Volop genieten op het terras

Nu Pasen dit jaar weer zonnig is verlopen hebben vele toeristen de Paasdagen op een terras doorgebracht. Met een zonnetje erbij is het aangenaam vertoeven op een terras ergens in het land. En zo blijven gasten vaak langer zitten en daar zijn de horecaondernemers uiteraard ook blij mee na 2 zware jaren.

Terras op Floriade Expo 2022 met lichte beschutting voor de bomen

Te warm op het terras?

In de zon kon het dit jaar met Pasen zelfs al te warm worden. Mensen zochten de beschutting van een boom, waar blaadjes net weer aankomen of de schaduw van een fijne grote parasol. En de schaduw van die grote horecaparasols kan ervoor zorgen dat de temperatuur op het terras de hele middag aangenaam blijft. Daar word jij blij van als gast en ook jouw gastheer die de rekening ziet oplopen.

Een parasol geeft goede bescherming tegen de zon

Bescherm jezelf tegen de zon

Iedereen weet dat de zon schadelijk kan zijn. Schadelijk voor je huid. Teveel aan UVA en UVB straling kan op latere leeftijd huidkanker veroorzaken. Zeker als je op jonge leeftijd al veelvuldig je huid hebt laten verbranden door te veel zonnestralen. Elke keer als je huid verbrandt wordt het DNA aangepast waardoor er kanker kan ontstaan. Het KWF en het Huidfonds waarschuwen hier elk jaar opnieuw voor en proberen mensen bewust te maken van de risico’s van de zon en zonnebaden. Wist je dat in het jaar 2019 bijna 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker kregen? (Volgens cijfers van het IKNL). Maar hoe bescherm je jezelf nou tegen de zon?

  • In de 1e plaats door de zon te mijden als deze sterk is. Die sterkte wordt uitgedrukt in UV-straling of zonnekracht. De schaal daarvan loopt van 0 tot 15. Daarbij is nul geen zonkracht en UV-index = 15 betekent een hele sterke zonkracht waarbij je binnen enkele minuten al zult verbranden. Jouw smartphone geeft bijna altijd een indicatie van de UV-index in de weer app. Hoe hoger, hoe meer je de zon moet vermijden, ook op een terras. Zoek bijvoorbeeld de beschutting op van de aanwezige parasols.
  • Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème. Die werkt het beste als je het al aanbrengt, een half uur voordat je op het terras gaat zitten. En smeer elke 2 uur opnieuw een dun laagje van dit UV-filter op je huid. Vergeet ook je oren en gezicht niet. Vele cosmetica merken hebben zelfs speciale crème voor het gezicht die ook een UV-filter bevat.

  • Vermijd directe zon in alle gevallen tussen 12:00 en 15:00 uur. Op deze tijdstippen is de kracht van de zon het grootst. Zorg er op dit moment van de dag voor dat je onder de bescherming zit van een parasol.
  • Zorg dat je zonnecrème minimaal factor 30 heeft. Elke (online) drogisterij heeft een ruime keuze uit zonnebrand merken dus je vindt altijd een passend crème die je handig mee kan nemen naar het terras.

 

 

Tot slot: elke huidskleur kan verbranden. Vaak denken mensen dat een donkere huid niet verbrandt maar dat is niet zo. Ook personen met een donkere huidskleur doen er verstandig aan zich in te smeren, de zon te vermijden als deze op het hoogste punt staat en de UV-index in de gaten te houden.

 

 

Gratis vitamine D op het terras

We moeten natuurlijk geen daglicht mijden. Zonlicht is goed voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D (colecalciferol). En dat hebben we zeker nodig na 2 jaar thuiszitten en thuiswerken. Dat meldt ook het RIVM, want vitamine D is goed voor je spieren, voor gezonde botten en een fijn gebit. En die heb je hard nodig om te genieten van de lekkere hapjes op het terras.

 

 

 

 

 

Comments are closed.