WOW is één groot interactief festijn ook voor kinderen

Staat er deze zomer een vakantie met het hele gezin in Portugal op de planning? Dan kan een bezoek aan WOW, dé nieuwe culturele wijk van Porto niet ontbreken.

Dit gebied ligt in Vila Nova de Gaia, aan de overkant van Porto, aan de Douro. Hier komt de wereldberoemde port vandaan en vandaag de dag staat deze wijk volledig in het teken van wijn en Portugese heerlijkheden. Maar wat hebben kinderen daar te zoeken? Een interactieve en leuke leeromgeving, waarbij zij alles ontdekken over het maken van chocolade, kurk en wijn. Zij vermaken zich in de verschillende speelse musea en restaurants en de ouders genieten van een goed glas Portugees wijn. Klinkt als een goed idee! Dit zijn een aantal belevingen in en rondom WOW die leuk zijn voor gezinnen.

Het gouden ticket naar The Chocolate Story

De favoriete film van veel kinderen is Sjakie en de Chocolade Fabriek. Niet gek, want chocolade blijkt een van de favoriete snacks van zowel kinderen als volwassenen. Waar de meeste kinderen niet zo dol op zijn, zijn musea zonder interactie. Dan drentelen zij uren achter hun ouders aan terwijl zij continue de vraag stellen ‘gaan we nou?’. Dit is zeker niet het geval in The Chocolate Story, het chocolademuseum, dat op het terrein van WOW ligt. De chocoladegeuren komen de bezoekers buiten al tegemoet.

Eenmaal binnen worden zij ondergedompeld in de wereld van, jawel, de chocolade. Op een speelse manier leren bezoekers meer over de geschiedenis van de cacao, waar chocolade vandaan komt en hoe chocolade gemaakt wordt. In 12 fases doorlopen gezinnen alle stappen van het productieproces van chocolade. Zij ‘reizen af’ naar Centraal-Amerika, waar in afgelegen gebieden cacaobomen groeien. Zij leren hoe de chocoladebonen geoogst en gefermenteerd worden en hoe de bonen uiteindelijk verwerkt worden tot die overheerlijke reep die bij een van de vele proefstations geproefd kan worden.

Met een beetje geluk zien gezinnen hoe de wereldbefaamde chocolatier Pedro Araujo, ook wel ‘Dokter Boon’, in de fabriek omringd door glas, zijn prijswinnende ‘Vinte Vinte’ chocolade maakt. En voor wie nog geen genoeg kan krijgen van de zoete heerlijkheden eindigt het bezoek in Suspiro, het dessert café van World of Wine.

Explosies maken met kurk in Planet Cork

Wist jij dat kurk voor veel meer gebruikt wordt dan flessen wijn? Zo worden kurken in de filmwereld gebruikt bij het filmen van explosies. Omdat de korrels van kurk erg licht zijn is dit het perfecte materiaal voor spectaculaire speciale effecten. In Planet Cork, het kurkenmuseum van WOW, kunnen kinderen zelf zo’n explosie creëren. Dat wordt de highlight van de vakantie.

Dat juist Portugal een museum heeft dat volledig gewijd is aan de kurk is niet gek. Kurk wordt namelijk gemaakt van de kurkeik en dit is de meest voorkomende boom in Portugal. Het land neemt dan ook 50% van de wereldproductie voor haar rekening. Terug naar het museum!

 

 

Op een interactieve manier leren bezoekers hier alles over de trots van Portugal. Er staat zelfs een kunstmatige kurkeik op ware grootte en, niet zoals in andere musea, mogen bezoekers alles aanraken. Leuk voor de kids: stap op de weegschaal en zie hoeveel je weegt in wijnkurken of probeer zoveel mogelijk flessen te kurken zonder ze te breken.

Proeftest met jelly beans in The Wine Experience

Kinderen meenemen naar een wijnmuseum lijkt geen goed idee, maar ‘The Wine Experience’ is de uitzondering op die regel. Ga op ontdekkingsreis in dit museum en ontdek hoe wijn gemaakt wordt en welke invloed de druivensoort, omgeving en het klimaat hebben op de wijn. Aan de kids hebben de makers van dit museum zeker gedacht. Zo is er een gigantische doorsnede van een druif, waar zij doorheen kunnen lopen en is er een geuratelier waar zij in een karaf kunnen ruiken en mogen raden wat zij denken te herkennen.

Maar het allerleukste aan dit museum, voor zowel de kids als hun ouders, is de proeftest met jelly beans. Tijdens deze test ontdek je hoe belangrijk geur is voor de smaak van een wijn. Aan het einde kunnen de ouders genieten van een wijnproeverij. Het is immers ook jullie vakantie toch…

Porto vanaf grote hoogte en het water

WOW ligt in een prachtig gebied. Van Portugese huizen tot mozaïek en eindeloze uitzichten, in Vila Nova de Gaia kijken bezoekers hun ogen uit. Na een bezoek aan de musea is het tijd voor een beetje actie! Loop vanuit WOW naar de oever van de Douro en pak hier de kabelbaan.

 

 

Vlieg over de porthuizen en tuur eindeloos over de Douro rivier en het oude centrum van Porto. Op het water racen boten voorbij en laat dat nu net een fantastische beleving zijn voor kids. De kabelbaan eindigt bij de Luis I-brug. Vanaf hier loop je zo het oude centrum van Porto in, maar met zo’n 5 minuten lopen vind je ook de startplaats van de 6 bruggen Douro-riviercruise. Stap in een oude boot die vroeger gebruikt werd om portvaten te transporteren. Tijdens de 50 minuten durende vaart vertelt de schipper alles over de historie van de 6 bruggen die Vila Nova de Gaia met Porto verbinden.

 

 

 

 

Comments are closed.