Koninklijke ontmoetingen in Escher in Het Paleis

Dit najaar vindt er in Escher in Het Paleis een koninklijke ontmoeting plaats. Tien Haagse kunstenaars gaan in de tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen een gesprek aan tussen traditie en experiment, tussen verleden en heden. Escher in Het Paleis heeft de kunstenaars uitgenodigd om nieuw grafisch werk te maken, met als inspiratiebron Paleis Lange Voorhout en zijn voornaamste bewoner, Koningin-Moeder Emma.

Voor de tentoonstelling zijn ze uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden, want de kunstenaars maken normaliter werk vanuit allerlei verschillende disciplines: van grote architectonische installaties tot fotografie. Hun vernieuwende aanpak levert een bont palet aan kunstwerken op. Een caleidoscopische blik op de geschiedenis die laat zien dat grafiek meer is dan tweedimensionaal werk op papier. Van een bedrukt gewaad tot een zeefdrukraam tot een gouden ets: de mogelijkheden van het grafische medium zijn eindeloos.

Koninklijke ontmoetingen, dat plaats vindt ter ere van de Grafiektriënnale 2022, geeft een hedendaagse invulling aan de twee fundamenten van Escher in Het Paleis. Eschers voorliefde voor het grafische medium komt samen met de iconische locatie van het museum. Een paleis dat met zijn barokke koninklijke vertrekken en persoonlijke verhalen over Koningin-Moeder Emma vandaag de dag nog altijd inspireert.

De geselecteerde kunstenaars zijn tijdens het maken van het nieuwe werk intensief begeleid bij de Grafische Werkplaats in Den Haag, waar ze kennis hebben gemaakt met diverse grafische technieken. Parallel is bij de Grafische Werkplaats een kleine presentatie te zien met proefdrukken en voorstudies van het werk dat in Escher in Het Paleis te zien is.

 

Lees ook dit artikel: De Haagse Toren

 

De deelnemende kunstenaars zijn: Ai Hashimoto, Arike Gill, Hanna de Haan, Koos Breen, Lotte van Lieshout, Marleen Sleeuwits, Nynke Koster, Thijs Ebbe Fokkens, Yaïr Callender en Zeger Reyers.

 

 

 

 

 

Comments are closed.