Fietsrondje van de Maand: Liberation route Venray-Overloon (december 2022)

Het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers die niet van plan waren zomaar te wijken. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke, maar zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

De Liberationroute is bewegwijderd

Het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers die niet van plan waren zomaar te wijken. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke, maar zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

Dwars door het museum

Onmiddellijk na ons vertrek in Venray fietsen we tussen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en vooral aan oktober 1944 toen hier verwoed is gevochten. Het Vredesmonument bestaat uit een compositie van 11 verschillende zuilen met een carillon. In een villawijk is het Venray War Cemetery. Op dit ereveld liggen 692 voornamelijk Britse militairen begraven.

Oorlogsbegraafplaats Venray

Britse begraafplaats bij Venray

Onderweg komen we opmerkelijke banken tegen met het verhaal van twee kanten. De geallieerde kant en de Duitse kant. Veel Duitse soldaten waren piepjonge dienstplichtigen, die als kanonnenvlees in het diepe werden gegooid.

Deze bank vertelt beide kanten van het oorlogsverhaal

Op de grens van Brabant en Limburg strekt zich de Peel uit: een langgerekt hoogveengebied dat grotendeels is afgegraven voor de turf.

Na de Eerste Wereldoorlog was de grote vraag naar turf voorbij door de opkomst van de steenkool.

Al eeuwen werd hier turf gestoken, maar de grootschalige ontwikkeling begon halverwege de 19e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog was er een kleine opleving door het tekort aan brandstof. Pas in 1984 kwam een definitief einde aan het steken van turf.

richting het Oorlogsmuseum

 

Sobere Duitse oorlogsbegraafplaats

De Peel was grotendeels onbewoond. De eerste turfstekers woonden in plaggenhutten. Later werden zogenoemde ontginninsdorpen gesticht. Een deze dorpen is Ysselsteyn. De plaats kent een rijk verenigingsleven, maar Ysselsteyn staat vooral bekend om de Duitse Oorlogsbegraafplaats met 31.714 graven. Naast Duitse soldaten liggen er ook Oostenrijkers, Polen, Nederlanders, Russen en andere nationaliteiten begraven. Zij hebben allen gediend in de Duitse strijdkrachten of andere organisaties. In totaal liggen er 550 doden uit Nederland, van wie ruim 500 lid waren van de SS. Er zijn beruchte Nederlandse oorlogsmisdadigers bij.

Van 6000 stoffelijke resten is de identiteit niet vastgesteld. Op het kruis staat “Ein Deutscher Soldat”. In tegenstelling tot oorlogsgraven van andere nationaliteiten staat er op deze Duitse graven geen regiment of legeronderdeel. Alles is sober.

Een sobere Duits oorlogskerkhof

Hier is bewust voor gekozen vanwege de negatieve naam die sommige onderdelen van het Duitse leger nog altijd hebben. Al bij de aanleg wilde men zowel de vernieling als de verheerlijking van sommige graven verhinderen.

Als verzoening heeft Ysselsteyn een vriendschapsband met Bonbruck in het Duitse Beieren. Met enige regelmatig maakten fietsers uit beide plaatsen de 800 kilometer lange tocht tussen beide plaatsen.

Ysselsteyn sloot na de oorlog vriendschap met een Duitse plaats

 

De Paardekop

De Duitse begraafplaats ligt in het Natuurgebied de Paardekop. Ooit zou hier een veldslag hebben plaats gevonden tussen ruiters te paard. Na afloop lag het gebied bezaaid met paardenschedels.

Natuurgebied Paardekop

De Paardekop is een heuvel met heide en bos die uitsteekt boven het vroege zo sompige veen. Vanuit een uitzichttoren krijgen we een magnifiek uitzicht.

Vanaf deze toren heb je een goed overzicht

Een plagenhut confronteert ons met de barre omstandigheden waaronder de turfstekers hier vroeger leefden.

