Dit zijn de meest literaire steden in Nederland

Een weekendje weg is de perfecte manier om een stapel boeken in te pakken en na een dag sightseeing met een goed boek de dag af te sluiten. Alle boekenliefhebbers weten dat een goed boek hoog op je inpaklijstje moet staan. Van fantasy tot biografieën en non-fictie, er gaat niets boven ontspannen met een boek! Een café, boekenwinkel of bieb induiken tijdens je weekendje weg kan ook geen kwaad.

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen heeft een shortlist opgesteld van de meest literaire steden in Nederland. Op basis van gegevens van Google Maps zijn in deze top 10 de steden met de meeste en best gewaardeerde bibliotheken en boekwinkels in Nederland opgenomen per 10.000 inwoners, ook het aantal uitgeverijen in de stad zijn geteld.

 

 

1. Deventer

Deventer mag zich de meest literaire stad van Nederland noemen! Je hebt hier namelijk enorm veel goed beoordeelde boekenwinkels en bibliotheken, maar ook uitgeverijen zijn hier sterk vertegenwoordigd. Hou je ervan om in het weekend wakker te worden met een kopje koffie en een goed boek? Of struin je graag de onbekende boekenwinkels af om mooie parels te scoren? Dan zit je goed in Deventer.

2. Emmen

Op de tweede plek komt Emmen. Het charmante stadje biedt een breed scala aan Nederlandstalige literatuur. Het is uitermate geschikt om hier een plekje te zoeken om heerlijk te lezen, je kan het ook super combineren met het verder ontdekken van deze stad. En genieten van de rust en stilte bij het lezen van een goed boek.

3. Leiden

Leiden is een historische stad en de thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland. Er zijn veel musea en galeries die je kan bezoeken. Voor boekenliefhebbers is de stad echter vooral bekend vanwege de beroemde Universiteitsbibliotheek Leiden. De bibliotheek heeft namelijk meer dan zes miljoen items, waaronder vele zeldzame boeken en manuscripten.

4. Groningen

De Groningse studentenstad eindigt op plek 4 met een rijke literaire geschiedenis. Het heeft vele boekhandels en tweedehands boekwinkels en is de thuisbasis van de Groninger Forum Bibliotheek, een indrukwekkende openbare bibliotheek met een grote collectie boeken en tijdschriften.

5. Assen

De tweede stad in Drenthe die in deze top 10 de literaire titel verdedigt, Assen. De stad komt op de vijfde plek. Naast de Drentse Bibliotheek heeft Assen nog veel meer te bieden dan alleen boeken. Het Drents Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber en de stad heeft veel leuke restaurants en cafés om te genieten van een heerlijke maaltijd na een dagje rondsnuffelen tussen de boeken.

6. Maastricht

We reizen af naar het zuiden van het land, naar Maastricht. De stad staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en architectuur en staat ook internationaal goed op de kaart. De boekhandel Dominicanen, gevestigd in een voormalige kerk, is namelijk uitgeroepen tot de mooiste/ of coolste boekhandel ter wereld door CNN.

7. Alkmaar

Op nummer zeven komen we aan bij Alkmaar. Deze literaire stad heeft naast kaas en een historische binnenstad veel te bieden voor boekenliefhebbers. Iedereen kan genieten van de vele onafhankelijke boekwinkels en antiquariaten die de stad rijk is, waaronder Boekhandel Van der Meulen en De Alkmaarse Boekhandel.

 

 

8. Enschede

Enschede is een levendige stad in het oosten van Nederland en heeft een grote universiteit en veel studenten. Voor boekenliefhebbers heeft de stad verschillende boekwinkels, waaronder Boekhandel Broekhuis. Daarnaast zijn er ook aardig wat uitgeverijen te vinden.

9. Doetinchem

We zijn aangekomen in de Achterhoek voor plek negen, Doetinchem. De gemeente heeft een aantal onafhankelijke boekwinkels. Boekhandel Raadgeep & Berrevoets is bijvoorbeeld een populaire boekhandel waar je goed kan rondsnuffelen tussen de boeken en tijdschriften.

10. Zwolle

We sluiten deze literaire top 10 af met Zwolle. Een historische stad in Overijssel waar een bezoekje aan Van der Velde Boeken niet mag ontbreken, ook gevestigd in een prachtig mooie 15e eeuwse kerk.


 

 

 

 

 

Comments are closed.