15 jaar Goldsteig: de langste kwaliteitswandelroute van Duitsland viert feest

Alle 13 Top Trails of Germany staan garant voor volop wandelplezier door mooie natuur. Elke wandelroute heeft zijn eigen karakter. De Goldsteig is met zijn 660 kilometer niet alleen de langste gecertificeerde wandelroute van Duitsland, maar ook die met de grootste hoogteverschillen. Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Goldsteig in het Beierse Woud en het Oberpfälzer Wald werd geopend. Vanwege de uitgestrekte wouden wordt deze Duits-Tsjechische grensstreek ook wel het ‘Groene dak van Europa’ genoemd.

•	Bizarre rotsformatie Dreisessel op de Goldsteig

Bizarre rotsformatie Dreisessel op de Goldsteig

Oude handelsroutes

Een deel van de Goldsteig loopt over oude handels-, smokkelaars- en grenspaden. Al in de middeleeuwen werden goederen, zoals zout en graan, met paard en wagen door het bosrijke middelgebergte vervoerd. Deze oude wegen werden Goldener Steig genoemd, niet verwonderlijk dus dat de Goldsteig hier zijn naam aan ontleent. Samen met alle verbindings- en toevoerpaden ligt in het Oberpfälzer Wald en het Beierse Woud, van Passau tot Marktredwitz, een wandelpadennetwerk van 1400 km. Sinds een paar jaar is er ook een Tsjechische variant.

 

 

Route der superlatieven

Ongerepte natuur is er volop op de Goldsteig: de route loopt door het Nationalpark Bayerische Wald en vijf natuurparken. Er is de keuze tussen de iets gemakkelijkere zuidelijke of de pittige noordelijke variant. De noordroute voert over een aantal bergtoppen van meer dan 1000 meter, zoals de Große Arber en de Kaitersberg. Onderweg kom je langs bizarre rotsformaties zoals bij Dreisessel of de top van de Lusen, die bezaaid ligt met enorme steenbrokken.

Uitzicht vanaf de Kaitersberg

De zuidroute loopt langs de zonnige kant van het middelgebergte. Hier is de vegetatie weelderiger en op heldere dagen kun je in de verte de Alpen zien liggen. De geweldige vergezichten krijg je er op beide routes gratis bij.

 

 

Sneeuwwandelen

Besneeuwde bossen, een blauwe lucht en prachtige vergezichten: winterwandelen wordt steeds populairder. Langs de Goldsteig zijn er talrijke wandelingen die perfect zijn om met goede waterdichte schoenen of speciale sneeuwwandelschoenen en wandelstokken te verkennen. Zo´n wandeling door de sneeuw is echt wat anders dan in de zomer. Extra fijn dat een aantal berghutten ook in de winter geopend is, zodat je je even lekker kunt opwarmen en een hapje kunt eten.

Winterlandschap op de Goldsteig

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Kort en bondig

 • Lengte: 660 km
 • Aantal etappes: 38 | noordroute: 23 etappes, 16.500 hoogtemeters | zuidroute: 22 etappes, 10.800 hoogtemeters | de eerste 8 etappes zijn gelijk
 • Van Marktredwitz naar Passau
 • De Goldsteig doorkruist het Nationaal Park Bayerische Wald en 5 natuurparken.
 • Meer informatie en GPX-tracks van de Goldsteig en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

   

   

   

   

   

  Comments are closed.