Hier woonden de turfstekers

Turfstekers woning

Behalve turf werd hier ooit ook ijzererts gewonnen. Op een paneel staat meer informatie.

Informatie over de ijzererts

Informatie over de ijzererts

De familie Van der Griendt

Net voor de grens met Noord-Brabant, maar nog wel in Limburg, ligt Griendtsveen. We horen hier echter geen Limburgs. Griendtsveen is het enige stukje Limburg met een puur Brabants dialect. De stichters van het dorp, de broers Jozef en Eduard van der Griendt, waren zonen van een Bossche koopman. Pa had gezorgd voor spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Deze zorgde voor ontsluiting. Griendtsveen kwam tot ontwikkeling rond de eeuwwisseling in 1900. In het dorp waan je je in een Drentse Veenkolonie langs een kanaal met ophaalbruggetjes, maar niet in Limburg. Opmerkelijk is de eenheid van stijl. Louis Kooken, de stadsarchitect van Eindhoven, ontwierp veel woonhuizen en andere gebouwen.

Een on-Limburgs dorp

 

Het complete dorp was eigendom van de Maatschappij Griendtsveen, die het veen ontgon. In 1962 kocht de gemeente Venray het complete dorp. Heel Griendtsveen is beschermd dorpsgezicht.

Ook dorpsherberg de Morgenstond was eigendom de Maatschappij . De nostalgische inrichting van de herberg lijkt sinds de oprichting in 1890 nauwelijks veranderend.

Herberg de Morgenstond

 

Hier brachten veenarbeiders een stuk van hun vrije tijd door. Een deel van hun loon kwam zo weer terug bij de baas. Opmerkelijk op de menukaart is“klootzak”.

Hier staat “klootzaak” op het menu

In het dorp staat naast het standbeeld van Eduard van der Griendt een locomotiefje van een turftreintje als herinnering aan de tijden van weleer.

Eduard van der Griendt

Oud locomotiefje voor de turftreintjes

Van een oude turfloods staan alleen nog maar de fundamenten.

 

Fundamenten van een oude turfloods

 

Megastallen

Welkom in Brabant. De onwelriekende geuren uit de megastallen komen ons massaal tegemoet. Het landschap is minder fraai en de weg is op dit stukje ook niet zo aantrekkelijk. In de verte markeert een rij bomen het Defensiekanaal precies op de grens van Noord-Brabant en Limburg. In de 18e eeuw was dit de grens tussen de Republiek der Zeven Provinciën en Pruisen.

Welkom in Brabant tussen de megastallen

Welkom in Brabant tussen de megastallen

Het kanaal was in 1939 een werkgelegenheidproject. Bij het kanaal kwamen bunkers, zodat het een verdedigingslinie werd. In de meidagen van 1940 is hier na de Duitse inval verwoed gevochten door het Nederlandse leger. De Duitsers voerden echter met hun pantsertrein snel zwaar materiaal aan. Na de oorlog kwam het vliegveld de Peel met de startbaan dwars door de linie. Het vliegveld is niet meer als dusdanig in gebruik, maar het terrein heeft nog altijd een defensiebestemming. Het complex heet nu luitenant-generaal Bestkazerne. Verborgen achter het groen zit hier de groep geleide wapens, met onder andere Patriot’s. Als het nodig is, kan het vliegveld snel weer in gebruik worden genomen.

De molen van Merselo

In het landschap valt onmiddellijk de molen van Merselo op met de prachtige naam Nooit Gedacht. Rond deze molen hangen tal van verhalen. In de oorlog moest het graan worden ingeleverd bij de Duitsers, maar de molenaar maalde ’s nachts illegaal voor de eigen bevolking. Tijdens de strijd in 1944 zijn veel molens in de streek verloren gegaan, maar de Nooit Gedacht bleef fier overeind. In 1957 sloeg de molen op hol en raakt zwaar beschadigd. Net als veel andere molens werd ook de molen van Merselo overbodig voor commercieel gebruik, maar vrijwilligers malen nog altijd de graankorrels tot meel.

