6 uiteenlopende winterse stedentrips

Winter is coming, de hoogste tijd voor het plannen van een stedentrip! Voor foodies en museumliefhebbers is Washington D.C. the place to be deze winter. Degene die helemaal niet van de kou houden en deze winter een sweet escape zoeken moeten naar Muscat. En wie juist op zoek is naar sneeuw, schaatsen & wellness moet naar Ottawa. Wij selecteerden 6 uiteenlopende winterse stedentrips, voor ieder type reiziger.

Washington D.C.

De hoofdstad van Amerika is in de winterperiode extra ‘charming’ wanneer de National Mall gehuld is onder een deken van sneeuw! Van vele gratis musea tot diverse markten, boetiekjes en gastronomische highlights. Hoewel veel Nederlanders naar New York of San Francisco gaan voor een stedentrip is Washington D.C. wat dat betreft nog een echte hidden gem! Vijf aanraders van Visit The USA.

1.Museumhoppen

Met zo’n 70 musea is er voor ieder wat wils! Maar wist je dat de Smithsonian Musea allemaal gratis te bezoeken zijn? Van het National Air en Space Museum tot Museum of Natural History; leuk voor een dagje museumhoppen.

2. Van markt naar markt hoppen

In november en december is de stad volop te bewonderen in kerstsferen, met grootse, versierde kerstbomen en speciale kerstmarkten, zoals Nalls Farm Market, waar je de mooiste kerstornamenten kunt scoren. Maar DC heeft meer marketen die leuk zijn om te bezoeken, zoals’ Eastern Market’. Deze markt ligt in het hart van Capitol Hill en hier kom je voor verse producten en handgemaakte kunst en ambachten.

3. Foodie bucketlist afwerken

Washington D.C. is een hoogtepunt voor foodies! Je vindt er allerlei cuisines. Zo eet je de meest creatieve taco’s bij Chaia Taco’s en is de Chatsjapoeri (Georgisch brood gevuld met kaas en ei) van Supra om van te watertanden. Voor zoetigheden moet je bij DC Cupcakes zijn, ook wel bekend van het TLC-programma. Verwen de smaakpapillen.

4. Winkelen in Georgetown

In de wijk, met prachtige street art kunstwerken en romantische architectuur, Georgetown zijn er veel boetieks die op een bezoekje wachten. Van bekende merken tot winkels met handgemaakte sieraden. Het is tevens een plek met veel koffiezaakjes en bars. Dus je bent hier zo een dagje zoet.

5. Schaatsen tussen gigantische sculpturen

Voor een magisch schaatsavontuur moet je naar de beeldentuin van de National Gallery of Art. Hier schaats je tussen de gigantische sculpturen en onder de sterrenhemel. De baan wordt omringd door gloeiende kaarsen. Romantischer wordt het niet.

Porto

De stad van de port, pittoreske steegjes, prachtige architectuur en culinaire hoogstandjes is zeker niet alleen een aanrader in het voorjaar/de zomer. In de winter geniet je in Porto van milde temperaturen en de mogelijkheid om zonder menigte gigantische street art werken te bewonderen. Deze 5 activiteiten maken jouw winterse stedentrip een succes.

1.Food tour

Porto is een onwijs gastronomische stad en een leuke manier om de stad goed te leren kennen is door het volgen van een food tour. Dan struin je door de oude stad en proef je o.a. Portugese koffie, Pastel de Nata, de beste kaas en worst in een 100 jaar oude winkel en uiteraard verschillende soorten port.

2.Wijncursus bij WOW

De gehele winter kunnen reizigers bij WOW, het nieuwe culturele district van Porto, verschillende wijncursussen volgen bij The Wine School. Perfect voor een koude dag! Zo is er een wijn & chocolade pairing workshop, een cursus over Portugese wijngebieden en een cursus over verschillende druivensoorten.

De kelders van porthuis Taylor’s

3.Fado show in een Cálem wijnkelder

Fado, de volksmuziek van Portugal, is UNESCO immaterieel cultureel erfgoed. Ga deze stedentrip naar de Cálem wijnkelder, waar regelmatig fadoconcerten plaatsvinden. Geniet ondertussen van een goed glas port en maak na afloop een rondleiding door de wijnkelder.

4.Museumhoppen in Vila Nova de Gaia

In Vila Nova de Gaia ligt WOW, waar je 7 interessante musea vindt. Van het chocolademuseum ‘The Chocolate Story’ tot ‘Planet Cork’. Op een interactieve manier leren bezoekers hier alles over de trots van Portugal. Er staat zelfs een kunstmatige kurkeik op ware grootte en, niet zoals in andere musea, mogen bezoekers alles aanraken. Ook kun je bij ‘The Wine Experience’ een proeftest doen met jelly beans. Tijdens deze test ontdek je hoe belangrijk geur is voor de smaak van een wijn. Kortom: interactieve musea die zich uitstekend lenen voor een dag museumhoppen.

