Is jouw ziekenhuisbezoek in het buitenland wel gedekt?

Het is de schrik van elke vakantieganger. Ga je op wintersportvakantie of een heerlijk weekje naar de zon en dan heb je ineens medische zorg nodig. Naast de stress die je ervaart komen er ook financiële zorgen om de hoek kijken. Want wordt jouw bezoek aan het lokale ziekenhuis wel vergoed door je verzekering? We hebben een aantal tips voor je.

Verzekering van de wintersportvakantie

Jouw zorgverzekering vergelijken op dekking, voordat je op wintersportvakantie gaat, is zeer aan te raden. Omdat je op wintersport vaak meer risico loopt kan het zijn dat jouw huidige of gewenste nieuwe zorgverzekering voor 2023 juist wintersportactiviteiten uitsluit. En daar wil je niet achterkomen als je kreunend van de pijn de pistes af wordt gedragen omdat je knie “krak” zei tijdens het skiën. Sla ook altijd het nummer van de alarmcentrale van je verzekeraar op in je adresboek van je telefoon. Tip: zet daar direct je polisnummer bij in de het opmerkingen veld zodat je die ook altijd bij de hand hebt. In een noodsituatie kan zo ook iemand anders voor jou bellen en direct de benodigde gegevens erbij zoeken.

Hulp op de pistes is altijd lastiger dan medische ondersteuning op het strand. We kennen allemaal de beelden van helikopters en sneeuwscooters met een brancard erachter die een ongelukkige skiër afvoeren. Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm jezelf altijd goed met tools en bijvoorbeeld een hoge kwaliteit zonnebril/goggles. Investeer in goede kleding, bescherm je huid tegen de zon en wees een heer. De meeste botsingen kunnen voorkomen worden als mensen goed kijken en op hun snelheid letten. Net als in het normale verkeer. Tot slot, een wintersport vakantie hoeft natuurlijk niet naar de sneeuw te zijn. Je kunt ook een winterse stedentrip maken. Dat stelt ook minder eisen aan je verzekering.

Wat is er verzekerd naar de zon?

Een zon-vakantie is meestal zon-der zorgen. Daarom worden veel medisch noodzakelijke kosten gedekt bij de meeste zorgverzekeraars in Nederland. Op de site van Independer kun je per zorgverzekeraar opzoeken wat er wel én wat er niet gedekt is als je er fijn met het vliegtuig op uittrekt. Staan de activiteiten die jij voor ogen hebt voor je volgende reis niet in de lijst met gedekte activiteiten? Dan heb je waarschijnlijk een aanvullende verzekering op je zorgverzekering nodig. Controleer dit al zodra je vakantieplannen hebt want je kunt deze aanvullende optie meestal maar 1 keer per jaar toevoegen. Een andere mogelijkheid is om je reisverzekering uit te breiden met de zogenaamde geneeskundige kosten. Als er dan iets aan de hand is waarvoor je medische zorg nodig hebt op reis, kun je ondersteuning aanvragen bij je zorgverzekering. En nadien claim je de (extra) kosten van geneeskundige hulp ook bij je reisverzekering.

Wat voor verzekeringsbewijs neem ik mee op vakantie?

Het belangrijkste document of kaartje dat je mee moet nemen op je reis binnen Europa is je Europese Health Insurance Card. De afkorting hiervan, EHIC, is in heel Europa bekend bij ziekenhuizen en zorgverleners. Meestal staat deze afgedrukt op de achterkant van het pasje van je zorgverzekering of staat deze in hun app of wallet. Met dit pasje kun je over het algemeent in normale (staats)ziekenhuizen terecht zonder dat je extra kosten hoeft te betalen voor je behandeling. Let op, dit moet een behandeling zijn die ongepland is en een spoedeisend karakter heeft. Dat is iets anders dan medisch toerisme waar vaak andere afspraken over gemaakt zijn tussen je zorgverzekering en behandelaars in het buitenland.

 

 

Let op, ga je naar een privé ziekenhuis dan kunnen die hogere tarieven rekenen dan een Nederlands ziekenhuis. Voor jou als patiënt die dringend medische zorg nodig heeft is het op dat moment natuurlijk niet te doen om dat uit te zoeken. Daarom is een aanvullende verzekering op je basiszorgverzekering een goed idee. Voor een paar euro meer heb je dan ook deze kosten meeverzekerd.

Buiten Europa kunnen hele andere afspraken gelden. Lees daarom ruim voor vertrek de polisvoorwaarden van je reisverzekering én je zorgverzekeraar goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat het toch al niet goed uit komt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.