De molen van Merselo

 

Ooit was hier stuifzand

Bij Overloon krijgen we een ererondje over een stukje Overloonse Heide. Ooit was dit vooral een stuifzandgebied. Ongeveer honderd jaar geleden plantte men hier de eerste bomen voor een productiebos. In oktober 1944 is op dit moeilijke terrein zwaar gevochten tijdens de Slag om Overloon. Na de natuur voert het fietspad ons over een lange brug dwars door het museum. We kijken we uit over de uitgebreide expositie, van oorlogsvoertuigen, geschut en vliegmachines. Er staan ook fietsen waarmee soldaten zich na de landing gemakkelijk mee konden verplaatsen.

Geen kleine jongen deze tank

Dwars door het museum

Een stukje Overloonse Heide

Een stukje Overloonse Heide

Op de weg naar Venray staat een kleine piramide als herinnering van de slag die het eerste bataljon van het Norfolk-regiment hier moest leveren in het toen nog drassige gebied. Van de dertig man bleven er maar twaalf ongedeerd. Zij bezochten deze plek nog regelmatig om hun gesneuvelde kameraden te gedenken.

Oorlogsmonument de kleine Pyramide

Zwaar onder de indruk schuiven we aan op het terras proeflokaal Lokaal Goesting op het Henseniusplein in Venray. Na al onze indrukken van het oorlogsgeweld is onze conclusie: dit nooit weer!

 

 • Route-informatie
 • Routebeschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Venray
 • De Slag om Overloon
 • Oorlogsmuseum Overloon
 • Verblijf tips voor overnachten in Venray
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Liberation route Venray-Overloon
  Land: Nederland
  Provincie: Limburg/Noord-Brabant
  Lengte: 65 km
  Beginpunt: station Venray
  Eindpunt: station Venray

  Route beschrijving met knooppunten

  Verlaat het station aan de voorzijde. Met je rug naar het station naar rechts. Fiets langs het spoor. Na c.a. 250 op de T-kruising linksaf. Je komt op de knooppunten. Volg 17, 20, 18, 98, 97, 96, 89, 79, 89, 1, 2, 85, 25, 84, 83, 57, 26, 6, 7, 73, 74, 79, 78, 75, 92, 14, 93, 28, 49, 45, 50, 31, 30, 29, 27, 17, richting 16, voor de spoorwegovergang rechtsaf naar het station.
  Bij het station is parkeergelegenheid. Je kunt ook parkeren bij het Oorlogsmuseum in Overloon en daar je rondje beginnen en eindigen. Zonder aansluiting naar het station van Venray is dit 6 km korter.

  Deze fietsroute is bewegwijzerd als Liberation route. Uitgezet door de Stichting Vrienden van Ysselsteyn, met uitzondering van de aansluiting naar het station van Venray. Je kunt een brochure downloaden met meer informatie en wat persoonlijke ervaringen. Onderweg staan op diverse panelen met interessante informatie.

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  3 km Venray: ruime keuze

  13 km Ysselsteyn: Restaria Forest, open vanaf 11:00 uur. Bakkerij van Gassel, met ook eenvoudige drankjes. Voor de deur staat een picknicktafel. open vanaf 8:30 uur. Op zondag gesloten. Coop supermarkt. Op zondag gesloten.

  26 km Griendtsveen: De nostalgische Herberg de Morgenstond uit de tijd van de turfstekers, open vanaf 10 uur. Restaurant de Veenderij (net over de grens in Brabant), open vanaf 10: uur. Maandag en dinsdag gesloten

  Herberg de Morgenstond in Griendtsveen

  47 km Merselo: Dorpscafé den Tommes, open vanaf 13:00 uur. Op zondag 10:00 uur Maandag en dinsdag gesloten.

