De Harzer-Hexen-Stieg verandert tijdens de Walpurgisnacht in een heksenketel

De vredige Harz verandert één nacht per jaar in een heksenketel. In de nacht van 30 april op 1 mei wordt het traditionele Walpurgisfest gevierd. Op veel plekken nemen heksen, duivels en andere fabelwezens het roer even over. Voor sommigen het juiste moment voor een bezoek aan de Harz; rustzoekers stellen hun bezoek misschien liever even uit. De Harzer-Hexen-Stieg is de kortste Top Trail of Germany en biedt over een relatief korte afstand enorm veel variatie en wandelplezier.

Walpurgisnacht

In meer dan 20 plaatsen in de Harz kom je op de avond van de 30e april heksen, duivels en andere fantasiefiguren tegen. Elke plaats heeft zijn eigen bijzonderheden: over de vijver in het kuurpark in Braunlage bijvoorbeeld vliegt een ‘echte’ heks, in Schierke heeft het feest een middeleeuws tintje en in Thale vind je een groot Walpurgisvuur. Deze heksenketel trekt elk jaar duizenden bezoekers van heinde en verre. De naam dankt dit folkloristische feest aan de heilige Walburga, een abdis uit de 8e eeuw. Haar heiligverklaring op 1 mei valt samen met de huidige Walpurgisnacht.

Wildernis, waterlopen en een groene gordel

Het eerste stuk van de Harzer-Hexen-Stieg loopt door open landschappen en bossen. Onderweg uitkijkpunten en de geur van sparren, die je hier overal tegenkomt. Heel spannend en ook mooi is het landschap van de Oberharzer Wasserwirtschaft dat vanwege zijn unieke karakter op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is gezet. In de late middeleeuwen zijn monniken hier begonnen met de aanleg van een netwerk van meer dan 100 vijvers en meer dan 300 km aan waterlopen om de mijnen in het gebied te voorzien van waterkracht.

 

 

Ruige wildernis kun je verwachten in het Nationalpark Harz. Hier mag de natuur gewoon haar gang gaan. Waar tot 1989 het ijzeren gordijn was, ligt nu das Grüne Band. Het vroegere grensgebied tussen West- en Oost-Duitsland heeft zich ontwikkeld tot een oase voor planten en dieren. De Brocken, de hoogste berg in Noord-Duitsland, was het symbool van de deling en functioneerde als afluistercentrale van de Stasi en de Russen.

 

 

Kort en bondig

• Lengte: 94 km
• Aantal etappes: 7
• Van Osterode (Nedersaksen) naar Thale (Saksen-Anhalt)
• Door het Nationalpark Harz en langs de waterlopen van de Oberharzer Wasserwirtschaft (UNESCO werelderfgoed).
• Wandelen op de Harzer-Hexen-Stieg is het hele jaar mogelijk. Bij sneeuw is een stuk van het Bodetal tussen Treseburg en Thale afgesloten. Er wordt dan een alternatief traject aangeboden.
Meer informatie en GPX-tracks van de Harzer-Hexen-Stieg en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.