteraard van dichtbij moet meemaken. Denk aan de Tour de France voor mannen (1-23 juli) en vrouwen (23-30 juli) of aan het WK Rugby dat in september zal losbarsten en 52 dagen lang de fans in spanning zal houden. Treed in de fietssporen van beroemde wielrenners of ga voor de stedentrip die je altijd al hebt willen maken. Klaar voor de start? Af!

Op volle toeren

Drie dagen na Le Grand Départ in Bilbao passeren de wielrenners van de Tour de France 2023 de Franse grens en komen zij na een vlakke etappe aan in Bayonne. Vanuit deze Franse chocoladehoofdstad trekt het peloton de Pyreneeën in. Daar sjezen de topatleten onder andere langs Pau. In deze romantische stad, waar je zowel palmbomen als besneeuwde bergtopper spot, kun je je laten verwonderen door het eeuwenoude kasteel van Pau en bijkomen op de talloze terrasjes waar je smaakpapillen verrast worden door een keuken met Baskische invloeden.

Iconische cols

Een dag later rijden de teams vanuit het nabijgelegen Tarbes naar Cauterets Cambasque en moeten ze onderweg de Col d’Aspin en de iconische Col du Tourmalet overwinnen. Als je de laatstgenoemde bergpas vanuit een spectaculair perspectief wilt bewonderen, neem dan vanuit La Mongie de kabelbaan naar Pic du Midi en krijg op een 2900 meter hoogte een panoramaview over de bergketen van de Pyreneeën.

Terug van weggeweest: de Puy de Dôme

Het bijzondere aan deze editie van de Tour is dat alle Franse bergketens worden aangedaan. Want nadat het peloton door de Pyreneeën heen is, rijden ze door naar het Centraal Massief. Na 35 jaar staat eindelijk de Puy de Dôme weer op het programma! Deze vulkaan heeft historische wielermomenten gekend. Zo vochten Jacques Anquetil en Raymond Poulidor er in 1964 om het geel en ontving Eddy Merckx in 1975 een klap in z’n lever die hem waarschijnlijk de tourzege heeft gekost dat jaar.

 

 

Daarna razen de topsporters door naar de Alpen en de Jura. Daar maken ze zich op voor het beklimmen van onder andere de Grand Colombier en het hoogste punt van Frankrijk: de Mont Blanc. De enige tijdrit van deze wielerkoers vindt ook in dit gebied plaats: van Passy naar Combloux. Een paar dagen later valt de beslissing waarschijnlijk in de Vogezen, voordat de winnaar op 23 juli in zijn maillot jaune de finishlijn op de iconische Champs-Élysées passeert. Kijktip: kom alvast helemaal in de Tour-stemming en ga lekker zitten voor de nieuwe Netflixserie ‘Tour de France: Unchained’. De serie bestaat uit 8 afleveringen en de trailer is veelbelovend!

Niet minder dan 10 Franse steden vormen het decor voor het WK Rugby 2023. Allemaal zijn ze uitstekend per trein te bereiken, wat een belangrijk selectiecriterium was. Profiteer maximaal van je verblijf en verken tussen de wedstrijden door de zeer diverse gaststeden en hun omgeving. Er zijn redenen genoeg!

Culturele aftrap

We trappen af met een duik in cultuur en wel in La Piscine in Roubaix (20 minuten vanaf Lille). Dit voormalige gemeentezwembad in art-decostijl doet vandaag de dag dienst als museum voor toegepaste en schone kunsten. In Bordeaux gebruiken ze weer een oude onderzeebasis om het grootste centrum voor digitale kunst ter wereld, de Bassins de Lumières, in te huisvesten. Prachtig is ook de ‘roze stad’ Toulouse waar de Basilique Saint-Sernin met zijn bijzondere achthoekige klokkentoren al vele pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella heeft mogen verwelkomen. Nog een voorbeeld van prachtig christelijk erfgoed is de gotische kathedraal in Saint-Denis waar verschillende Franse koningen begraven liggen. In designstad Saint-Étienne mag een uitstapje naar Firminy niet ontbreken. Hier bouwde de visionaire architect Le Corbusier vier gebouwen (een cultuurhuis, stadion, wooncomplex en kerk) die trots op de Unesco-Werelderfgoedlijst prijken. En zeg je cultuur, dan zeg je uiteraard Nantes met kunst op elke hoek van de straat. Tot slot reis je in Marseille terug naar de prehistorie met een bezoek aan de levensechte replica van de Grotte Cosquer met z’n 30.000 jaar oude wandschilderingen.

 

 

Strek je benen in de natuur/h2>
Er is niets heerlijkers dan een frisse neus halen in de natuur. Wat dacht je van uitwaaien aan de Opaalkust of zeehonden spotten in de Sommebaai in Noord-Frankrijk? Of rijd twee uur oostwaarts vanuit Lyon om je te vergapen aan het meer van Annecy dat bekendstaat als het schoonste meer van Europa. Tussen Nice en Villefranche-sur-Mer kun je de benen strekken in het Parc du Vinaigrier dat uitzicht biedt op de hele Côte d’Azur. Nog zo’n paradijs voor wandelaars en mountainbikers is het regionaal natuurpark Pilat met zijn wisselende landschappen. Fietsliefhebbers kunnen het Canal du Midi volgen of het Parcours Estuaire afleggen, een 60 km lange fietsroute van Nantes naar Saint-Nazaire langs de Loire, waarbij je onderweg op allerhande kunstwerken stuit. Heb je wel eens gehoord van de Dune du Pilat? Met z’n 110 meter is dit de hoogste duin van Europa! Verkwikkend om te bezoeken zijn de calanques bij Marseille. Deze paradijselijk blauwe baaien worden omgeven door grillige kalksteenrotsen en nodigen uit om te wandelen en te zwemmen. Om de groene gebieden rondom Bordeaux te ontdekken, kun je de eerste grootstedelijke GR van Frankrijk lopen: de GR® Bordeaux Métropole van 160 km.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Culinair bijtanken

Op culinair gebied zijn er in de gaststeden genoeg mogelijkheden om de rugbyfans weer van energie te voorzien. Zo ligt Lille in de Europese Regio van de Gastronomie 2023, focust Parijs zich op duurzame maaltijden en kun je in Nantes de wedstrijden volgen in een waar biercafé. Reis je wat dieper Frankrijk in, dan kom je de gastronomische hoofdstad van Frankrijk Lyon tegen, proef je tapas met een Franse twist in Saint-Étienne en strijk je neer bij Darwin in Bordeaux op te genieten van heerlijke lokale wijn. Wanneer je helemaal naar Zuid-Frankrijk trekt, maakt sterrenchef Stéphane Tournié in Toulouse een geweldige biologisch Frans diner voor je klaar, verwent Marseille je smaakpapillen met een soupe au pistou en kun je in Nice als afsluiting een ijsje halen bij de beroemde ijssalon Fenocchio.

 

 

 

 

 

Comments are closed.