Reisadvies.nu zet Zuid-Afrika en Namibië op geel

Reisadvies.nu geeft per direct Zuid-Afrika en Namibië een geel reisadvies. Volgens het platform betekent dit: je kunt veilig en fijn reizen, maar blijf wel waakzaam. Omikron is in deze landen op zijn retour en de variant is in Nederland inmiddels dominant, daardoor is er geen reden meer om anders te besluiten, aldus Reisadvies.nu. Het platform volgt hierin de reisadviezen die worden afgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Andere landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben inmiddels het reisadvies naar deze bestemmingen ook versoepeld.

Reisadvies.nu

Sinds 21 december 2021 volgt de reisbranche de objectieve reisadvisering van het platform www.reisadvies.nu dat onafhankelijk is van Buitenlandse Zaken. Inmiddels maken dagelijks duizenden reizigers gebruik van de website en vind je er tevens actuele ervaringen van andere reizigers. Het platform heeft forse kritiek geuit op Buitenlandse Zaken vanwege het onderscheid dat wordt gemaakt tussen; EU-landen die altijd een geel reisadvies krijgen maar momenteel veel besmettingen en overvolle ziekenhuizen kennen en niet EU-landen die een oranje reisadvies krijgen ondanks het feit dat veel van deze landen een hoge vaccinatiegraad hebben waardoor je juist wél veilig kunt reizen.

 

 

Zuidelijk Afrika krijgt kleurcode geel: positief vakantieadvies

Zoals het er nu uitziet gaat COVID-19 niet meer weg en is het voor de consument belangrijk wat er wél mogelijk is. Reisadvies.nu heeft deze bestemmingen getoetst aan de verschillende gestelde criteria en kan niet anders besluiten dan de landen op geel te zetten. Nu inmiddels meerdere Europese landen gelijksoortige besluiten nemen is er voor het platform geen reden meer om hiermee te wachten. Reisorganisaties voeren reizen naar Zuid-Afrika en Namibië dan ook gewoon uit. De KLM, dat voor 14% in handen is van de Rijksoverheid, vliegt nog steeds bijna dagelijks rechtstreeks op Johannesburg en Kaapstad.

Veilig en verzekerd op reis naar Zuidelijk Afrika

De regering van Zuid-Afrika kondigde vorige week aan dat het land over de omikron-piek heen is en dat de druk op de gezondheidszorg is afgenomen. In Namibië is het nooit tot een piek gekomen en zijn de besmettingen, mede vanwege de lage bevolkingsdichtheid, zeer minimaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Zuid-Afrika echter nog steeds een oranje reisadvies. “Onbegrijpelijk”, aldus Fenny Koppen een van de initiatiefnemers van het platform “reizigers moeten een goede inschatting kunnen maken wanneer ze veilig en goed verzekerd op reis kunnen.

 

 

Wanneer dit het geval is heeft Buitenlandse Zaken de plicht om het advies bij te werken.” Sinds enkele maanden dekken steeds meer Nederlandse reisverzekeraars óók reizen bij een oranje reisadvies afgegeven door Buitenlandse Zaken, met gunstige corona-voorwaarden zoals annuleringsdekking bij een positieve test. Je kunt hierdoor, als je gevaccineerd bent, goed verzekerd en veilig op reis.

Tijd voor herbezinning inreisbeperkingen: in strijd met een open wereld

Het is volgens Reisadvies.nu ook tijd dat overheden zich herbezinnen op de inreisbeperkingen. “We leefden voor COVID-19 in een open wereld en dat staat al twee jaar onder enorme druk. En dat terwijl het virus niet wordt tegenhouden door de inreisbeperkingen. Het platform vraagt zich daarom af wanneer de RIVM eens naar de beschikbare data gaat kijken en waarom ze niet de geadviseerde maatregelen die onze buurlanden al maanden met positief resultaat volgen? Ook vraagt het zich af waarom de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden genegeerd?”

Vaccineren en basismaatregelen

De reisbranche wijst op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie om de vaccinatiegraad te verhogen en de basismaatregelen na te leven. “Dat is echt het belangrijkste dat we kunnen doen in de strijd tegen COVID-19. Ondertussen moeten we als mensheid ook een beetje geluk hebben en hopen dat het virus verder evolueert en steeds minder gevaarlijk wordt. Gelukkig ben je als gevaccineerde nu al goed beschermd en kun je gewoon op reis.” De Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese RIVM (ECDC) waren eerder al kritisch op inreisbeperkingen. Ook waarschuwt de reisbranche voor het waterbedeffect. Buitenlandse Zaken heeft nu een quarantaineplicht voor reizen naar de Verenigde Staten ingesteld, maar het wereldrecord besmettingen is niet in de USA maar bij Europese landen zoals Frankrijk en Denemarken. Daar kun je zonder testen en zonder quarantaine gewoon naartoe, dus dat is voor veel reizigers aantrekkelijker.

 

 

 

 

 

Comments are closed.