  53 km Overloon: IJssalon Clevers. Open vanaf 10:00 uur. Clevers is een begrip in deze omgeving. Er zijn maar liefst 8 filialen. Theo Clevers stond in 1986 aan de wieg van het uitgebreide assortiment aan smaken. IJs met verse vruchten en noten vormen een ideale combinatie. De meester is na vele tropenjaren tussen het ijs vorig jaar gestopt.

  Een ijsje van Clevers valt niet te versmaden

  Het ijsimperium staat nu onder leiding van Tom Vaessen. Theo is echter op de achtergrond nog altijd op de achtergrond als adviseur aanwezig. Er komt geen nieuwe smaak zonder Theo Clevers. Ga er eens even voor zitten. Verder heeft Overloon ruime keuze.

  IJs van Clevers in Overloon

  IJs van Clevers

  De Slag om Overloon

  Op 6 juni landden 1944 de geallieerden in Normandië. Twee maanden wisten de Duitsers de Britten, Amerikanen en troepen uit andere landen in Normandië tegen te houden. Maar in begin augustus braken de geallieerden door de Duitse linies heen. Dan ging het ineens snel: op 15 augustus viel Parijs en op 4 september vierde Antwerpen de bevrijding. De Duitsers raakten in paniek. In Nederland brak Dolle Dinsdag uit. Duitsers en NSB‘ers vluchtten massaal naar Duitsland. Een weg ten oosten van Arnhem heeft nog altijd de bijnaam het Hazepad. Hitler bracht echter de Duitsers weer tot bedaren. De Führer benoemde nieuwe mensen op belangrijk posities.
  De geallieerde opmars ging echter nog door. Op 12 september werd Mesch bij Eijsden het eerste bevrijde dorp van Nederland. Op 14 september konden in Maastricht massaal de vlaggen uit.

  Op 17 september begon Market Garden met een massale luchtlanding bij Arnhem. Vanaf Eindhoven rukken de grondtroepen op. Doel is de brug over de Rijn om de linie achter de Duitse Rijn in te sluiten. De opmars leek aanvankelijk geolied, maar Market Garden mislukte volkomen. De Duitsers wisten het overgrote deel van de parachutisten bij Arnhem uit te schakelen. De geallieerde liepen vast in de Betuwe tussen Nijmegen en Arnhem. Er waren grote problemen met de bevoorrading. De haven van Antwerpen was geheel intact in handen gekomen van de geallieerden, maar de monding van de Schelde was nog steeds stevig in handen van de Duitsers. Alle andere bevrijdde havens waren volledig verwoest. Het front kwam steeds verder van de provisorische invasiehavens in Normandië.

  De corridor naar Nijmegen bleek smal en broos. De Duitsers wisten er doorheen te breken. Er zat nog een grote Duitse troepenmacht ten westen van de Maas met in Overloon een belangrijk hoofdkwartier.

  Een hal vol oorlogstuig

  De geallieerden kozen posities voor de aanval, maar een Nederlandse SS-er verraadde deze posities aan de Duitsers. Op 30 september begint de slag die 18 dagen zal duren. De slag geldt als de enige tankslag op Nederlandse bodem, maar feitelijk klopt dat niet. De geallieerden zetten tanks in, maar de Duitsers gebruiken vooral hun 88 millimeter kanonnen om de tanks te bestrijden. Dit vrij lichte en gemakkelijk verplaatsbare kanon was bedoeld als luchtafweergeschut, maar kan ook een tank uitschakelen. Het terrein is ruw, drassig en vol beken. Tanks lopen regelmatig vast. Er vallen meer van 25.000 granaten op Overloon.

  Uiteindelijk moeten de Duitsers zich terugtrekken over de Maas met uitzondering van Blerick dat nog tot 3 december een Duits bruggenhoofd blijft. De bevrijding van Venlo aan de overzijde van de Maas vind pas plaats op 1 maart 1945. De geallieerden betaalden een zware tol voor de slag bij Overloon. Meer dan 1800 Amerikanen en Britten sneuvelden tegenover 600 Duitsers.

