Zomerse tips voor Kroatië

Met een kustlijn van bijna 2.000 kilometer en meer dan 1.000 eilanden om uit te kiezen, is Kroatië de bestemming bij uitstek voor een ontspannen zonvakantie. Flaneer over de gezellige boulevards, neem een verfrissende duik in de azuurblauwe zee en ontdek verborgen baaitjes. Hieronder staan zes tips voor de mooiste hotspots en leukste activiteiten.

Flaneren in Opatija

Opatija is een prachtige badplaats in de Kvarner regio, met een turquoise zee en groene bergen, neoklassieke panden en een schilderachtige promenade. Al in de 19e eeuw was de badplaats in de baai van Kvarner populair onder de elite van het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Er werden vele luxe villa’s en hotels gebouwd, die nu nog een blijvende herinnering vormen aan deze welvarende tijd. Flaneer over de gezellige promenade langs de zee, die wel honderd jaar oud en twaalf kilometer lang is.

Mooiste stranden

De stranden van Kroatië zijn enorm divers, maar hebben één ding gemeen: het water is kraakhelder en azuurblauw. In en rond historische steden zijn er mooie stadsstranden, zoals Banje in Dubrovnik. Langs de Kroatische kust en op de eilanden vind je verlaten baaitjes waar je in alle rust geniet van een verfrissende duik, maar ook levendige stranden met gezellige strandbars. Het strand Zlatni Rat, bij het plaatsje Bol op het eiland Brač, is al vaker tot één van de mooiste stranden ter wereld uitgeroepen. Het kiezelstrand Stiniva op het eiland Vis ligt ingeklemd tussen de steile rotsen en is dé perfecte plek voor liefhebbers van wilde landschappen.

Dubrovnik

Dubrovnik

Autovrije eilanden

In alle rust genieten van de schoonheid van een Kroatisch eiland, zonder de herrie en uitlaatgassen van auto’s. Het kan op autovrije eilanden! Neem de veerboot naar Silba, het eiland van de zeelieden en matrozen. Hier mag zelfs de vrachtwagen met voorraad het terrein van de veerhaven niet verlaten. Het eiland Unije is een klein paradijs, dat in de schaduw van het vijf keer zo grote eiland Lošinj ligt. Hier zijn kruiwagens het belangrijkste vervoermiddel. Het noorden van het eiland is geliefd bij trekvogels, in het westen en zuiden vind je uitgestrekte olijfgaarden. Ook het prachtige Nationaal Park Kornati, dat uit 89 kleine eilandjes bestaat, is verboden terrein voor auto’s.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Watersporten

Is met een boek luieren op het strand niks voor jou? Ga dan voor een actieve vakantie aan zee. Wakeboarden, waterskiën, windsurfen, kiteboarden, parasailen en jetskiën, het kan allemaal. Ook kun je een SUP-board of kajak huren om op ontdekkingstocht te gaan naar afgelegen stranden en verborgen baaien. En wist je dat je in Kroatië ook fantastisch kunt duiken? De Adriatisch Zee is een uniek watertheater met kleurrijke vissen, scheepswrakken, unieke grotten en archeologische vindplaatsen.

Het groene binnenland

Met groene heuvels, pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten is het binnenland van Kroatië schitterend. Maak een mooie wandeling in één van de prachtige nationale parken van Kroatië, zoals de wereldberoemde Plitvice meren. Of stap op de fiets en maak een tocht over de glooiende heuvels, door eeuwenoude bossen en wijngaarden. Breng ook zeker een bezoek aan de hoofdstad, Zagreb. In deze gezellige stad vind je vele musea, restaurants, boetiekwinkels en prachtige botanische tuinen.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Ontdek de diversiteit van de Kroatische keuken

In Kroatië proef je de heerlijkste specialiteiten. Langs de hele kust geniet je van verse vis. Proef de oesters en mosselen uit Ston, de langoustine uit de Kvarner regio en de gegrilde sardines op het eiland Korčula. Op het eiland Rab wordt als toetje een lokale cake geserveerd, gemaakt van amandelen, suiker, citroen en de beroemde maraschino-likeur.

 

 

Alle gerechten gaan natuurlijk gepaard met verrukkelijke wijnen, waar in Kroatië geen gebrek aan is. Wijnmakers produceren niet alleen wijn van populaire internationale druivensoorten, maar ook van inheemse soorten.

Alle coronamaatregelen opgeheven

Een vakantie in Kroatië is weer als vanouds onbezorgd genieten. De coronamaatregelen zijn opgeheven en toeristen hoeven niet langer een coronabewijs te laten zien als zij het land binnenkomen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.