Spanje, Duitsland en Zweden populairst bij Nederlanders die in het buitenland willen werken

Nederlanders die in het buitenland willen werken zijn vooral geïnteresseerd in Spanje. Dat blijkt uit onderzoek van wervingsbureau AnyworkAnywhere, dat het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2022 op Google analyseerde. De bestemmingen Duitsland en Zweden zijn ook populair: zij delen de 2e plek in de lijst.

Wonen en werken in het buitenland is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlanders, onder meer onder jonge mensen en studenten die een tussenjaar willen nemen. Vooral in de wintermaanden wordt er veel gezocht naar bestemmingen in het buitenland: tussen eind december en begin januari is er een piek in het aantal zoekopdrachten te zien, waarschijnlijk vanwege goede voornemens en de behoefte aan een avontuur in het buitenland.

 

 

Zo’n buitenlands avontuur biedt een hoop voordelen, zegt wervingsbureau Anywork Anywhere, dat de grootste selectie zomer- en winterbanen van de grootste merken in de branche aanbiedt. “Je ontwikkelt je taalvaardigheden, ontwikkelt cultureel bewustzijn en daarbovenop geeft het je ook nog eens betere carrièremogelijkheden.”

Spanje

Met gemiddeld 2300 zoekopdrachten per maand in 2022 is Spanje de populairste bestemming onder googelende Nederlanders. Dat verbaast recruiter Carlijn niets, vertelt ze. “Naast het geweldige weer en het heerlijke eten, is het ook een geweldig land voor Nederlandse werkzoekenden. Er zijn namelijk veel Nederlandse bedrijven en multinationals in grote Spaanse steden als Barcelona, Valencia en Madrid die voortdurend op zoek zijn naar Nederlandstaligen.”

 

 

Het is volgens haar dan ook vrij eenvoudig om een baan te vinden in Spanje als je Nederlands spreekt. “Het land biedt volop werkgelegenheid voor Nederlandstaligen, van een baan in de klantenservice, marketing en payroll tot content moderation en sales. En meestal is de enige vereiste om zo’n baan te krijgen dat je vloeiend Nederlands spreekt.”

Duitsland en Zweden

Duitsland en Zweden zijn met gemiddeld 1100 zoekopdrachten op Google goed voor een gedeelde tweede plaats in de lijst met populairste bestemmingen. Duitsland is vooral populair vanwege de veiligheid en de hoge levensstandaard. Daarnaast is het land redelijk betaalbaar en hebben Nederlandstaligen en Engelstaligen er goede kansen op werk.

Zweden biedt net als Duitsland uitstekende kansen als je Engels spreekt. Bovendien is de levensstandaard er bijzonder hoog, is de natuur er prachtig, het onderwijs gratis en hebben de Zweden een gezonde werk-privébalans.

Portugal

Nederlanders zochten vorig jaar gemiddeld 950 keer per maand naar wonen en werken in Portugal. Wat werken in Portugal vooral populair maakt bij Nederlandse expats? Het warme klimaat, de lage kosten van levensonderhoud, de vriendelijke lokale bevolking en de goede infrastructuur. Daarnaast kent het land weinig criminaliteit en zijn er genoeg banen voor Nederlandstaligen.

Oostenrijk

Ook populair onder Nederlanders: Oostenrijk. Gemiddeld wordt er 800 keer per maand gezocht naar de mogelijkheden om te werken in het land. Vooral de veiligheid van het land, de vriendelijke mensen, prachtige landschappen, hoge levensstandaard en het mooie weer maken het land populair. Daarnaast is Oostenrijk ideaal voor avonturiers: het hele jaar door kan je er outdoor activiteiten ondernemen.

Verenigde Staten, Zwitserland en Noorwegen

Op de vijfde plek van populairste zoekopdrachten staan de VS, Zwitserland en Noorwegen. Gemiddeld werd er 650 keer per maand gezocht naar werken in deze landen. De VS is populair vanwege de hoge levensstandaard, grote kansen op werk, het gebrek aan een taalbarrière voor Engelstaligen en de diverse eetcultuur. Daarnaast is het een financieel stabiel land met een goed onderwijssysteem en is het divers in cultuur en klimaat. Zwitserland en Noorwegen zijn vooral populair bij Nederlandse werkzoekenden vanwege de mooie natuur en de hoge levensstandaard. Bovendien zijn er voor Engelstaligen veel baankansen.

Frankrijk en Denemarken

De top tien van populairste buitenlandse bestemmingen bestaat verder nog uit Frankrijk (gemiddeld 550 zoekopdrachten per maand) en Denemarken (gemiddeld 500 zoekopdrachten per maand).

 

 

 

 

 

Comments are closed.