  Dwars door het museum vanaf de fietsbrug

  De burgerbevolking van Overloon, Venray en omringende dorpen was tijdig geëvacueerd. De inwoners vonden hun woonplaatsen zwaar beschadigd en geplunderd terug.

  Oorlogsmuseum Overloon

  Na de Slag om Overloon bleef op het slagveld een enorme hoeveelheid oorlogsmateriaal, waaronder tanks en andere voertuigen achter. Overloner Harry van Daal was zo geschokt door de gebeurtenissen dat hij voorstelde het slagveld intact te houden en er een museum van te maken. Op 25 mei 1946 werd het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geopend door de Britse generaal Wistler (1898-1963), de bevelhebber over de 11e Britse Pantserdivisie en de 3e Britse Infanteriedivisie die Overloon hadden veroverd.

  Het museum groeide uit tot het grootste in zijn soort in Nederland. De collectie bevat meer dan 300 voertuigen en vliegtuigen, waaronder de enige tank die Nederland bezat tijdens de Duitse inval in 1940. De Renault FT-17 was door de Fransen geleverd als proefmodel. De Sherman-tank en het legendarische Britse jachtvliegtuig de Spitfire ontbreken niet. Een Russische tank T-34 kan nog rijden en wordt regelmatig ingezet voor demonstraties. Het museum drukt je met je neus op de feiten van de verschrikkingen van vijf jaar oorlog met 50 miljoen doden en de Jodenvervolging.

  Bij Overloon wordt het steeds dreigenders

  Venray

  Onbekend maakt onbemind, dat geldt vaak voor Venray, dat als streekcentrum van het noorden van Limburg wel veel te bieden heeft. Venray lijkt bescheiden. De inwoners noemen het geen stad, maar een dorp. Met alle gezondheidszorg, de industrie en het aanbod aan cultuur biedt de kern Venray met 30.000 inwoners en een streekfunctie wel degelijk stedelijke allure.

  Venray is lang klein gebleven als agrarisch centrum, maar in 1905 stichtten de Broeders van Liefde
  het Sint-Servatiusgesticht als psychiatrische ziekenhuis voor mannen.

  In 1907 volgden de Zusters van Liefde met het Sint-Annagesticht voor vrouwen. Beide psychiatrische instellingen waren strikt van elkaar gescheiden tot de fusie in 1976. In 1992 waren er geen broeders en nonnen meer. De instelling werd geseculariseerd en heet sinds die tijd Vincent van Gogh.

  In 1935 komt het Sint-Vicentiushuis van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid voor chronisch psychiatrische patiënten. Het Vicentiushuis bestaat nog steeds. Maar ook aan de lichamelijke gezondheidszorg werd gedacht. In 1934 begonnen de Zusters Franciscanessen het Sint-Elisabeth Ziekenhuis. Tegenwoordig is dit het Medisch Centrum VieCurie. Met deze instellingen groeide Venray uit tot een belangrijk centrum voor de geestelijke en fysieke gezondheidszorg.

  Personeel moest gehuisvest worden. Dus groeide Venray als kool. Wel kreeg Venray in Limburg een stigma. Iemand die zich in Limburg wat afwijkend gedroeg kreeg de vraag: “Kom jij van Venray?” Wil je alles weten over de psychiatrie in Venray, dan is het Museum van de Psychiatrie interessant.

  Sint Petrus Bandenkerk

  Absolute blikvanger van Venray is de Sint Petrus Bandenkerk. Een gotisch meesterwerk uit 1450. De toren is net geen 80 meter hoog. Opmerkelijk is de grote collectie beelden in de kerk. Er staan levengrote beelden van 10 van de 12 apostelen. De kerk heeft nooit een Beeldenstorm gehad, want Venray hoorde bij de Spaanse Nederlanden.

