IBTC 2022: Ruim baan voor de fietser

Het fietsen als duurzame vorm van mobiliteit en recreatie staat volop in de belangstelling. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Op 19 en 20 januari passeren tijdens de online International Bicycle Tourism Conference (IBTC) de laatste ontwikkelingen op dit gebied de revue.

Boost

De lockdowns als gevolg van corona hebben het fietsen in Europa een boost gegeven. Tal van steden legden in versneld tempo fietspaden aan. Herbert Tiemens, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, fietste afgelopen zomer naar de wereldfietsconferentie Velo-city in Lissabon. Onderweg sprak hij met lokale beleidsmakers en fietslobbyisten en maakte hij de balans op na een jaar corona. Zetten de overheden de fiets en de fietser inderdaad op 1? Op de IBTC hoor je zijn conclusie.

 

 

De Luxemburgse ministers Lex Delles en François Bausch richten tijdens de IBTC de schijnwerpers op het Groothertogdom, dat langzamerhand uitgroeit tot een fietsparadijsje met tal van goed aangelegde fietspaden en bovendien gratis ov. Hoe hebben de Luxemburgers dat voor elkaar gekregen en wat is er nodig om zo’n fietsparadijs te kunnen scheppen?

 

 

Deens routenetwerk

Ook vanuit Denemarken horen we positieve geluiden op fietsgebied. De uitrol van een landelijk netwerk van fietsers, wandelaars en ander ‘traag verkeer’ staat daar in de planning. Inmiddels loopt er een proefproject in vier landelijke gebieden. Marco Berends van Danish Cycling Tourism geeft een keynote over de uitdagingen rond het project en de opgedane inzichten over de toegepaste methodiek.

De strategie van Aragón

Het fietstoerisme als wapen tegen ontvolking. Het lijkt misschien vergezocht, maar in de Spaanse regio Aragón is dit een onderdeel van het fietsbeleid. De regionale minister José Luis Soro Domingo vertelt over ‘De Strategie’, een werkdocument met 25 strategieën om het fietsen te stimuleren.

Utrecht Fietsstad

Ook is er aandacht voor de ontwikkelingen in Nederland en België. Champ Bouwman staat op het virtuele podium met zijn relaas over de transformatie van Utrecht naar een echte fietsstad en Johan Vanswijgenhoven licht het icoon-fietsrouteproject in Vlaanderen toe. Ook is er nieuws uit Finland, waar eind vorig jaar een bikepackingroute is gerealiseerd en een tweede bikepackingroute in de planning staat.

Kijk voor het programma op: Ibtconference.com.

 

 

 

 

Comments are closed.