Gouda is Waterstad deze zomer

De ligging aan de Hollandse IJssel en de Gouwe bracht Gouda in de middeleeuwen veel voorspoed. Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten en zet daarom water extra in de spotlights. Met als hoogtepunt Gouda Waterstad, een SAIL van 200 historische schepen. Dit en nog meer om deze zomer op en rond het water in Gouda te beleven

Beleef Gouda Waterstad met SAIL van 200 historische schepen

Beurtklipper Adriana Pieternella, mosselaak ’t Iezeren Keteltje en Noordzee botter Jacob. De mooiste namen vullen de lijst van deelnemende historische schepen tijdens Gouda Waterstad, een feestelijke viering van Gouda750 op en rondom het water. Zeker 200 schepen doen Gouda aan, startend met een SAIL intocht van alle schepen op 28 juli vanuit Rotterdam naar Gouda over de Hollandse IJssel. Drie dagen lang staat de stad in het teken van scheepsvaart, shantyliederen en schippersverhalen. Een zalmrokerij op de Markt, scheepsambachten en een schipperskerkdienst maken het af. Van 28 tot en met 31 juli 2022.

Vaar mee met Bootje Kaas of sup door de Goudse grachten

Gouda is naast waterstad een echte kaasstad. Daarom kun je nu in ‘kaasstijl’ met Bootje Kaas door de grachten varen voor een gezellige rondvaart door de oude binnenstad naar de Museumhaven in een kaasgele boot. Voor een tocht van een uur, onder lage bruggen door wat zorgt voor de nodige bukmomenten. Een andere optie is een grachtentocht met Reederij de IJsel inclusief schippersverhalen. Wie liever zelf aan het roer staat en het water actief wil ontdekken, stapt op een sup of in een kano. Alles over Gouda vanaf het water.

 

 

Duik in de Gouda750 historie met een waterwandeling

Een blik op 750 jaar Gouda leert dat de Hollandse IJssel en de Gouwe de stad rijkdom bezorgden, maar ook de nodige problemen opleverden. Met het Goudse Gidsen Gilde duik je in het waterverleden met een route langs sluizen en grachten. Weg van de bekende paden, wandel je langs de Donkere Sluis – de langste sluis van Nederland – , de Museumhaven, het Tolhuis en het Houtmansplantsoen. Met ook aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling voor de stad en de omgeving. Deze instapwandeling is op 30 juli.

Drink een Gouds biertje in het Museumhavencafé

Het relatieve schone water en de ligging aan vaarroutes zorgden ervoor dat Gouda in de 15e eeuw uitgroeide tot belangrijkste bierstad van Nederland met 200 brouwerijen. Bruisende bierhistorie die je terugziet bij stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw, De Nieuwe Brouwerij, bierwinkel In den Gouden Aer en de biercafés in de stad. Zo zijn daar de Goudse Eend, BarBier en Museumhavencafé ’t IJsselhuis bij de Museumhaven waar tijdens Gouda Waterstad de schepen aanmeren. Dit café was destijds het Schipperswachtlokaal: hier dronken schippers een biertje als ze moesten wachten voordat ze de Mallegatsluis door konden.

Overnacht in de Goudse Watertoren

Een dagje Gouda is leuk, maar een heel weekend nog veel leuker! Voor een bijzondere nacht op grote hoogte staat de Goudse Watertoren garant. Deze kleinste woontoren van Nederland was ooit de fabriekswatertoren van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. Een industriële plek waar historie, water en het keramiekambacht samenkomen. Naar alle historisch goede slaapadressen.

 

 

Gouda heeft 200 aanlegplaatsen voor eigen boot

Gouda met een eigen boot of schip bezoeken kan ook. Maak dan gebruik van een van de 200 aanlegplaatsen. Meer informatie over Gouda als plezierhaven

 

 

 

 

 

Comments are closed.