4 nieuwe fietsroutes vertellen Brabantse streekverhalen

Vier nieuwe ‘Sagen en Legenden’-fietsroutes in de Kempen brengen bekende volksverhalen uit de streek tot leven. De belevingsroutes vertellen de verhalen van ‘Kabouterkoning Kyrië’, ‘De Dansende Katten’, ‘De Witte Vos’ en ‘De Gloeiige’. De routes liggen in de gemeenten Bladel, Bergeijk, Reusel-De Mierden en Eersel. Ze zijn maandagmiddag in Eersel gelanceerd door de gemeenten en toeristische marketingorganisaties in samenwerking met VisitBrabant Routebureau.

Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, en Léon Kox, wethouder gemeente Eersel, bij de lancering van de nieuwe belevingsroutes.

Kempische fietsroutes

De Kempische fietsroutes variëren in afstand van 22 tot 53 kilometer en zijn gemakkelijk te volgen dankzij de officiële knooppuntbewegwijzering. De routes zijn als gratis brochure te verkrijgen bij de toeristische informatiepunten en diverse ondernemers in de vier gemeenten. Iedere fietsroute is daarnaast online op de mobiele telefoon te bekijken op routesinbrabant.nl. Bij alle startpunten van de routes staat een speciaal informatiepaneel met daarop het streekverhaal en de route. Op de route treedt de fietser in de voetsporen van een van de karakters uit deze spannende verhalen.

 

 

Verhalen spreken tot de verbeelding

Fabio Tat, manager van VisitBrabant Routebureau: “Verhalen spreken tot de verbeelding bij jong en oud. Juist fietsroutes verbinden die verhalen en plekken met elkaar. Zowat elke gemeente heeft haar eigen volksverhaal en thema’s en daar wordt nu op samengewerkt. Hierdoor kunnen we prachtige belevingsroutes ontwikkelen, die mensen uitnodigen om te genieten van de streek én ondernemers veel bezoekers opleveren. Samen kunnen we deze routes optimaal onder de aandacht brengen, ook buiten de eigen gemeentegrenzen.”

De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met VisitBrabant Routebureau, Breda University of Applied Sciences (BUas) en de lokale toeristische marketingorganisaties en gemeenten. Bij fietsroute ‘De Dansende Katten van Bergeijk’ staat een verhaal over hekserij centraal.

Fantasievolle vormgeving

Wethouder Léon Kox (gemeente Eersel): “Volksverhalen, ook wel ‘sagen’ genoemd, worden van generatie op generatie doorverteld. Vroeger deed men dit om kinderen te behoeden voor kwaad of te zorgen dat dorpsgenoten zich aan de regels hielden. En wie houdt er nu niet van een sterk verhaal bij de kachel? De Kempen is rijk aan streekverhalen. Onze nieuwe belevingsroutes blazen deze mooie traditie nieuw leven in, met een fantasievolle vormgeving, boeiende locaties langs de routes en lokale ondernemers die met hun aanbod inspelen op het thema.” De ‘Kabouterkoning Kyrië’ fietsroute is een ideale route voor het hele gezin.

Diverse afstanden en startplekken

De Sagen & Legenden fietsroutes in de Kempen variëren in afstand en starten op uiteenlopende locaties in de streek:

‘De Gloeiige’, gemeente Eersel

Het verhaal: ooit was de Gloeiige een statige landheer van Eersel. Maar door zijn hebzucht rust er nu een vloek op hem en doolt hij over de Cartierheide als brandende spookverschijning.

Fietsroute ‘De Gloeiige’ volgt het spoor van een brandende spookverschijning in Eersel en omgeving.

Afstand fietsroute: 30 km. Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg 88, Eersel. Aan deze fietsroute is extra beleving toegevoegd in de vorm van een mysterieus beeld van de Gloeiige aan de rand van de Cartierheide, en ‘fluisterzuilen’ langs het fietspad bij Knegsel.

‘Kabouterkoning Kyrië’, gemeente Bladel

Het verhaal: lang geleden leefde er in de Kempen een kaboutervolk. ’s Avonds kwamen ze tevoorschijn en hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Ten minste, zolang ze maar met rust gelaten werden…

De ‘Kabouterkoning Kyrië’ fietsroute is een ideale route voor het hele gezin.

Afstand fietsroute: 22 km + Kabouterroute van 2,5 km in Hoogeloon. Startpunt en informatiepaneel: Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10, Bladel.

‘De Witte Vos’, gemeente Reusel-De Mierden

Het verhaal: om aan geld te komen, smokkelden de inwoners van Reusel jarenlang goederen de grens over. Geen van hen was zo sluw en berucht als ‘De Witte Vos’.

Afstand fietsroute: 53 km, bestaande uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km). Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willekenslaan 5, Reusel.

‘De Dansende Katten’, gemeente Bergeijk

Het verhaal: op de Kattenberg in Bergeijk heeft het vroeger gruwelijk gehekst. Hier dansten de heksen, vermomd als zwarte katten, hand in hand. Iedere man vermeed deze plek, behalve Dorus, de molenaar. Afstand fietsroute: 22 km. Startpunt en informatiepaneel: Het Hof, Bergeijk..

Bij fietsroute ‘De Dansende Katten van Bergeijk’ staat een verhaal over hekserij centraal.

In 2020 gelanceerd: de ‘Zwarte Kaat’ fietsroute, gemeente Bladel. Het verhaal: vroeger maakte Zwarte Kaat met haar roversbende de Kempen onveilig. Nu zit de ‘Heks van Hellenende’ verstopt in de prachtige natuur.

 

 

Afstand fietsroute: 36 km. Startpunt en informatiepaneel: Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10, Bladel.

De belevingsroutes zijn als gratis brochure te verkrijgen bij toeristische informatiepunten en diverse ondernemers aan de routes.

 

 

 

 

 

Comments are closed.