Vijf wintersporten buiten de piste in Tirol

Tirol is in de winter vooral bekend als ski- en snowboard bestemming, maar de regio heeft daarnaast heel veel andere sportieve en avontuurlijke mogelijkheden in winterse sferen. Zo zijn kunstschaatsen, ijsstokschieten, snow-kiten, ijszwemmen en ijsklimmen uitdagende wintersporten die je op veel plekken kunt beoefenen of een keer kunt proberen. Meer hierover lees je verderop.

Goed nieuws van de Oostenrijkse overheid: Sinds maandag 24 januari versoepelde Oostenrijk de inreisvoorwaarden voor Nederlanders.

1. Oostenrijk kondigt versoepelingen aan voor Nederlanders

Vanaf maandag 24 januari 2022 is het makkelijker om naar Oostenrijk te reizen en gelden de 2G-Plus regels voor Nederlanders. Reizen naar Oostenrijk is mogelijk voor iedereen die volledig is gevaccineerd of in het bezit is van een covid-herstelbewijs, en een negatieve PCR test kan overleggen. De PCR-test voor mensen met een boosterprik is vervallen. Meer op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/reizen/reisadvies

 

 

2. Dit zijn de vijf leukste wintersporten buiten de piste in Tirol

Kunstschaatsen en langlaufen tussen met sneeuw bedekte bergen. In Nederland is natuurijs zeldzaam, maar in Tirol niet! Of je nu al jaren schaatst of net voor het eerst op het ijs stapt, schaatsen op meren in Tirol is geweldig en een bijzondere manier om van de natuur te genieten. Op de Piburger See in Ötztal is een twee kilometer lange baan uitgezet. Terwijl je het meer oversteekt, zie je op de achtergrond de ruim 3.007 m hoge Acherkogel in de Stubaier Alpen opdoemen. Ook bijzonder, de Haldensee in het pittoreske Tannheimer Tal, dit is het enige meer van Tirol dat zelfs met langlaufski’s kan worden overgestoken. Bij een stevige ijslaag is de 150.000 vierkante meter grote Schwarzsee bij Kitzbühel, een echte trekpleister voor elke schaatsliefhebber.

Snowkiten over bevroren meren

Wie in de zomer graag kitesurft, kan de sport ook in de winter volop beoefenen. De wind die nodig is om te kiten vind je juist boven de dichtgevroren meren van Tirol, maar voor snowkiten in de bergen heb je wel een snowboard of ski’s nodig. Profs kunnen aan de slag op steile sneeuwhellingen, terwijl het ruime en gladde ijsoppervlak van een meer erg geschikt is voor beginners. Het is wel belangrijk dat beginners niet zonder instructies van profs aan de slag gaan. Zo zijn er kitescholen bij de Achensee en de Reschensee.

IJszwemmen in dichtgevroren meren en in het natuurijspaleis op de Hintertuxer Gletsjer

Mensen die niet goed tegen kou kunnen, zullen heel wat moeten overwinnen voor de volgende winteractiviteit. IJszwemmen is namelijk een trendy sport die in Tirol op veel plekken op het programma staat. Naast een indrukwekkende ervaring is het een meditatieve beleving die helpt te focussen op je ademhaling. Behalve in bevroren meren, is het ook mogelijk in gletsjers te ijszwemmen. Het gletsjermeer in het natuurpaleis op de Hintertuxer Gletscher is zelfs het trainingsgebied voor de beste ijszwemmers ter wereld, maar vakantiegangers kunnen er ook terecht voor een ijskoude duik. Verder bieden onder andere de Reither See en de Achensee ijszwemmogelijkheden.

IJsklimmen op bevroren watervallen

De watervallen in Tirol die in de zomer het dal in ruisen, staan er in de winter veel rustiger bij en zijn voor ijsklimmers de perfecte plekken om hun sport te beoefenen. Beginners mogen alleen onder begeleiding en met een geschikte uitrusting proberen ijs te klimmen. In ‘Eisarena Pitztaler Gletscher’ heb je onder andere Taschaschschlucht, Luibis en Havanna, in het Ötztal kunnen klimmers terecht bij de bevroren Bichlfall, Selfwondfall and Atterbachfall. Verder zijn er acht routes in de regio Innsbruck en is in het Tannheimer Tal de prachtige Blässefall te vinden, die vaak wordt onderschat.

IJsklimmen in Osttirol

IJsstokschieten: plezier op Tiroolse meren

Anders dan de naam doet vermoeden, wordt er bij ijsstokschieten niet echt geschoten. Net als bij jeu de boules, is het de bedoeling een klein doelwit te raken. Het gaat hierbij om concentratie, fijngevoeligheid en vooral heel veel plezier. De sport wordt op tal van bevroren wateren in Tirol beoefend. In verschillende plaatsen, zoals Kitzbühel en het Tiroler Oberland, zijn faciliteiten voor iedereen die de sport eens wil proberen. Seefeld biedt zelfs kosteloze training voor beginners met praktische instructies en technische tips. Erg leuk is een ijsstokpartijtje in de avond met vrienden en familie om daarna op te warmen met glühwein of warme chocolademelk.

3. Comfortabel naar de sneeuw met de Nightjet

Ook in de winter onderhoudt de ÖBB Nightjet een dagelijkse verbinding vanaf de Nederlandse stations Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck in Tirol. Dat betekent ’s avonds vanuit Nederland vertrekken, slapend door de nacht en ’s ochtends wakker worden met uitzicht op de witte bergen. Met de nieuwe Nightjet zijn veel regio’s in Tirol goed per trein bereikbaar en hebben vakantiegangers een duurzaam, filevrij alternatief voor hun reis naar de wintersport.

 

 

De ÖBB Nightjet biedt in samenwerking met negen populaire skigebieden handige combinatietickets bestaande uit een treinticket, de transfer van het treinstation in Tirol naar het hotel en een skipas (3-6 dagen)

 

 

 

 

 

Comments are closed.