  Venray de Kolossale Sint Petrus Bandenkerk

  Later kwam Venray bij Pruisen. Pas na de val van Napoleon kwam de plaats bij Nederland. Aan het einde van 19e eeuw kreeg de kerk belangrijke renovaties onder leiding van kerkenbouwer Pierre Cuypers en architect van het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vernielden de terugtrekkende Duitsers de Kerk. In 1947 was de kerk alweer hersteld. De toren moest wachten tot 1962.

  Aan de voet van de kerk ligt de Grote Mark met diverse horeca. De winkelstraat Grotestraat zorgt voor een verbinding met het andere plein: het Henseniusplein in combinatie met het schouwburgplein.

  Venray

  Op dit plein is proeflokaal Lokaal Goesting met een groot assortiment bieren, waaronder ook echte Limburgse streekbieren. Als huiskamer van Venray geldt echter Café Hulsman onder het gelijknamige hotel. Vraag naar het verhaal van de heiligenbeeldjes boven de toog. Je krijgt ongetwijfeld leuke anekdotes over het leven in Venray.

  Om Venray

  In de dorpen om Venray is de agrarische sector nog altijd van belang. Asperges, champignons, aardbeien, bessen, zijn producten van betekenis. Vroegen staken scholieren de asperges en plukten de aardbeien. Tegenwoordig worden hier Polen voor geworven.

  Niet alle woeste grond is verdwenen voor de agrarische sector of voor de industrie. Rond Venray zijn nog prachtige natuurgebieden, zoals het Landgoed Geysteren. Nieuw is het Maaspark Ooijen-Wanssen. Met de werkzaamheden om het water van de rivier meer ruimte te geven tijdens veel wateraanvoer is de ook de natuur versterkt en een oude nevenbedding in ere hersteld. In juni 2021 werden de werkzaamheden afgerond.

  Amper een maand later kwam al de vuurdoop door een extreem hoge waterstand na veelvuldige regenval. Het scheelde centimeters, maar dankzij het Maaspark bleef de waterellende in dit deel van Limburg deze keer uit.
  Er zijn ook prachtige fietspaden. Zie www.ooijen-wanssum.nl/maaspark/natuurgebied

  Verblijf tips voor overnachten in Venray

  Venray leent zich voor een overnachting in uitstekende en gastvrije hotels. In de omgeving van Venray is een ruime keuze aan campings: van luxe met zwembad, tot een eenvoudige boerencamping of een echt natuurkampeerterrein.

  Hotel Hulsman***

  Al jaren een begrip in Venray. Het hotel is geheel gemoderniseerd. Bij de schouwburg aan het gezellige Henseniusplein. Veilige ruimte voor fietsen. Parkeergarage. Riante kamers met van alle gemakken voorzien. Vriendelijke mensen. Uitstekende keuken. Gezellige serre en terras op het plein. Het café Hulsman staat bekend als de huiskamer van Venray. Vind hier het goedkoopste tarief.

  Hotel de Witte Hoeve***

  Inderdaad, in een witte hoeve. Keurig getransformeerd naar een sfeervol hotel met transparante overkapping over de binnenplaats. Veel licht in de kamers en de gangen. Leuke ontvangst. Hier voel je je snel thuis. Uitstekend ontbijt. Uit de tap vloeit kostelijke streekbier van de brouwerij Lindeboom. Het hotel is net ten noorden van het centrum. Bekijk dit hotel hier.

  Hotel & Brasserie De Zwaan****

  Prachtig hotel in historisch pand op de Grote Markt. Van alle moderne gemakken voorzien.
  Zeer ruime kamers. Voor een geringe meerprijs heb je een nog grotere deluxe kamer met een comfortabel bank , een riante leunstoel en een uitzicht op de monumentale kerk. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Het hotel verdient een prijs voor de gastvrijheid. Bekijk de prijzen hier.

  Meer informatie over Venray en omgeving op www.venraybloeit.nl. De route kunt je ook vinden op: Fietsrouteplanner Limburg

  Meer informatie over Noord-Limburg: www.visitnoordlimburg.nl

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.