5.Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa, het beurspaleis, is een van de mooiste gebouwen van Porto! De neoklassieke stijl van Joaquim da Costa Lima Júnior maken het een iconisch gebouw. Bezoek ook zeker de Arabische Salon en waan jezelf even in een andere wereld.

Muscat, Oman

Wie niks heeft met kou en sneeuw en zich liever wil onderdompelen in een totaal andere cultuur, moet een stedentrip maken naar de hoofdstad van Oman; Muscat. Geen wolkenkrabbers, geen hordes toeristen, maar wel een prachtige architectuur, boeiende koffierituelen, een gastvrije bevolking en een uitstekende cuisine. Dit zijn onze 5 tips.

1.Sultan Qaboos Grand Mosque

Deze moskee is een waar sprookje, dat recht uit Aladin lijkt te komen. Het duurde welgeteld zes jaar om Sultan Qaboos Grand Mosque te bouwen. Je vindt er vijf minaretten en de grootste is een indrukwekkende 91,5 meter lang. Er hangt een kandelaar van 14 meter hoog, met zo’n 600.00 Swarovski kristallen. Hier kijk je je ogen uit!

2. Kahwa – koffieritueel

Koffie wordt in het Arabisch “kahwa” genoemd en in Oman verwijst kahwa naar een uitgebreide ceremonie die staat voor de gastvrijheid van Oman. Kahwa is niet enkel koffie maar koffie met dadels, fruit, zoetigheden en gebak. De kahwa-drank is een unieke melange van Arabische koffie, die vaak wordt gemengd met kardemon. Een bijzonder ritueel om mee te maken!

3.Royal Opera House

Het Royal Opera House is een fotogenieke spot, waar optredens plaatsvinden van grote namen binnen o.a. de opera, ballet en jazzwereld. Een optreden in dit gigantische witte paleis met kristallen kroonluchters en torenhoge plafonds is een once in a lifetime beleving.

4.Wadi Dayqah

Op slechts 90 minuten rijden van Muscat ligt Wadi Dayqah, een groene oase. Het is de grootste dam van Oman en ligt in een prachtige kalkstenen vallei. Zwem in het smaragdgroene water van Wadi al Arbaeen en volg een van de twee canyoning routes, met op de achtergrond watervallen en rotspoelen. 5. 4 en 5-sterren hotel langs de kunst Muscat heeft meerdere luxe 4 en 5 sterrenhotels langs de kustlijn, waardoor je tijdens je stedentrip ook kunt genieten van strand, kraakhelder water en een indrukwekkend onderwaterleven.

Ottawa

Wie deze winter wil ontsnappen naar een magische stad moet naar Ottawa! In de hoofdstad van Canada kunnen reizigers de bruisende stad combineren met een sneeuwavontuur. Met uitstekende restaurants en activiteiten als schaatsen, skiën en een luxueuze spa is het hier heerlijk toeven. Deze 5 activiteiten maken jouw stedentrip tot een bucketlist ervaring. En voor een magisch verblijf overnacht je natuurlijk in het sprookjesachtige kasteel: Château Fairmont.

skates and mittens, view of the Parliament, dusk

1.Nordik Spa-Nature

Op slechts 10 minuten rijden van downtown Ottawa vind je Nordik Spa-Nature. Een indoor-outdoor oase in Scandinavische stijl. Van Källa, een groot zoutwater bad van vijf meter diep, tot een infinity pool met uitzicht op de bossen.

2.Schaatsen op het Rideau kanaal

In de winter verandert het Rideau kanaal in de grootste natuurlijke ijsbaan ter wereld. Schaats 7,8 km dwars door Ottawa. Dag en nacht, 24 uur per dag, kan jij drievoudige axels maken op dit UNESCO Werelderfgoed. Heb jij je van je beste ‘schaatskant’ laten zien? Dan geniet je van een versgebakken beavertail.

3.Museumbezoek

Ottawa is het paradijs voor cultuurliefhebbers! En wat is er fijner dan een museumbezoek als het buiten vriest? Bezoek één van de 7 nationale musea van Ottawa, zoals ‘National Gallery of Canada’, een modern gebouw met de meest uitgebreide collectie Canadese kunst.

4.Shoppen op de ByWard Market

De ByWard Market, een wijk met een van de oudste markten van Canada, wordt s ’winters verlicht door honderden lampjes. Struin van boetiek naar boetiek en verwen je smaakpapillen met diverse keukens, van Indiaas tot Libanees en Canadees.

5.Skiën bij Camp Fortune

In Gatineau Park, op slechts 20 minuten rijden van downtown Ottawa, ligt Camp Fortune. Dit ski-en snowboardcentrum bieft meer dan 20 verschillende afdalingen en je kunt er zelfs nachtskiën…

 

 

Arachon

In de winter naar de Franse kust? Zeker doen! Van prachtige villa’s spotten in Ville d’hiver tot gebakjes scoren en verse vis eten met zeezicht. Wie houdt van in alle rust, tussen de locals, een bestemming ontdekken moet deze winter naar de Atlantische Kust Frankrijk. De stad Arachon, op slechts een uurtje rijden van het vliegveld van Bordeaux is een hidden gem. Dit zijn onze vijf tips:

1. Wandelen als architectuurliefhebber

Arachon heeft een indrukwekkende architectuur. Vooral in de wijk ‘Ville d’hiver’ kijk je je ogen uit. De villa’s die hier staan hebben versierde daken, glas in lood, erkers en torentjes. Elke villa heeft een eigen naam. Zo vind je de Carmen en Orchidee villa. Onwijs leuk om door deze wijk te struinen.

2. Shoppen als een echte Française

Parijs is natuurlijk de fashionista hoofdstad, maar wanneer je op zoek bent naar authentieke cadeaus en Franse ambacht dan ben je in Arachon ook aan het goede adres! Van 100% scheerwol sloffen, baretten en de lekkerste Franse honing; hier zul jij zeker slagen voor souvenirs.

3. Fietstocht van Cap Ferret naar Dune du Pilat

De Atlantische Kust frankrijk heeft talloze routes waar fietsliefhebbers wild van worden. De 64 km fietstocht van Cap Ferret naar de Dune de Pilat is een echte highlight! Met onderweg: een oesterkwekerijdorp, strand, toevluchtsoorden van trekvogels en de grootste duin van Europa: Dune du Pilat.

4. Verse vis in Cap Ferret

De luxe badplaats Cap Ferret wordt niet voor niets ‘het Saint Tropez van de Atlantische Kust’ genoemd. In het kleine dorp vind je luxe villa’s, trendy kledingwinkels en brasseries. De badplaats ligt tegenover Arachon, op een schiereiland. Je komt er pet boot en dit is de ultieme spot voor liefhebbers van verser dan verse vis.

5. Winter zonsopgang vanaf 55 miljoen m3 zand

Dikke jas aan, vroeg opstaan en richting Dune du Pilat. De winter zonsopgang hier heeft iets magisch. Neem een thermoskan koffie en versgebakken croissants mee en zoek een plekje op de 55 miljoen m3 zand, waar de zon in alle tinten roze, oranje en geel kleurt.

San Antonio

Degene die juist aan de kou willen ontsnappen doen er goed aan naar San Antonio, Texas af te reizen. Hier is het in de winter nog zo’n 20 graden. De stad heeft veel Mexicaanse invloeden en een diverse culinaire scene. Voor de ideale stedentrip deze winter zet je deze 5 activiteiten op je reislijst:

1.Struinen over Riverwalk

San Antonio wordt niet voor niets ‘het Venetië van Texas’ genoemd. ‘The Riverwalk’ is een waterweg van 24 km die dwars door het hart van het centrum loopt. Met prachtige bruggen, terrassen aan het water en bootjes die passeren is dit een gezellige hotspot om te struinen of te dineren.

2.Bezoek de ‘Historic Market Square’

‘El Mercado’ is de grootste Mexicaanse markt van de Verenigde Staten. Van authentiek Talavera aardewerk tot handgemaakte kunstwerken en gastronomische highlights; en dat allemaal met op de achtergrond een dansshow. Een must do in San Antonio!

3.Interactieve tentoonstelling Hopscotch

Hopscotch is een permanente kunstgalerie van 20.000 m2. Je vindt er 14 interactieve ruimtes gemaakt door 40 nationale en internationale kunstenaars. Allemaal Instagram worthy!

4.Nachtclub ‘1902 bridges’

In San Antonio zijn veel bars en clubs te vinden. Wanneer je een avond in 1902 bridges doorbrengt ga je even terug in de tijd. Geheel in oude Spaanse architectuur, met gigantisch hoge muren en een rond raam van 5 meter lang. De setting en line-up beloven een spectaculaire avond!

5.Met een ‘tube’ door Paradise Canyon

Net buiten de stad ligt Paradise Canyon, de ultieme spot om even bij te komen in de natuur. Hier vind je tevens een natuurlijke lazy river: Medina, een blauwgroene rivier waar je met een band over kunt drijven.

 

 

 

 

 

Comments are closed.